Lichtjesavond: als van ouds weer gezellig!

Algemeen

Editie: Week 49, Jaargang 21 |

Dinsdag 10 december is iedereen weer van harte welkom op Lichtjesavond 2013. Om 16.00 uur begint de jaarlijkse traditie met de start van de kerstmarkt. Vanaf 18.00 uur vinden bezoekers door de gehele binnenstad diverse optredens die samen het programma ‘De Kerstverhalen van Delft’ vormen: van muziek en dans tot en met theater. Kom genieten van een avond Kerst en winterse sfeer onder het genot van een warme glühwein of een zoete warme chocolademelk. Een ideale avond om met het hele gezin, je grote liefde of lekker op jezelf te komen genieten van Kerst in Delft.

Lichtjesavond is Delft op z’n best. Vrijwilligers, amateurs, hobbyisten en professionals werken al weken en soms maanden aan wat dinsdag 10 december het resultaat is van samenwerken, samenwerken en samenwerken! Alle onderdelen komen bijeen om jou, de Lichtjesavondbezoeker, onder te dompelen in de kerstige sfeer van de winter. In deze editie van de krant Delft op Zondag heeft Bureau Binnenstad Delft alle belangrijke informatie voor Lichtjesavond uiteengezet. Werp een blik op het programma om te proeven van Lichtjesavond. Daarnaast geeft Bureau Binnenstad een kijkje in de keuken met betrekking tot de kerstboom. En natuurlijk brengen we je op de hoogte hoe je niets hoeft te missen dankzij onze social media-kanalen. Bezoekers en binnenstadsbewoners kunnen lezen hoe deze avond wordt omgegaan met bereikbaarheid. Voor vragen kun je altijd terecht bij projectleider David Lansen via www.binnenstaddelft.nl of david@binnenstaddelft.nl. Volg ons op Twitter: @Lichtjesavond en #LichtjesavondDelft

Wij hebben met alle deelnemers en partners hard gewerkt om tot een mooi resultaat te komen. We ontvangen je graag dinsdag 10 december op Lichtjesavond 2013!

David Lansen, projectleider Lichtjesavond

 

Het programma: de Kerstverhalen van Delft
Het gehele programma van De Kerstverhalen van Delft kun je vinden op de website van Bureau Binnenstad Delft: www.binnenstaddelft.nl  Tip: op de bonnefooi de stad in gaan en je laten verrassen is de beste manier om optimaal te genieten van alle optredens en acts. Natuurlijk laten we je niet in de kou staan en volgt hier een blik op de avond:

De kerstmarkt start om 16.00 uur met allerlei kerst- en winterse artikelen en met vers gebakken eten en warme drankjes. Van 18.30 uur tot 19.30 uur is het Grote Kerstverhaal op de Markt met samenzang, het ontsteken van de kerstboomverlichting, een toespraak van burgemeester Verkerk en een optreden van Koninklijke Harmoniekapel Delft en een speciale korte act van musicalgroep Rits.

De Kerstverhalen van Delft ervaar je tussen 18.00 uur en 22.00 uur:
Noordelijk Winkelgebied/ De Klis
• betoverende grachten: De Delftse Grachtengalerij dankzij de bewoners
• prikkelende Poëzie: De Verlichting van een dichter
• leer hoe je moet spinnen: Nostalgische ambachten op de kerstmarkt dankzij De Klis
• zwevende vuurkorven boven de gracht en een rondrijdende trein;
Zuidelijk Winkelgebied/ De Zuidpoort
• WinterSportieve demonstraties op de skibaan met onder meer Alpine Sports
• dansoptredens door Dancin’Delft: No standing Just Dancing;
• DJ’s tijdens Silent Disco door JouwDelft;
• singers en Songwriters door Stichting Verzet de Zinnen.
Tijdens Lichtjesavond zijn er natuurlijk meer activiteiten in de stad te vinden, dus:
• diverse feestelijke podia met optredens (van bigbands tot orkesten);
• spontane straatoptredens;
• ga lekker schaatsen op de DSW Schaatsbaan Delft (van 6-12 t/m 6-1);
• geniet bij de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk , want in beide kerken wordt een muzikaal programma geboden en zijn er stands en activiteiten in de wandelgangen met onder meer Rythm & Gospel Unity Choir en het mannenkoor Westland.
• dans mee bij Theater de Veste met Delft Moves;
• beleef De VAK:  aan de Westvest, in het Meisjeshuis, De Waalse Kerk, en in de Van der Mandelezaal van het Prinsenhofmuseum.

