Delftse Chinezen zijn kritiek op hun land nu wel zat

Algemeen

DELFT – In Peking wordt momenteel met man en macht gewerkt om de stad helemaal klaar te maken voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen.

Ondertussen ligt de nadruk in het buitenland vooral op de schendingen van mensenrechten, waar de Chinese overheid zich in eigen land schuldig aan maakt. Ook het keiharde optreden van de Chinese autoriteiten tegen demonstranten in Tibet kan op weinig sympathie vanuit de internationale gemeenschap rekenen. De protesten die vorig weekend in Londen en Parijs plaatsvonden logen er dan ook niet om. De Politie had de grootste moeite om de demonstraten bij het Olympische Vuur vandaan houden. Sterker, de Politie kon niet verhinderen dat de vlam onderweg verschillende keren door omstanders werd gedoofd. 

Yanmin Tao, van de stichting DelChi, een vereniging van Delftse Chinezen die de samenwerking tussen Nederland en China en de integratie van Chinezen in Nederland wil bevorderen, zag het allemaal met lede ogen aan. Volgens Tao moet het maar eens afgelopen zijn met al die negatieve berichtgeving over haar land. “Overal hoor je geluiden over wat er allemaal mis is aan China. Dat maakt ons kwaad”, zegt ze. En ze is niet de enige. Volgens Tao denken veel van de bijna duizend Chinezen in Delft er net zo over. “In China wordt hard gewerkt om alles zo goed mogelijk te laten verlopen”, vervolgt Tao. “Er wordt door China heel veel geld en heel veel energie ingestoken om de Spelen zo goed mogelijk te laten verlopen. Ik heb liever dat we daarin ondersteuning krijgen, in plaats van dat er alleen maar actie wordt gevoerd.” 

Ze is er, zegt ze, trots op dat haar land de Olympische Spelen mag organiseren. En zo denken meer Chinezen erover. “Je kan altijd kritiek hebben”, zegt Yanmin Tao, “maar het gaat hier om de Olympische Spelen, dáár moet het over gaan.” Toch wil ze ook gezegd hebben dat Tibet van China is. “Dat vinden de meeste Chinezen”, voegt ze eraan toe. Ze begrijpt niet waarom de Westerse landen zich hiermee bemoeien. “Zelf wilden alle Westerse landen voorheen óók hun kolonies niet opgeven. Dat al die landen nu tegen ons zeggen dat we weg moeten uit Tibet, dat maakt de Chinese bevolking kwaad.” 

We zouden beter eens kennis kunnen maken met de Chinese cultuur in plaats van al die kritiek over het land te spuien, lucht Tao haar hart. “Je moet echt zelf eens naar China gaan om het te ervaren”, zegt Tao. “Kijk hoe de Chinezen leven. Dan zul je zien dat mensen met blije gezichten over straat lopen. Natuurlijk gebeuren er ook slechte dingen. Die moeten ook worden verbeterd. Maar daar moet je wel geduld voor hebben. Zo’n democratieproces duurt lang, dat realiseer je niet van de ene op de andere dag.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12