Afbeelding

Politici weten studenten te boeien, al zijn daar wel biertjes, hoedjes en stevige uitspraken voor nodig

Algemeen

Editie: Week 35, Jaargang 20 |

De broodjes met ei en spek vinden woensdagmorgen gretig aftrek. Op de achtergrond luistert een veld vol studenten naar een debat tussen vijf politici. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Studenten mogen al stemmen en dus is de OWee zo vlak voor de verkiezingen de ideale plek om nog wat zwevende kiezers naar je toe te trekken. Dat gebeurde woensdagmorgen dan ook volop tijdens een brunch en politiek evenement bij de TU.

Bij het Sport- & Cultuurcentrum was rond 10 uur ‘s ochtends een politieke markt neergestreken. Helemaal achteraan, vlakbij het podium, zien we de kraam van STIP. Zij willen hier laten zien dat ze bestaan, wie ze zijn en wat ze willen, vertelt Gennadij Kreukniet (22) ons. Rond hun stand is echter geen student te bekennen. “Maar afgelopen maandag, op de informatiemarkt, kwamen veel geïnteresseerde studenten naar ons toe”, verzekert het commissielid van STIP ons. Ze zijn dus best geïnteresseerd in politiek. “Eerstejaars konden toen reageren op drie stellingen. Als ze het ermee eens waren konden ze hun naam erbij zetten.” Dat was volgens hem een succes. “Want de lijsten raakten al snel vol, we moesten zelfs nieuwen maken. Studenten zijn heel breed bezig. Niet alleen met techniek, maar ook met politiek.”

‘IK DENK DAT HET NA HET ETEN WEL DRUK WORDT’

Even verderop staan de jongens en meiden van Dwars; de jongerenafdeling van GroenLinks. Zij trekken nu door het land en zijn nu vooral op ontvangstweken voor studenten te vinden. Vandaag doen ze Delft aan. Het loopt, als wij er zijn, echter geen storm. Dat komt, legt de 20-jarige Max Tollenaar uit Limburg uit, omdat ze nu vooral bezig zijn met eten. “Ik denk dat het na het eten wel druk wordt.” Op de marktkraam liggen campagnematerialen. Vooral de frisbees doen het hier in Delft goed, weet Max. “En we hebben hier onze eigen GroenLinks-krant. Dat moet jij als journalist ook fantastisch vinden. In vier pagina’s leggen we uit wat we willen en waarom je GroenLinks moet stemmen.” We zien dat het fantastisch is en kijken snel even verderop, waar de ‘Jonge Socialisten’ van de PvdA campagne voeren. Voor hun stand staat Maxim Vos, een jonge socialist die vandaag voor de gelegenheid z’n rode All Stars-schoenen uit de kast heeft getrokken. “Speciaal voor de campagne.” Studenten zien volgens hem het belang van de politiek wel in. “Maar je moet wel het geluk hebben dat ze linksgeoriënteerd zijn.”

‘RICK, WAT EEN BENDE HEB JE ERVAN GEMAAKT?!’

Als hij nog midden in z’n verhaal zit, klinkt de stem van gespreksleider Pieter Guldemond door de speaker. De Delftse wethouder van STIP stelt de politici voor die zo op het podium in debat gaan met elkaar. Namens de VVD is dat Foort van Oosten, Eppo Bruins vertegenwoordigt de Christen Unie, D66 heeft haar jongste Kamerlid Ton Monasso gestuurd en de oude Delftse bekende Rik Grashoff voert namens GroenLinks het woord. Guldemond: “Hij heeft ervoor gezorgd dat Delft nu een puinhoop is, maar we hebben straks wél een mooie Spoortunnel. Hij is de nummer 7 op de lijst van GroenLinks: Rik Grashoff! Rick, wat een bende heb je ervan gemaakt?!” Grashoff: “Maar het beste nieuws is wel dat ik niet de nummer 7, maar nummer 6 ben.”

“En de volgende is de nummer 7 op de lijst van de PvdA”, zegt Guldemond dan. “Hij studeerde aan de TU…” Applaus. “In Eindhoven!”, roept de wethouder er snel achteraan. Het applaus slaat om in boegeroep. Sander de Rouwe, de nummer 3 op de lijst van het CDA, zou ook komen, maar hij heeft zich afgemeld.