Delftse 3FM Serious Request-actie
Dinsdag 10 december worden tijdens Lichtjesavond de deuren van het voormalige Speakerscafé geopend. Tijdens deze bijzondere avond wordt officieel het startsein gegeven voor een grootschalige Delftse 3FM Serious Request-actie. Op het programma staan optredens van de Delftse bands Lone en UGO. De toegang is gratis.

Een flinke klus: de kerstboom op de Markt! 
Elke huiskamer heeft een kerstboom. Zo ook de huiskamer van de binnenstad: de Markt. Circa 16 meter is de Nordmann die hier geplaatst wordt. Samen met een speciaal team van Gemeente Delft en een flinke hijskraan van K.A. van Daalen & Zn wordt de boom van de oplegger gehesen in onze huiskamer. De versiering en verlichting die dit jaar de boom aankleden wordt verzorgd door MK Illumination met stroom van de firma Bijleveld. Wij zijn erg benieuwd hoe jij Lichtjesavond en Delft herkent in de versiering. Wij hebben namelijk een speciale verrassing voor jou gemaakt rondom de hekken van de boom. Geef je reactie hierop door via onze speciale Facebookpagina ‘De Verlichting van een Dichter’. Meer hierover lees je verderop onder ‘Tweet like Lichtjesavond’.


Grachtengalerij Lichtjesavond – een cadeautje aan de stad
Dinsdag 10 december wordt de kerstboom op de Markt aangestoken en de binnenstad bruist van gezelligheid. Sinds 2009 verlichten bewoners van Delft Noord op eigen initiatief hun huizen met kleurrijke spots voor een betoverend effect. Elk jaar voegen zich weer nieuwe straten bij het initiatief. Ook dit jaar scheppen zij weer een sprookjessfeer in de Voorstraat, het Noordeinde, de Oude Delft, Visstraat, Verwersdijk, Molenstraat, Baljuwsteeg, Hoefijzersteeg en de Kolk met lampen van het Delftse lichtverhuurbedrijf Improve. Het geheel vormt een kleurenloper naar het bruisende centrum. Sommige bewoners plaatsen een persoonlijke bijdrage in de vorm van een verhaal, een schilderij, een kindertekening, muziek of andere creatieve uitingen. We noemen het de Delftse Grachtengalerij. ‘Beschouw het maar als een cadeautje van de bewoners aan de stad.’


Warm welkom voor treinreizigers
Ars Vocalis heet de bezoekers van Lichtjesavond tussen 17.00 uur en 18.00 uur welkom. Vanaf 19.00 uur is Ars Vocalis wederom te beluisteren in de Remonstrantse Kerk.

Gezellig in de huiskamer van Delft 
De Koninklijke Harmoniekapel Delft (KHD) zorgt ook dit jaar weer voor muzikale omlijsting in de huiskamer van Delft ‘de Markt’ bij het aansteken van de lichtjes in de kerstboom. De muzikanten doen dit natuurlijk niet alleen. Vanaf 18.30 uur zingen ze samen met alle kinderen en volwassenen kerstliedjes, dit onder begeleiding van een orkest van 90 man. Na de toespraak van de burgemeester om 19.00 uur zorgt de KHD samen met Musicalgezelschap RITS voor een korte preview van hun voorstelling ‘Scrooge in Harmony’ op 14 december. Om 2013, het jubileumjaar waarin de KHD 130 jaar bestaat, feestelijk af te sluiten, geven musicalgezelschap RITS en de Koninklijke Harmoniekapel Delft samen een winterse muziektheatervoorstelling. Meer informatie en kaartjes zijn verkrijgbaar via de website www.harmoniekapel.nl


