Afbeelding

Delftse Basisscholen leveren bijdrage aan klimaatonderzoek

Algemeen

Editie: Week 44, Jaargang 22 |

DELFT – Ongeveer 250 leerlingen van vier Delftse basisscholen zijn woensdagmorgen door Karel Luyben, rector magnificus van de TU Delft, geïnstalleerd als onderzoekers van Delftse universiteit. De kinderen gaan de komende tijd meewerken aan klimaatonderzoek.


De aftrap voor dit bijzondere ‘WaterLab-project’ vond woensdag bij het Science Centre Delft plaats. Na hun installatie volgden ze een college en bouwden ze een eigen regenmeter. Het WaterLab is een uniek onderzoeksprogramma waarbij de TU Delft, het Science Centre Delft en Witteveen + Bos scholen betrekken bij origineel en authentiek klimaatonderzoek. Samen met de leerlingen wordt geprobeerd een beter beeld te krijgen van water in de stad. De Max Havelaarschool, de Bernadette Mariaschool, de Bonte Pael en de Eglantier worden daarom uitgerust met weerstations en lesmateriaal. Daarnaast worden de scholen ondersteund bij het opzetten van lesprogramma’s en eigen onderzoek.


Het project begint met het verzamelen van algemene weergegevens. De jonge onderzoekers hebben dan extra aandacht voor neerslag en de gevolgen daarvan in de stad, zoals plassen op het schoolplein of op straat en afwatering in het algemeen. Leerlingen van groep 7 en 8 doen daarna met hun klas diverse andere metingen en onderzoek naar neerslag. Daarmee leveren ze waardevolle meetresultaten aan wetenschappers die zich bezighouden met klimaatonderzoek. De scholen en leerlingen krijgen een volwaardige plek binnen dit onderzoeksprogramma.


Het WaterLab Delft is gestart om een beter beeld te krijgen van water in de stad. Het project wordt actief ondersteund door het Valorisatie Programma Delta Technologie, de EU en Rijkswaterstaat.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12