De mannen gaan op het podium keurig achter hun met posters beplakte tafeltjes staan. Dat vindt Guldemond geen goed idee. “Ga er maar voor staan, dat is net wat dynamischer.” Dat doen ze. Achter hen worden biertjes neergezet. Wie tijdens het debat in één keer het biertje achterover slaat, krijgt dertig seconde vrije spreektijd. Als de studenten dat horen gaan de handen weer op elkaar. Als Guldemond hen vraagt of ze al weten op wie ze gaan stemmen, gaan welgeteld vier handen omhoog. Als de stemkastjes tevoorschijn komen, en de studenten met één druk op de knop kunnen aangeven op wie ze stemmen, blijkt 52 procent bij nader inzien toch wel te weten welke partij het op 12 september wordt. 24 Procent van het gezelschap gaat voor D66. “Delftenaren kunnen bovengemiddeld goed nadenken en weten wat goed voor ze is”, reageert een lachende Monasso. Guldemond merkt nog even op dat het CDA er vandaag niet is. “Zo krijg je natuurlijk nooit stemmen.”

‘ER IS NIKS SOCIAALS AAN EEN LEENSTELSEL’

Dan is het tijd voor de eerste stelling: De studiefinanciering moet worden afgeschaft. Guldemond vindt overigens dat ‘wel een beetje makkelijk’. Het is volgens hem net als ‘aan een kalkoen vragen wat ‘ie met Kerst wil eten’. Net als dat veel kalkoenen geen soortgenoot met Kerst willen, willen ook veel studenten (93 procent) niet dan hun ‘stufi’ wordt afgepakt. Grashoff pleit vervolgens voor een ‘sociaal leenstelsel’ voor studenten, in plaats van studiefinanciering. Dat lijkt Eppo Bruins van de ChristenUnie een heel slecht idee. “We moeten de volgende generatie juist laten zien dat het niet goed is om schulden te hebben. Er is niks sociaals aan een leenstelsel”, spreekt hij. Applaus volgt. Martijn van Dam vindt dat we de sociale zekerheid niet moeten afbreken. “Maar als we moeten investeren in onderwijs, dan moeten we èrgens geld vandaan halen. Dat willen we niet zoals de VVD doen, door het bij de gehandicapte kinderen weg te halen.” Guldemond vraagt zich vervolgens hardop af wat gehandicapte kinderen met studiefinanciering te maken hebben en gaat al snel verder met de volgende stelling, eentje over de langstudeerboete. “Ja, het L-woord is gevallen. Wie krijgt hier mee te maken?”, vraagt Guldemond het publiek. Een handvol handen gaat de lucht in. Morgen (afgelopen donderdag, red.) is hierover een debat in de Tweede Kamer. “We gaan ervan uit dat de langstudeerboete eraan gaat”, zegt Van Dam strijdbaar. “Maar het hangt af van de bereidheid van een aantal collega’s.” Dan ontstaat rumoer. Monasso heeft z’n glas gepakt en slaat ‘m in één teug achterover. Hij kan rekenen op het hardste applaus van de dag tot toe. Hij wil namelijk wel even iets heel belangrijks zeggen tegen een grasveld vol studenten: “D66 is altijd tégen de langstudeerboete geweest. We zijn ook nu niet voor, maar we hebben het niet uit het Lenteakkoord kunnen krijgen. De langstudeerboete gaat er alsnog aan. Of morgen, of na 12 september.” Als Foort van Oosten vertelt wat de VVD hiermee wil, verslapt de aandacht wat. Hij moet een stelling innemen, maar het is volgens hem niet zo zwart-wit dat je hier simpel met ja of nee op kunt antwoorden. Dat vinden de studenten maar niks. Die willen duidelijkheid en het liefst een politicus die een glas bier achterover slaat.

Een rondje snelle stellingen kan daar wellicht verandering in brengen. Als de politici het ergens mee eens zijn mogen ze een groen hoedje opzetten, als ze er tegen zijn een rood hoedje. En, om het spannend te houden, zitten er fact checkers in het publiek die de partijprogramma hebben bestudeerd. Komt de deelnemer met een mening die indruist tegen het eigen programma, dan wordt die persoon volgens Guldemond ‘genadeloos gestraft’.