Verlichting met sfeer dankzij ondernemers
Je loopt rond door de Delftse straten. Een optreden. Kerstkraampjes. Glühwein en warme wafels. Het totaalplaatje wat Lichtjesavond zo sfeervol maakt. Echter, dit ligt niet alleen aan alle activiteiten van Lichtjesavond zelf, want sinds november heeft Ondernemersvereniging Binnenstad Delft voor het derde jaar de Delftse sfeerverlichting gerealiseerd in de binnenstad. Speciaal voor jou, de bezoeker aan Delft. Mede dankzij Ondernemersfonds Delft sta je deze winterse periode niet in het donker!

Kom Kerstshoppen tijdens Lichtjesavond!
Voor, tijdens en na Lichtjesavond kun je prima terecht in de Delftse binnenstad voor je kerstinkopen. Maar wanneer zijn de winkels in de binnenstad nou geopend? Speciaal voor deze gelegenheid geven we je alle tijden nog eens op een rijtje:

Regulier
Maandag   van 13.00 uur  tot 18.00 uur
Dinsdag tot en met vrijdag van  09.00 uur tot  18.00 uur
Vrijdag koopavond  van 18.00 uur tot 21.00 uur
Elke zondag   van 12.00 uur tot 17.00 uur

Extra koopavonden
Dinsdag 10 december, Lichtjesavond       tot  21.00 uur
Dinsdag 17 december    tot  21.00 uur
Donderdag 19 december   tot 21.00 uur
Maandag 23 december    tot  21.00 uur
Dinsdag 31 december    tot 21.00 uur

‘Tweet Like Lichtjesavond’
Ook Lichtjesavond is dit jaar online te vinden. Voor de moderne bezoeker hebben we speciaal voor dit evenement een Twitteraccount aangemaakt. Twitter mee via gebruikersnaam @Lichtjesavond en gebruik in je tweets #Lichtjesavonddelft.nl. Zo kun je je medebezoekers mee laten genieten van jouw Lichtjesavond ervaringen. Rondom Lichtjesavond zullen er ook tweets geplaatst worden over speciale momenten. De intieme sfeer van Lichtjesavond kun je deze dagen ook ervaren via Facebook. Volg via ‘De Verlichting van een Dichter’ de overdenkingen van Delftenaar Tim van den Eijk. Hij heeft onlangs zijn eerste dichtbundel uitgebracht genaamd ‘Buut vrij’ (voor de hele pot). Je kunt zelfs in de aanloop van Lichtjesavond interactief deelnemen aan zijn project op de avond zelf. Ga dus snel naar de Facebookpagina! Shop untill you drop? Ook tijdens het winkelen valt er genoeg op twitter te vinden via @DonkereDagen015.

Parkeren, fietsparkeren en OV
Hoe beter je van tevoren weet hoe je de binnenstad kan bereiken, hoe zorgelozer je kan starten met je bezoek aan Lichtjesavond. De treinen en trams rijden volgen de gebruikelijke dienstregeling. Echter, de bus zal in verband met de drukte niet door de binnenstad, de Oude en Nieuwe Langedijk, maar om het centrum heen. Je auto parkeer je het beste in de parkeergarages (zie www.parkingdelft.nl). Voor een goede gastvrijheid ten opzichte van de bezoekers aan onze stad is het tussen 17.00 uur en 22.00 uur niet mogelijk om met de auto in de binnenstad te rijden. Fietsparkeren kan in de fietsrekken, aan het Vesteplein, Oude Langendijk en bij Biesieklette achter de Oude Kerk.

EHBO
Mocht je op de avond een beroep willen doen op de EHBO, kijk dan uit naar de medewerkers van NRK Delft. Er is tevens een post aanwezig achter het podium op de Markt. Wanneer je een medewerker van de politie of toezicht openbare ruimte aanspreekt, word je direct in contact gebracht met de EHBO-ers.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12