Delft wordt steeds meer een jazzstad

Algemeen

DELFT - De zevenentwintigste editie van Jazz Festival Delft is de vierde die onder leiding staat van het huidige bestuur. “Wat ons bindt,” aldus vijf van de bestuursleden, “is onze affiniteit met jazz en de stad Delft.”

“Wat voor ons het belangrijkste doel van het festival is,” vertelt Mark Mulder, binnen het bestuur verantwoordelijk voor de communicatie “is dat we een grote doelgroep bekendmaken met de muziekstijl. Veel mensen hebben het idee dat jazz een oude, taaie muzieksoort is, maar dat is juist helemaal niet zo. Jazz is juist zeer toegankelijk.”

En dat is precies wat de heren aan Delft willen laten zien. “Jazz is namelijk helemaal niet oud. Deze muzieksoort neemt wel bepaalde succesvolle elementen uit het verleden mee,” vertelt voorzitter Bram Stoeken enthousiast, “maar blijft zich aanpassen aan het heden.”

“Zo zie je bijvoorbeeld,” valt Winand La Haye, verantwoordelijk voor het podium in de Poptahof in, “dat namen als Adele, Ruben Hein en Amy Winehouse zichzelf ook als jazzmuzikanten zien, terwijl je duidelijk soul-elementen in de muziek hoort.¨ Programmeur Jim verschelden vult aan:¨Ik denk dat de gemene deler tussen deze muziekstijlen gezocht moet worden in de zwarte roots ervan.”

Als bestuur van de stichting Stichting Delftse Jazz stoppen de heren een hoop tijd in de organisatie van het festival. “En het werpt zijn vruchten af,” vertelt Winand La Haye, de man van de productie, “want we merken dat zowel de gemeente Delft als de horeca in de stad steeds enthousiaster worden en meer met ons meewerken. Zodoende raakt Delft steeds meer bekend met jazz en dat is het belangrijkste doel van onze stichting. Café Lef komt bijvoorbeeld in de zomerperiode met Jazz op zondag.” “En als er andere ideeën zijn om jazz in Delft te promoten,” vult Mulder aan, “zijn mensen meer dan welkom om gebruik te maken van onze expertise en ons netwerk.”

In de programmering is er volop ruimte voor de ontwikkelingen in de jazz. “Zo merk ik als ik kijk naar het verleden,” blikt Verschelden terug, “dat er een bepaalde continuïteit is voor wat betreft de keuzes. Over het algemeen hebben we vooral jonge acts geboekt die hun eigen repertoire hebben. Zodoende hebben we enthousiaste jonge mensen een podium gegeven en hebben we het publiek kennis laten maken met de nieuwe jazz.”

Een ander punt dat het bestuur van de Stichting Delftse Jazz hoog in het vaandel heeft staan is vernieuwing. “En dat doen we,” legt Stoeken uit, “om onze reikwijdte te vergroten middels projecten als film, Junior Jazz Festival en Jazzity Stage naast de bestaande podia. Zo willen we zoveel mogelijk mensen zien te raken en dit vast te houden. Wijzelf kennen elkaar, op Hans Dunlop verantwoordelijk voor secretariaat en interne organisatie na, doordat we zelf jazz spelen. Het is een muziekstijl die openstaat voor nieuwe ideeën en improviseren speelt daar een eminente rol in. Dat open staan voor die nieuwe ideeën spreekt ons als bestuur enorm aan en dat proberen wij ook uit te dragen tijdens Jazz Festival Delft.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12