‘IK MOET ER NIET AAN DENKEN DAT WE JE OP DE OWEE PAS JE EERSTE BIERTJE DRINKT’

Als het over de hypotheekrenteaftrek gaat, moet hij echter al ingrijpen: Monasso heeft twee hoedje opgezet. “Dat mag niet”, is de wethouder streng. “Maar het ziet er wél geinig uit.” De studenten, die in het begin vooral oog voor hun lunch van ei en spek hadden, kijken steeds aandachtiger naar het debat. De stelling ‘de leeftijdsgrens voor alcohol moet omhoog’ zorgt voor nog aandachtigere blikken. Van Dam biecht op dat hij op z’n veertiende al z’n eerste biertje dronk. “Dat vonden we toen normaal, maar inmiddels weten we meer dan twintig jaar geleden”, geeft hij aan. Nu weten we dat alcohol slecht is voor jongeren. “Dus begin er iets later mee. Wie weet wat ik had gestudeerd als ik niet al zo jong m’n eerste biertje op had”, grapt hij. Monasso (D66) is het niet met Van Dam eens. “Ik moet er niet aan denken dat je op de OWee pas je eerste biertje drinkt. Het is belangrijk dat jongeren leren omgaan met alcohol. Dat je weet dat je beter één biertje kan nemen en geen tien.” Daar is Eppo Bruins van de ChristenUnie het op zijn beurt totaal niet mee eens. “Vorig jaar waren er 762 comazuipers tussen de elf en zeventien jaar. Ze liggen gemiddeld 3,1 uur in coma. Ik vind dat we een signaal moeten geven dat dit niet normaal is.” Bruins is bloedserieus, dus Guldemond vindt het tijd voor een luchtige opmerking. “Je hoort het mensen, dat wordt volgend jaar dus een colaborrel.” Grashoff gelooft meer in goede voorlichting op scholen. “En als we de leeftijdsgrens verhogen naar de 18 jaar dan is dat in elk geval een signaal richting de samenleving”, vindt hij. Foort van Oosten merkt op dat het voor jongeren onder de 16 nu al makkelijk is om aan alcohol te komen. “Dat moeten we eerst handhaven”, vindt de liberaal. En pas als dat goed gaat, kun je denken aan het verhogen van de leeftijd…

Even later is Van Oosten wat minder scherp. Als het over het invoeren van minimumstraffen gaat, zet hij het verkeerde hoedje op. De toeter van de megafoon klinkt. Van Oosten moet nu als ‘straf’ een biertje achterover slaan. Dat vinden de studenten op het veld wel wat. ‘Atten, atten, atten’, roepen ze massaal, en ze slaan met gebalde vuisten op de lange houten tafels. “Nee, dat doe ik niet”, reageert de nummer 33 van de VVD, die zich niet gek laat maken. “Ik moet nog de hele dag werken.” Dat excuus gaat er bij de eerstejaars niet in. Van Oosten kan rekenen op een daverend boe-geroep. “Daar moet je respect voor hebben en geen boe roepen”, vindt Guldemond. Monasso reikt hem nog een pilsje aan, maar ook nu zwicht Van Oosten niet.

‘IK DENK DAT ER EEN RELATIE IS TUSSEN HET AT-GEDRAG EN DE STEMMING’

Tijdens de laatste stelling, eentje over donororganen, volgen alle eerstejaars het debat. Alle blikken zijn richting het podium gericht. Ze mogen ook weer stemmen met hun stemkastje, op de partij die volgens hen het debat heeft gewonnen. De vijf politici draaien zich meteen om en richten hun ogen op de beamer waarop straks de uitslag verschijnt. Monasso kan zich tevreden weer omdraaien, want D66 heeft volgens de aanwezigen ‘gewonnen’. GroenLinks is tweede, gevolgd door de PvdA. De VVD is vierde en de ChristenUnie vijfde. “Ik denk dat er een relatie is tussen het at-gedrag en de stemming”, merkt Guldemond op. De vijf politici worden bedankt en gaan niet met lege handen naar huis. Ze krijgen een heuse OWee 2012-rugzak. De aanwezigen worden verzocht hun stemkastjes weer in te leveren. “Want anders kunnen jullie over drie maanden geen tentamens maken. En dat kan je, met de langstudeerboete, veel geld gaan kosten”, besluit Guldemond. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12