Afbeelding

Demi (11) en haar moeder vrolijken ernstig zieke kinderen op, want ze weten hoe zwaar het is

Algemeen

Editie: Week 22, Jaargang 20 |

DELFT – De Delfte Demi maakt samen met haar moeder sieraden. Hiermee zamelt ze geld in waarmee cadeaus worden gekocht voor kinderen in het Sophia Kinderziekenhuis. Zo wil Demi wat terugdoen voor leeftijdsgenoten die in hetzelfde schuitje zitten als waar zij tot voor kort in zat.

Bij Demi werd in het voorjaar van 2010 een hersentumor geconstateerd. Wat volgde was een allesbehalve leuke periode waarin haar ziekte werd behandeld. De 11-jarige Delftse is inmiddels genezen verklaard, maar kampt nog dagelijks met de gevolgen van haar ziekte.

‘ZO KAN IK WAT TERUGDOEN VOOR HET ZIEKENHUIS’

Demi begon met sieraden maken toen ze zelf nog in het ziekenhuis lag. “Ik verveelde me, dus we hadden kraaltjes gekocht. Daar ging ik armbandjes van maken”, vertelt ze. Demi kreeg bij Silent Dragon, de sportschool waar ze aan kickboksen doet, de tip om die armbandjes te gaan verkopen. “Toen dacht ik: Zó kan ik wat terugdoen voor het ziekenhuis.”

En aldus geschiedde. Demi en haar moeder Wendy knutselden er flink op los. De verkoop liep gesmeerd. “We gingen er steeds meer maken en de spullen inkopen bij een groothandel. Het werd steeds groter dan we hadden verwacht.” Daarom werd een stichting opgericht: Stichting Demi Hope. Die stichting heeft inmiddels ook een website, www.demihope.nl, waarop de sieraden te koop zijn. “Want ik deed alle bestellingen eerst nog handmatig. Daar werd ik helemaal kierewiet van”, zegt moeder Wendy. “Nu hebben we een echte site, dat werkt stukken makkelijker.” Iedereen kan hier zien wat te koop is en dit met enkele muisklikken bestellen.

Demi en haar moeder hebben al zóveel sieraden gemaakt en verkocht dat ze geen idee hebben hoeveel het er precies waren. “Maar we gingen in december naar het ziekenhuis, toen hadden we met de verkoop ervan al 15.000 euro opgehaald”, weet haar moeder. In het stadion van ADO Den Haag werd bovendien een benefietavond georganiseerd waar onder andere Sterretje en Jokertje van het populaire tv-programma ‘Oh Oh Cherso’ aan meewerkten. Van het bedrag dat Demi en haar moeder al ophaalden werden voor kinderen van 0 tot 18 jaar pakketten gemaakt met leuke cadeaus om hen op te vrolijken. Ook het personeel van het ziekenhuis werd door de twee Delftenaren in het zonnetje gezet. “We doen dit omdat we zo wat terug kunnen doen voor het ziekenhuis. Ik ben daar goed geholpen”, vertelt Demi.

Het gaat nu goed met Demi. Ze kan weer alles wat ieder kind kan, al houdt ze dit niet altijd even lang vol. Verder is ze gestopt met groeien. Ze krijgt daarom dagelijks groeihormonen toegediend. Het ergste lijkt gelukkig achter de rug. “De chemokuren, de bestralingen en het ziek zien vond ik het vervelendste van de afgelopen twee jaar”, vertelt Demi. “Ik werd zes weken lang elke dag een half uur bestraald. Ik moest dan stilliggen. Ik had daar na één dag al geen zin meer in.” Toch hield ze vol. “Ik moest gewoon doorzetten, ik moest wel. Ik wilde alles doen om beter te worden.” Nu ze beter is wil ze andere kinderen die het niet makkelijk hebben blij maken met cadeaus en aandacht. “Want soms praat ik ook met ze. Niet over hun ziekte, maar over iets leuks.” Enkele kinderen werden door Stichting Demi Hope getrakteerd op een tablet. “Als je ze dan ondanks alles ziet lachen, en een glimlach op hun gezicht ziet, dáár doen we het voor”, geeft Wendy aan. Demi vindt het soms moeilijk om haar leeftijdsgenoten zo ziek in het ziekenhuis te zien liggen. “Maar ik kan er niks aan doen.”

De komende tijd zijn moeder en dochter veel op braderieën in de regio te vinden om hun sieraden aan de man te brengen. “Volgende week gaan we vakantiepakketten maken”, vertelt Wendy. “De laatste week van juni willen we die weg gaan brengen.” Demi hoopt nog lang met hun stichting verder te kunnen gaan. “Want het is leuk om te zien hoe blij ze worden van cadeautjes.” Wie meer wil weten over de Stichting Demi Hope of een leuke sieraden voor een goed doel wil kopen, kan hiervoor terecht op de website www.demihope.nl. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12