Afbeelding

Delft loopt nog niet massaal warm voor de Europese verkiezingen

Algemeen

Editie: Week 19, Jaargang 22 |

Bij de verkiezingen voor het Europarlement kan op negentien verschillende partijen worden gestemd. Vijftien daarvan zijn er nog niet aan toegekomen hun posters langs de Kruithuisweg te plakken.

DELFT – De Europese verkiezingen komen dichter- en dichterbij. Donderdag 22 mei mogen we weer naar de stembus. Delftenaren zijn er echter nog niet heel erg mee bezig, blijkt uit een rondgang op de dinsdagse weekmarkt bij de Hoven Passage.

Egbert gaat sowieso stemmen, vertelt hij. “Want ik vind het belangrijk m’n stem te laten horen.” Hij weet nog niet wie z’n stem krijgt. “Ik ga de stemwijzer nog invullen. En anders heb ik altijd nog een vaste partij waar ik me bij verkiezingen aan vasthoudt.” Hij wil niet zeggen welke partij dat is. “Maar waarschijnlijk komt de stemwijzer daar ook op uit.”


De gezusters Marianne en Elly Kooij zijn het er in eerste instantie over eens: zij gaan 22 mei niet stemmen. “Van de ruim 700 parlementsleden komen er 25 uit Nederland. Wat heeft het dan voor zin te stemmen? Ik denk niet dat m’n stem invloed heeft”, zegt Marianne Kooij. Normaal gesproken gaat ze wèl altijd stemmen, ook Europees. En misschien ook dit keer wel. “Ik ben er nog niet helemaal over uit, het gaat namelijk tegen m’n gevoel in om niet te gaan.” Elly denkt net als haar zus dat stemmen weinig zin heeft. “Maar ik weet zeker dat ik níet ga stemmen.”

‘JE KUNT WEL MOPPEREN, MAAR JE MOET OOK GEBRUIKMAKEN VAN JE DEMOCRATISCH RECHT’
Mevrouw Piredda moet bekennen dat de Europese verkiezingen bij haar nog niet echt leven. “Maar ik ga wèl stemmen, want het is toch van belang voor Nederland. Ik ben er nog niet over uit op wie of welke partij”, zegt ze. Dat bedenkt ze vaak pas vlak voor de verkiezingen. Een 53-jarige Delftse, die niet met naam in de krant wil, geeft aan dat de verkiezingen bij haar nog ‘helemaal niet’ leven. “Maar ik denk dat ik 22 mei wel ga stemmen. Je kunt wel mopperen, maar je moet ook gebruikmaken van je democratisch recht.” Een 27-jarige Delftse, die helaas ook niet met haar naam in de krant wil, weet zeker dat ze niet gaat stemmen. “Omdat ik het idee heb dat dit geen zin heeft. Verder geef ik niet zoveel om politiek, ik wist niet eens dat er 22 mei weer verkiezingen zijn. Politici beloven van alles maar maken niks waar. Ook voor de landelijke verkiezingen stem ik niet.”

‘WE WORDEN VAN ALLE KANTEN BESODEMIETERD’
Frits van Daal (35) gaat wel stemmen. “Als er ergens op te stemmen valt dan doe ik dat.” Wie dit keer op zijn stem kan rekenen, weet hij nog niet. “In elk geval een partij die voor minder Europa is, dus dan kom je denk ik bij de SP of de PVV?” Die partijen verschillen behoorlijk van gedachtes, beseft ook Van Daal. “Ik denk dat ik die stemwijzer maar eens in moet vullen”, besluit hij.
Meneer Kemper werd, vertelt hij, niet vrolijk van nieuws dat maandag bekend werd, over Europarlementariërs die maandelijks voor 4299 euro mogen declareren, zonder dat dit wordt gecontroleerd. “Dat was geen goede reclame voor Europa”, vindt Kemper. “We worden van alle kanten besodemieterd. Niet alleen door de banken.” Hij weet zeker dat hij 22 mei niet gaat stemmen. “Met de gemeenteraadsverkiezingen ben ik ook niet gaan stemmen. Ik ben een beetje verbitterd.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12