Dubbel Delft... zondag 3 januari

Algemeen

Het is bijzonder, hoe een pak sneeuw de sfeer in een stad volledig kan veranderen. De wereld ziet er niet alleen lichter uit, maar ook de geluiden zijn gedempt èn, misschien nog wel het belangrijkste, veel mensen genieten ervan.

Met een slee, een glijbaan, hier en daar zelfs schaatsen en natuurlijk met sneeuwballen gooien. De Delftse binnenstad zag er sprookjesachtig uit, die eerste uren nadat de vlokken waren gevallen. Zoals ook op de hoek van de Voldersgracht en de Markt. Het zou wel eens het meest gefotografeerde pand in Delft kunnen zijn. Staande ter hoogte van de Visbanken heb je een mooi beeld, met een doorkijk naar de Voldersgracht, de Koornbeurs en de Nieuwe Kerk er hoog bovenuit torenend. Wie goed naar de twee foto’s van het hoekpand kijkt, merkt al snel op dat er een flink verschil zit: de linkerfoto toont het pand nog met een grijze stuclaag, terwijl de rechterfoto de nu zo bepalende trapgevels laat zien. 

Het heeft alles te maken met een grootscheepse verbouwing die er in 1960 plaatsvond. In dat jaar kocht de Vereniging ‘Hendrik de Keijzer’ het pand aan met als doel, zoals deze vereniging dat in haar statuten heeft staan, het terugbrengen van het pand in de oudste staat. Deze vereniging is ontstaan in 1928, het jaar waarin de vereniging in Amsterdam de eerste drie panden aankocht. Het hier gefotografeerde pand stamt uit 1548 en werd, net als veel panden op en rond de Markt, neergezet als koopmanshuis. 

Aan de straatzijde van het pand bevindt zich de winkel, achter de woonkamer en boven de rest van het woongedeelte. Van 1909 tot 1959 was het pand vooral bekend als winkel waar je ijzerwaren kon kopen; mevrouw Reinders die de winkel runde, is waarschijnlijk voor veel stadsgenoten nog een bekende naam. De volgende eigenaar was wijnhandel Hellebrekers, die het pand uiteindelijk aan ‘Hendrik de Keijzer’ verkocht. Nu is er al weer heel wat jaren antiquiteitenwinkel ‘De Kaerskorf’ van Koos Rozenburg gevestigd. Wie iets zoekt op het gebied van vroeg ijzer, meten en wegen, oude schaatsen of tegels en Delfts blauw uit de zeventiende en achttiende eeuw, moet er zeker even gaat kijken.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12