Afbeelding

De bewoners van Woonzorgcentrum Lindenhof en de leerlingen van het Stanislascollege hebben elkaar gevonden

Algemeen

Jamie (staand) en Demi verklappen mevrouw Lommers de geheimen van de computer. (foto Karl Flieger)

DELFT – Het moet nou eindelijk maar eens afgelopen zijn met dat slechte imago van vmbo’ers. Natuurlijk, er lopen lastposten bij, maar wie de leerlingen van het Stanislascollege (locatie Krakeelpolderweg) met de bewoners van Woonzorgcentrum Lindenhof bezig ziet, weet dat het anders kan.

Neem nou Jamie en Demi, twee enthousiaste meiden die een dagdeel per week helpen in het restaurant van het woonzorgcentrum aan de Cort van der Lindenstraat. Zij vinden het leuk; de bewoners zijn er blij mee. Allemaal winnaars.

Werken met ouderen kan je niet uit een boekje leren. Je moet er de praktijk voor in. Dat is de visie binnen het Stanislascollege en de leerlingen vinden het prachtig. Jamie en Demi doen van alles met hun surrogaat oma’s en opa’s. Jamie: “Ik help in het restaurant bij de bediening, maar doe ook spelletjes met de bewoners. Dat vind ik heel leuk. Ik wil na mijn schooltijd iets in de zorg gaan doen. Werken met mensen. In Lindenhof vind ik het erg leuk en ik leer veel dingen over vroeger. Maar toch wil ik later liever met kinderen gaan werken. Ik weet niet precies waarom, ik voel dat gewoon zo.”

Ook Demi heeft haar draai in Lindenhof gevonden, al laat zij weten wel een heel ander soort loopbaan voor zichzelf te zien. “Ik wil duikinstructrice worden. Dat wil ik al heel lang. Maar ik vind het werken hier ook hartstikke leuk. We hebben mevrouw Lommers geholpen met computeren. Nu kan ze een mail sturen naar haar kleinzoon in Amerika. Dat is zo leuk!”

Oké, Jamie en Demi tikken de berichten voor mevrouw Lommers in, maar de dame in kwestie (89) is maar wat blij met haar nieuwe hobby. “Ik begrijp er niks van hoe het allemaal kan, maar het werkt. Ik heb al een paar brieven naar mijn zoon gestuurd, maar hij is niet zo heel snel met antwoorden. Hij is chirurg, dus hij heeft het altijd heel druk. Maar hoe dan ook, ik kan hem nu veel gemakkelijker bereiken dan gewoon met brieven schrijven.”

Grappig detail: mevrouw Lommers verdiende voor en tijdens de oorlog haar brood als corrector bij de Delftsche Courant. Het was in de tijd van de zware typemachines en de loden zetletters. “Het is allemaal zo ontzettend veranderd, maar ik blijf me interesseren voor alles om me heen”, zegt ze. “Die kinderen van nu groeien in een heel andere wereld op.”

Zo is het. Maar wel een wereld waarin er nog steeds mensen zijn die zich inzetten voor het welzijn van anderen. Teamleider Marileen Smit van het Stanislascollege: “Het is mooi om te zien met hoeveel passie de leerlingen hier werken. Ze vinden het echt leuk. En dan te bedenken dat ze het stempel ‘lui’ hebben. Nou, deze niet, hoor!”

Ook begeleidster welzijn Ada van der Toorn van Pieter van Foreest is blij met de leerlingen van het Stanislascollege. Zij zegt: “Wij merken dat de bewoners het prettig vinden om deze leerlingen om zich heen te hebben. En we zien ook dat de leerlingen er behoorlijk wat van opsteken. Dat is een prachtige combinatie, toch?”

Overigens merkt Ada op dat het restaurant en de activiteitenruimte van Woonzorgcentrum Lindenhof ook voldoende plaats biedt voor ouderen uit de wijk. Dus wie gezellig een kaartje wil leggen, een ander spelletje wil doen of een stukje handwerk wil maken, is er van harte welkom. Of we dat maar even wilden vermelden… (KF)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12