De uitslag van de Europese verkiezingen zegt weinig over de politieke verhoudingen in Delft, hoewel…

Algemeen

DELFT – Dat de Partij voor de Vrijheid, met Opper-Vrijbuiter Geert Wilders aan het geblondeerde hoofd, zo'n spectaculaire overwinning behaalde bij de Europese verkiezingen, dat bracht de gemoederen behoorlijk in verwarring.

Ook in Delft en omliggende gemeenten boerden de PVV'ers goed. Zoals trouwens ook D66 beloond werd, maar dan, aldus de kenners, voor de kennelijk goed overkomende boodschap. De gevestigde partijen daarentegen kregen klappen en dus kniesden ze daar wat af. Intussen buitelden de deskundigen over elkaar heen met al dan niet logische verklaringen voor hoe het allemaal zo heeft kunnen gebeuren. Hoe reageren de Delftse politici nou op deze Europese verkiezingen, althans op de uitslagen ervan? En vallen die uitkomsten te vertalen naar de lokale politieke situatie? We maakten een rondje langs de velden. 

Harold van Til, van de ChristenUnie/SGP, vindt het 'tamelijk onzinnig' om iets te concluderen over de lokale situatie. "Lokale partijen zijn immers niet betrokken bij de Europese verkiezingen. Ook is het helemaal niet duidelijk of de PVV in Delft gaat meedoen bij de Gemeenteraadsverkiezingen. Dat D66 gewonnen heeft, komt door hun uitgesproken standpunt voor Europa". Niettemin is de ChristenUnie/SGP, zegt hij, dankbaar voor de groei van één zetel en één restzetel in 2004 naar nu ruim twee zetels, en dát bij een dalend zetelaantal. "In Delft zagen we een bescheiden groei, waar we blij mee zijn". Maar: "Voor alle partijen geldt: veel werk aan de winkel voor maart 2010". 

GroenLinks is, op basis van deze verkiezingen, de derde partij in Delft. stelt Fleur Norbruis tevreden vast. "De steun voor GroenLinks is groeiende en nu komt het erop aan om dit Europese succes om te zetten in winst bij de Gemeenteraadsverkiezingen in 2010. De mix van groene, sociale en duurzame oplossingen, gevoed door realisme en optimisme, zal ongetwijfeld het hart blijven vormen van onze boodschap begin volgend jaar. We schrijven nu aan een verkiezingsprogramma met concrete voorstellen. GroenLinks, zin in de toekomst!" 

Nee, het verbaast Martin Stoelinga (Onafhankelijk Delft) allerminst dat de PVV de tweede partij van Delft is geworden. "Ook de Delftenaren lezen kranten, doen boodschappen, reizen met openbaar vervoer, wandelen door de stad en zien het ongepaste gedrag van veel immigranten. Dat zijn ze zat. En dan is er nog het ontbreken van daadkracht bij de politiek". En nee, deze verkiezingen gingen niet over Europa: "Ze waren eerder een duidelijk signaal om onvrede te uiten". Hij noemt het 'schandalig' om de PVV af te doen als 'een racistische partij'. Zoals hij dat ook vond toen hij, acht jaar geleden, in die geest bejegend werd. "Onafhankelijk Delft en de PVV staan voor een maatschappij waarin vrede, vrijheid en eerlijkheid hoog in het vaandel staan. En ja, dat mag best met minder immigranten en Islam". 

Lennart Harpe koestert gemengde gevoelens. "De VVD heeft stemmen verloren, maar ik ben blij dat 3089 Delftenaren wèl op de VVD hebben gestemd". Invloed op de politieke verhoudingen in de Raad, dat heeft deze uitslag niet, meent hij. "Mentaal hebben sommigen een opdoffer en anderen een opsteker gekregen en dat kan van invloed zijn op het humeur. Maar tot de Gemeenteraadsverkiezingen behoudt elke partij het huidige aantal zetels". Dat neemt niet weg: "Sommige politici beschouwen de EU-uitslag als een wake up call. De VVD Delft doet dat niet. Wij zijn namelijk al een tijdje wakker".

Vooruit met Europa
"Dit is een typische uitslag", vindt Job Veltman, van STIP. "Voor Europa kun je niet stemmen op belangrijke lokale partijen als STIP of Stadsbelangen. En we gaan bij de lokale verkiezingen volgend jaar voor een dubbel zo hoge opkomst als bij de Europese. Mooi vinden we het om te zien dat mensen de Europese verkiezingen langzaamaan zijn gaan zien als een onafhankelijke verkiezing. Mensen stemmen Europees over Europa, landelijk over Nederland en lokaal over Delft. Niet meer één partij steunen, maar gewoon goed nadenken over de impact van die vertegenwoordigers, dat is wat nu de boventoon voert. Voorlopig houdt STIP het bij Delft". 

