Afbeelding

Jeroen Struijs bracht Nootdorp in veilige haven en hoopt op winst Haaglanden Voetbaltoernooi

sport

Editie: Week 22, Jaargang 21 |

Jeroen Struijs heeft nog één doel met Nootdorp voor hij naar Harvard afreist: het winnen van het Haaglanden Voetbaltoernooi. (foto: Roel van Dorsten)

NOOTDORP – SV Nootdorp speelt volgend seizoen weer ‘gewoon’ in de Eerste Klasse. Vlak na de winterstop besloten het bestuur en toenmalig trainer Arie van der Padt de samenwerking te beëindigen, waarna interim-trainer Jeroen Struijs in de tweede seizoenshelft orde op zaken stelde en en passant een finaleplaats in het Haaglanden Voetbaltoernooi veroverde.
Voor Struijs zelf was het niet zo’n verrassing toen de Nootdorpse clubleiding half januari bij hem aanklopte. “Het was al een tijdje een publiek geheim dat het niet zo lekker liep tussen de selectie en Arie van der Padt, maar het was niet zo dat ik op zijn baantje zat te azen. Ik ken de ploeg goed, want ik heb hier zelf gevoetbald en ben nog assistent van John Karelse geweest. Echt verrast was ik dus niet, en ik heb ook geen moment getwijfeld.”


‘IK WIST ZEKER DAT ZE BETER KONDEN’


Dat kwam vooral doordat Struijs het idee had dat er meer uit de spelersgroep te halen viel dan op dat moment was gebeurd. “Ik stapte erin op het moment dat er dertien punten uit dertien wedstrijden behaald waren. Ik wist zeker dat ze beter konden en in de tweede seizoenshelft behaalden we in even zoveel wedstrijden tweeëntwintig punten. Dat is niets ten nadele van Arie: ik heb de spelers gezegd dat ze hiermee zelf hun ongelijk hebben bewezen.”
Struijs heeft dus duidelijk een snaar weten te raken bij de selectie van SV Nootdorp. “Uiteindelijk is het inderdaad best goed gegaan, maar ik heb geen idee hoe dat komt. Zeg jij het maar... Wat wel duidelijk is, is dat uit deze groep heel veel te halen valt. In het begin ben ik vooral bezig geweest met het ombuigen van de negatieve sfeer waar we met zijn allen in zaten. Dat ging in het begin gepaard met heel veel praten, terwijl je die tijd natuurlijk uiteindelijk het liefst aan het voetballen besteedt. Ik denk dat het goed gegaan is doordat ik duidelijke afspraken heb gemaakt, zaken die me opvielen meteen heb benoemd en dat ik me over het algemeen tussen de groep begeef. Als het nodig is sta ik er wel boven, maar ik ga bijvoorbeeld niet op mijn horloge kijken of iemand te laat op de training is. Ik heb zelf ook jonge kinderen en dan weet ik dat dat best eens voor problemen kan zorgen. Ik ben wel duidelijk geweest. Heb ze verteld dat er op momenten feller getraind kon worden en dat sommige spelers moeizaam in teamverband functioneerden. Het gebrek aan trainingsintensiteit was weleens vervelend, maar op zaterdag hebben die gasten me nooit laten staan.”
Het leidde tot een reeks van dertien wedstrijden die samen tweeëntwintig punten opleverden. Vooral de laatste reeks, waaronder ook wedstrijden voor het Haaglanden Voetbaltoernooi, is indrukwekkend te noemen. “De wedstrijd tegen Vitesse Delft was daarbij een breekpunt. De wedstrijd ervoor verloren we tegen hekkensluiter Geinoord, een aantal jongens stond stijf van de spanning en dacht er met een 1-0 voorsprong al te zijn. Na die wedstrijd hebben we alles gewonnen en kwam er ook een gevoel van onoverwinnelijkheid over de ploeg. Zo hebben we in de halve finale van het Haaglanden Voetbaltoernooi na penalty’s van Topklasser Haaglandia gewonnen. Die jongens zeiden vóór de penaltyreeks al tegen me dat we niet konden verliezen en dat bleek.”
Rest nu dus alleen nog de finale van dat toernooi. “En het is vervelend dat we de tweeëneenhalve week naar aanloop van dat toernooi alleen maar kunnen trainen. Ik weet zeker dat als we de wedstrijd dit weekend hadden gespeeld, we hadden gewonnen. Nu is het moeilijk om die flow door te zetten.”


‘HET IS JAMMER DAT DIE JONGENS DIT NIET ELKE WEEK HEBBEN LATEN ZIEN’


Het winnen van het Haaglanden Voetbaltoernooi moet de bekroning worden op een voor Struijs toch al heel mooi halfjaar. “Want qua resultaat ben ik heel erg tevreden. Het voetbal was misschien niet altijd even mooi, maar dat telt niet altijd. Aan de andere kant denk ik dat het jammer is dat die jongens dat niet heel het seizoen hebben laten zien. Volgend seizoen kan deze groep, als hij bij elkaar blijft en er misschien twee of drie versterkingen komen, in ieder geval bovenin meedraaien. Misschien niet voor het kampioenschap, maar wel voor een periode.”
Struijs zelf zal daar niet bij zijn. Hij wordt opgevolgd door Bob Kootwijk. “Ik mag namelijk in augustus een jaar lang meewerken aan onderzoeken aan de Harvard University. Dat is voor mij persoonlijk een prachtige kans. Wat ik op maatschappelijk gebied ga doen na mijn terugkomst weet ik nog niet, maar ik kreeg in de winterstop een prachtige kans om een halfjaar lang te laten zien wat ik kon. Ik heb John Karelse en Ruud Quick hiervoor heel erg bedankt. Of ik na terugkomst nog iets in de voetballerij ga doen weet ik nog niet, want ik weet ook niet hoe mijn toekomst er op maatschappelijk gebied uitziet. We gaan er voorlopig in ieder geval alles aan doen om met SV Nootdorp dat Haaglanden Voetbaltoernooi te winnen, want voor mij is dat een hoofdprijs.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12