Afbeelding

Even bellen met - Lisa Minnella (16)

vaste rubrieken

Editie: Week 49, Jaargang 21 |

Lisa schreef het boek ‘Elfenbos de Sponkel’, een wegdroomboek voor kinderen in moeilijke situaties. Zelf heeft ze de levensbedreigende ziekte: MCTD met screlodermie (bindweefselziekte).

- Hoe gaat het nu met je?
“Op dit moment goed. Ik ben bezig om het gebruik van Prednison af te bouwen. Geen idee dus hoe het over een week is. Tot paar maanden terug stond ik op wachtlijst voor beenmergtransplantatie. Ik moest eerst fit genoeg worden voor de operatie. Er is mij verteld dat het niet zeker is dat de pijn na de transplantatie weggaat. Ook is het niet zeker of ik het overleef. Chemokuren, bestralingen, alles stond klaar om het te doen. Nu het zo goed gaat, ik heb al twee maanden niet in mijn scootmobiel gezeten, denk ik: doei met die beenmergtransplantatie! Ik wil leuke dingen doen. Daar krijg ik energie van!”

- Zoals het maken van dit boek... Waarom schreef je het?
“Ik lig vaak in het ziekenhuis. Daar is het hartstikke saai. Vooral het weekend is vreselijk, want dan gebeurt er niets. Je mist kleur, geur en drukte om je heen. Daarom wilde ik een kleurrijk boek schrijven. Het is een fantasieverhaal geworden met kleine stukjes tekst, grappige opdrachten en zo veel mogelijk vrolijke plaatjes. Het is voor kinderen die het moeilijk hebben. Met dit boek kunnen ze hun eigen wereld inrichten.“

EEN KLEURRIJKE WERELD VOOR ZIEKE KINDEREN

- Wilde je altijd al schrijver worden?
“Mijn tante is Joyce Pool, een schrijfster. Ik heb altijd tegen haar opgekeken. Het leek me een gaaf idee dat mensen jouw boek thuis hebben staan. In het ziekenhuis kwam ik iemand van Stichting de Regenboogboom tegen. Ze zei tegen mij dat er altijd dromen zijn die je waar kunt maken. Ook als je ziek bent. Ik vertelde haar mijn wens om schrijfster te worden. Die stichting heeft mijn wens toen in een wensboom bij een bedrijf gehangen. En daar is hij uitgeplukt.”

- Trots?
“Zeker, niet alleen op mezelf, ook op het hele team van ontwerpers, illustratoren... Het is niet alleen mijn boek. Ook ben ik trots op de stichting ‘Lisa4Kids’ die we nu aan het oprichten zijn. En op de ambassadrice ervan: zangeres Shary An. Ik kende haar toevallig via de fysio waar ik stage loop achter de balie.”

- Wat gaat de stichting doen?
“In eerste instantie zorgen voor distributie en herdruk van het boek. Misschien vertalen. Daarnaast gaan we leuke dingen bij zieke kinderen brengen. In allerlei vormen, bijvoorbeeld muziek. We willen kinderen die problemen hebben, laten zien dat ze er mogen zijn.” (LT)

Het boek van Lisa kun je bestellen via info@lisa4kids.nl. Vanaf 3 februari is het verkrijgbaar in lokale boekhandels. Voor elk verkocht boek, gaat er een gratis exemplaar naar een ziek kind.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12