Pauljan Kuijper, van 'winnaar' D66, constateert meer dan tevreden dat zijn partij in Delft de meeste stemmen kreeg. Hij noemt dat 'natuurlijk fantastisch'. Hij weet ook wel hoe dat zo komt: "Veel kiezers zijn het gezeur van de Eurosceptisch partijen zat. Ze willen vooral vooruit met Europa, denkend aan belangrijke thema's als de kredietcrisis en de klimaatcrisis". Gevolgen voor de verhoudingen in Delft ziet hij niet, maar: "Er wordt nu natuurlijk wel met wat meer interesse naar ons gekeken. Intussen hoop ik dat de interesse in de PVV niet leidt tot nog meer versnippering in de Delftse politiek. Dat zou de besluitvorming niet ten goede komen". 

"Een grote schok voor de PvdA". Peter Kiela maakt het niet mooier dan het voor zijn partij is. "De PvdA heeft haar kiezers niet voldoende kunnen mobiliseren voor de Europese verkiezingen. Erg lage opkomsten dreunen altijd erg hard door bij de PvdA. Zorgelijk is het steeds meer met de onderbuik stemmen van de kiezer". Maar: "De waarschuwing is duidelijk: we moeten ons beter profileren als PvdA en heldere standpunten verwoorden zonder simplistisch te worden". De uitslag, hoe verdrietig ook, zegt overigens volgens Kiela niets over de huidige politieke verhoudingen in Delft. 

Bianca van der Werf (Lid Van der Werf) daarentegen meent dat er sprake is van "een duidelijk signaal vanuit de Delftse kiezer dat men het vertrouwen in het zogenaamde sterke, sociale en linkse beleid flink beu aan het worden is". Wat haar betreft is dit nog maar het begin: "Laten we hopen dat vanaf nu de kiezer vasthoudend blijft aan z'n stem, waardoor er tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen eenzelfde Europese wind door Delft gaat waaien en dat de Delftenaar niet steeds het gevoel heeft dat er een aanslag op de Portemonnee van de Arbeider gedaan wordt. Dan komt het misschien ooit nog eens goed met Delft". 

Niek van Doeveren, van het CDA, meent dat het 'één op één doortrekken van de Europese resultaten naar de verkiezingen voor de Gemeenteraad in 2010 niet helemaal opgaat'. Lagere opkomst, andere onderwerpen, andere partijen, en: "We weten dat binnen een half jaar de mening van de kiezers helemaal kan omslaan. In 2006 waren bij de Gemeenteraadsverkiezingen van maart de resultaten heel anders dan bij de landelijke verkiezingen later, in november". Dat neemt niet weg: "De partijen met een bondige, heldere boodschap wonnen. De komende tijd zal het CDA zich inzetten onze boodschap, zonder de realiteit uit het oog te verliezen, nog duidelijker aan de mensen over te brengen". 

De (im)populariteit van landelijke politici, dát bepaalt of partijen al dan niet op de stemmen van de kiezers kunnen rekenen, weet Aad Meuleman, van Stadsbelangen Delft, wel zeker. Want: "Ondanks de teleurstellende opkomst viel in Delft de winst van D66 op (hulde aan Alexander Pechtold) en het forse verlies van de PvdA (terecht en met dank aan Wouter Bos). Het 'rode uitleg-verhaal' - wij weten wel wat goed voor u is - van de PvdA lijkt eindelijk in Delft doorbroken te worden. GroenLinks noemt zich al trots de derde partij van Delft". Bij de lokale verkiezingen in 2010 zullen de politieke verschuivingen nóg duidelijker uitpakken, voorspelt Meuleman. En wel hierom: "De deelname van echte Delftse partijen, zoals Stadsbelangen Delft. Want dat het anders moet in Delft staat vast". 

Jan Peter de Wit, hij staat voor Leefbaar Delft, maakt er geen geheim van: "Ik heb op lijstduwer Geert Wilders gestemd als protest tegen de gevestigde orde die niet naar de gewone man wil luisteren". Voor hem staat het vast: "Het is een stem tegen de zakkenvullers in het Europees Parlement, tegen de achteruitgang door Balkenende, tegen de islamisering en tegen de instroom van asielzoekers. Het zou mooi zijn als de PVV in Delft komt. Om de regentenkliek van Verkerk in het Stadhuis wakker te schudden. Zo niet, dan gaat Leefbaar Delft daarmee door". 

Tot slot Martijn Sipkema, van de Socialistische Partij. Hij houdt het simpel: "De uitslag betekent waarschijnlijk weinig voor de verhoudingen in de Delftse politiek. Het waren verkiezingen voor het Europese Parlement. Hoe men in Delft denkt over de lokale politiek wordt vanzelf duidelijk bij de Gemeenteraadsverkiezingen, volgend jaar". (PB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12