Voetballiefhebber Pablo Bos is na zijn tijd in Den Haag wat mannelijker gaan voetballen

Algemeen

Pablo Bos heeft graag de bal aan zijn voet. Hij moet hier, terwijl hij schoen plus noppen van de nummer 6 van Spijkenisse ontwijkt, dus wel in zijn nopjes zijn. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Pablo Bos was blij met de 3-1 overwinning die Vitesse Delft vorig weekend op Spijkenisse boekte. De roodzwarten konden zo’n overwinning volgens de 22-jarige verdedigende middenvelder wel gebruiken.

Pablo Bos vond het niet de beste wedstrijd die zijn ploeg op de mat legde. “Maar we speelden met name de eerste helft goed. Spijkenisse kreeg weinig kansen en we waren bijna de hele wedstrijd de betere partij.” Dat was Vitesse dit seizoen wel vaker, maar dikwijls gingen de punten alsnog naar de tegenstander. “Het was dus lekker om nu beter te spelen èn de wedstrijd winnend af te sluiten.” De 22-jarige geboren en getogen Delftenaar vindt Spijkenisse in de Eerste Klasse één van de ploegen met de meeste voetballende kwaliteiten. “Maar we hebben ze geen kans gegeven.” 

Bos was zaterdag dus een gelukkig man, maar over de rest van het seizoen is hij minder gelukkig. “Ik kan moeilijk zeggen dat ik tevreden ben over hoe ‘t tot nu toe verloopt. We begonnen met hoge verwachtingen. Als je onze wedstrijden ziet dan zijn we bijna elke week de bovenliggende partij. We zijn daarom niet tevreden met de achtste plek op de ranglijst, ook gezien de kwaliteit van onze spelersgroep. We moeten bovenin meedraaien.” 

Opvallend is wel dat Vitesse dit seizoen slechts 25 treffers om de oren kreeg. Zelfs de bovenste drie ploegen kregen meer tegendoelpunten, maar zij hebben wèl bijna het dubbele aantal punten. Dat frustreert ook Pablo Bos enigszins. “We spelen goed, krijgen weinig tegengoals, maar het ontbeert ons aan geluk en we krijgen vaak tegen het einde van de wedstrijd een tegengoal. Dan zit het je als ploeg niet mee. Gelukkig zijn we dit kalenderjaar tot nu toe nog ongeslagen.”

‘IK DENK DAT IEDERE JONGEN WEL VAN EEN CARRIÈRE ALS PROFVOETBALLER DROOMT’
Pablo Bos begon zijn voetbalcarrière in de jeugd van DHC. Na ruim tien jaar verruilde hij de Stadionclub voor Haaglandia. Na één seizoen meldde hij zich aan bij Quick, waar hij nog even in de jeugd speelde en daarna nuttig was voor de hoofdmacht van ‘de Haantjes’. “Maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging.” Dus speelt hij sinds dit seizoen voor het eerst bij Vitesse Delft. Bos speelde in de jeugd in de hoogste elftallen en op het hoogste niveau en speelde zodoende tegen jeugdteams van profclubs zoals Ajax en Vitesse Arnhem. “Dat was een mooie tijd”, vindt hij nog steeds. Hij kan echter niet ontkennen dat hij vroeger vaak droomde van een carrière als profvoetballer. “Maar ik denk dat iedere jongen daar wel van droomt. Ik ook. Dat is gezond, het moet een drijfveer zijn. Als ik op tv voetbal zag, dacht ik: Daar wil ik later ook staan.”

‘VOETBAL IS VOETBAL EN HET BLIJFT GEWELDIG OM TE DOEN’
In plaats van volle voetbalstadions vertoont hij zijn kunsten nu echter op Sportpark Tanthof Zuid. Het bevalt hem daar prima. Het is overigens wèl wat anders dan voetballen in de regio Den Haag, waar hij de afgelopen jaren actief was. “Het Haagse voetbal is wat mannelijker. Als je het vergelijkt met het Delftse voetbal dan is het ook meedogenlozer. Quick heeft wel een goed voetballende ploeg en het is een hele nette vereniging, dus zij zijn misschien de uitzondering op de typisch Haagse ploegen.” We moeten de verschillen tussen Delft en Den Haag echter ook weer niet overdrijven, vindt Bos. “Want voetbal is voetbal en het blijft geweldig om te doen.” 

Bos is een liefhebber, zegt hij. Naast de drie trainingen en de wedstrijd op zaterdag staat de tv in huize Bos meestal op Eredivisie Live en Sport 1 afgestemd, waar hij de nationale en internationale competities volgt. “Ik ben eigenlijk altijd met voetbal bezig. Het is een heel belangrijke factor in m’n leven.” Omdat hij een voetballiefhebber is, heeft hij in het veld ook graag de bal aan zijn voet. “Ik hou ervan om het spel te verdelen.” 

Na zijn tijd bij Quick is hij wat anders gaan voetballen. “Meer mannelijker, meedogenlozer.” Hij is het dan ook niet helemáál eens met onze constatering dat hij een ‘sobere verbindingsspeler’ is die de door hem veroverde ballen direct inlevert bij de spelers om hem heen. “De term verbindingsspeler spreekt me wel aan, maar het is niet zo dat ik alle ballen verover en direct weer inlever. Ik ben geen pure balveroveraar. Ik zoek zelf ook oplossingen. We hebben gelukkig een heel voetballend team, dus je kunt gemakkelijk combinaties met de spelers om je heen maken.” 

Pablo Bos hoopt de opwaartse lijn van de laatste weken ook de komende tijd vol te houden. “Met onze kwaliteiten moeten we zeker bij de eerste vijf eindigen.” Dat is zeker haalbaar, denkt Bos. “Maar we moeten niet te ver vooruitlopen. We komen net uit een moeilijke fase. We moeten nu zorgen dat we stabiel worden en blijven en alles wat we nog meepakken is mooi meegenomen.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12