Afbeelding

Compassie met Jezelf maakt herstel van eetstoornissen mogelijk

Algemeen

Editie: Week 5, Jaargang 23 |

Maartje Wikkerink vertelt in ‘Stillen’ hoe zij langzaam maar zeker haar eetstoornis wist te overwinnen. (foto: Studio Waardenburg)

DELFT – Eetstoornissen als anorexia en boulimia ruïneren het leven van duizenden Nederlanders. De nieuwe Delftse organisatie Compassie met Jezelf van ervaringsdeskundige Inge Flim wil mensen met een eetstoornis helpen de eerste stappen op weg naar herstel te zetten. Een van die stappen kan gezet worden door de theatervoorstelling ‘Stillen’ te bezoeken.

Door: Dennis van den Berg

De cijfers van de landelijke patiëntenvereniging liegen er niet om. In ons land lijden 23.000 Nederlanders aan boulimia nervosa; 6000 mensen hebben anorexia nervosa; en ongeveer 160.000 mensen kampen met een eetbuistoornis zoals BED of binge eating disorder. Elk jaar krijgen zo’n 3400 mensen in Nederland een eetstoornis. Inge Flim (48) uit Delft kampte zelf meer dan dertig jaar hiermee. Zij weet als geen ander hoe mensen met anorexia, boulimia, BED of een andere eetstoornis zich voelen. “Het gaat niet om eten. Het gaat om een panische angst voor pijnlijke herinneringen; bang zijn voor de dag van vandaag, de toekomst. Het gaat om een strijd met jezelf, om overleven. Een eetstoornis is een manier om het leven onder controle te houden en het perfecte plaatje te willen laten zien aan anderen.”
Herstellen

Met hulp van haar omgeving en een goede therapie heeft Inge zich weten te herstellen van haar eetstoornis. “Om andere mensen met eetstoornissen te helpen, ben ik vorig jaar gestart met Compassie met Jezelf. Met deze organisatie wil ik mensen met een eetprobleem of -stoornis laagdrempelige hulp en persoonlijke ondersteuning bieden in de vorm van actief social mediabeleid, voorlichting en coaching.”

Inge richt zich op mensen die wonen of studeren in Delft en omgeving. De doelgroep bestaat uit 10- tot 35-jarigen. “Samen met andere ervaringsdeskundigen bieden wij deze kinderen en jongvolwassenen een luisterend oor. Ze mogen hun verhaal doen, hun diepste gevoelens delen. Wij oordelen en veroordelen niet: wij reiken hen alleen onze hand, om hen zodoende te kunnen begeleiden naar professionele hulp.”

Samen met andere ervaringsdeskundigen onderhoudt Inge sinds drie maanden een Facebookpagina van Compassie met Jezelf. In navolging van organisaties als Proud2BMe.nl en ikookvanmij.nl kunnen mensen zo eenvoudig met elkaar van gedachten wisselen over eetstoornissen.  Ook in het theater wordt dit probleem aangekaart: de veelgeprezen voorstelling ‘Stillen’ van Maartje Wikkerink is op vrijdag 6 februari te zien is in Theater de Veste, op initiatief van hulporganisatie Human Concern. Inge: “Als ervaringsdeskundige weet Maartje op bijzondere manier de lange weg, die iemand met een eetstoornis moet gaan om te herstellen, te verbeelden. Haar verhaal en kracht zijn enorm inspirerend voor lotgenoten.”  De voorstelling begint om 16.00 uur. Na afloop is er nazorg en informatie beschikbaar. Toegangskaarten kosten 7 euro 50 euro, te bestellen via www.humanconcern.nl. kijk voor meer informatie over Compassie met Jezelf op www.compassiemetjezelf.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12