Afbeelding

Delfia Batavorum hoopt dat niet iedere kale muur in de binnenstad beschilderd gaat worden

Algemeen

Editie: Week 42, Jaargang 21 |

Hugo Kaagman legde afgelopen week de laatste hand aan de gepleistere muur van de Bonte Ossteeg. Hij had zich, als het aan Els Kemper ligt, de moeite kunnen besparen. (foto: Koos Bommelé

DELFT – Het is de oplettende binnenstadbezoeker allang opgevallen. De Bonte Ossteeg, één van de doorgangen van de Markt naar de Voldersgracht is voorzien van een Delfts blauwe muurschildering. Maar over de vraag of er sprake is van stadsverfraaiing verschillen de meningen.

Zo is Els Kemper van de commissie Behoud Stadsschoon van de historische vereniging Delfia Batavorum niet blij met de muurschildering die vorige maand plots verscheen op de pleisterlaag in de Bonte Ossteeg. “Wij hebben tot doel om te letten op de historische aspecten in de binnenstad en zijn van mening dat het niet de bedoeling is dat, zonder er van tevoren over te praten, monumenten worden aangetast. Daarom hebben we op onze website een stukje geplaatst waarmee we onze leden en andere belangstellenden wilden oproepen om de discussie aan te gaan. We willen graag weten hoe mensen erover denken, want als iedereen het mooi vindt behalve wij, wie zijn wij dan om het tegen te houden?”
Wat Kemper niet had verwacht, was de aandacht die het artikel teweegbracht. “Het stuk werd opgepikt door het AD en vervolgens werd er ook in Hart van Nederland en de Telegraaf aandacht aan besteed. Dat was niet onze bedoeling, maar nu ze gekomen zijn, vind ik ook dat je er niet voor moet weglopen. Ik nodig iedereen uit om zich via ons twitteraccount of www.delfia-batavorum.nl in deze discussie te mengen.”
Kunstenaar Hugo Kaagman, die de schildering heeft aangebracht, is het niet eens met de kritiek van Kemper. “Ik heb de opdracht van de Gemeente gekregen om de muur wat op te vrolijken, omdat deze vol stond met veel minder mooie graffiti-uitingen. Ze kwamen bij mij terecht, omdat ik in 1990 ben begonnen met het moderniseren van Delfts blauw. Ik heb ermee geëxposeerd in het Prinsenhof, heb aan een keramiekbeurs meegewerkt, maar het viel me op dat er in andere steden meer animo voor mijn werk was dan in Delft. Ik vind het hartstikke leuk dat ze uiteindelijk toch bij me terecht zijn gekomen.”
Kaagman ontwierp een schets voor de gepleisterde muur in de Bonte Ossteeg. “Daarbij heb ik aandacht besteed aan het verleden van de stad Delft. Het leuke is dat er, toen ik aan het werk was, studenten op me afkwamen die zeiden dat ze helemaal niet wisten dat Calvé een Delfts bedrijf was, maar dat het wel hier op de muur stond. Verder heb ik sowieso overwegend positieve reacties gehad; mijn grootste fans zijn de bezoekers van café De Bonte Os en je ziet regelmatig dat er mensen voor de muur poseren om op de foto te gaan.”
Kaagman heeft dan ook geen zin om in discussie te gaan met Kemper. “Dat is zonde van de tijd, want ik vind het standpunt belachelijk. Ik heb niks choquerends gedaan, de muur is er alleen maar mooier en Delftser op geworden. Bovendien blijkt de jeugd het ook te accepteren, want er is nog niets overheen gezet, zelfs niet over het elektriciteitskastje in de steeg. Als je dan hoort dat ze willen dat de muur in de oorspronkelijke staat wordt hersteld, dan vraag ik me af: willen ze er weer één die met graffiti wordt vervuild? Ik vind het maar gezeur.”
Els Kemper vindt dat echter te kort door de bocht. “Als je als bewoner in de binnenstad je muur een andere kleur wilt geven, moet je er een vergunning voor hebben, maar dit regelt de Gemeente zomaar even. Daarbij is dit in mijn ogen ook gewoon graffiti. Deze muur is een voorbeeld, maar ik hoop dat er nu een halt aan dit soort projecten wordt toegeroepen, zodat er nu over nagedacht kan worden. Het lijkt me niet de bedoeling dat elke kale muur in de toch al levende binnenstad verandert in een graffitikunstwerk.”
Kaagman ziet zijn werk echter niet als graffiti. “Ik ben in de jaren ’70 begonnen als graffiti-artiest, maar heb me in de jaren ’90 toegelegd op Delfts blauw. Inmiddels maak ik street art, een kunstvorm die wereldwijd erg populair is, dat blijkt wel uit het feit dat heel de wereld de afgelopen weken de acties van street art-kunstenaar Banksky op de voet volgt.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12