Valkeniers verminderen meeuwenoverlast, maar de meeuwen zijn nog niet gevlogen

Algemeen

Woestijnbuizerd Harry (rechts) en Thomas Bucher (midden) zoeken naar meeuwen, Kees Schouten (links) kijkt of ze hun werk nog goed doen.

DELFT – De tijd dat meeuwen in de binnenstad ongestoord vuilniszakken konden openscheuren, is voorbij. Elke woensdagmorgen zijn twee valkeniers en hun woestijnbuizerd Harry al vroeg in de weer om de overlastveroorzakende meeuwen de stuipen op het lijf te jagen.

Woensdagmorgen treffen we het drietal om 08.00 uur ’s morgens aan op de Markt. Ze zijn dan al vanaf kwart voor zes bezig. Hun aanpak werkt, vertelt de 45-jarige valkenier Kees Schouten van het bedrijf Birds Industrial PestControl, dat door de Gemeente Delft is ingeschakeld. “We garanderen dat we met onze aanpak de meeuwenoverlast met zo’n zeventig tot tachtig procent verminderen. In Delft ligt dit percentage nu, denk ik, zelfs op negentig procent”, denkt Schouten. Hij en zijn collega staan altijd vroeger op dan de meeuwen. “We moeten echt voor zonsopkomst aan het werk zijn. Als je te laat bent, liggen alle vuilniszakken alweer open.” Het is volgens hem dan ook schier onmogelijk om met een buizerd de overlast volledig weg te nemen. “Ook vanmorgen waren er weer zakken opengepikt, hoor.” Toen de valkeniers twee maanden terug voor het eerst werden ingezet en de Markt opreden, zag het er voor hen weinig hoopvol uit. Meeuwen hadden het historische plein in het centrum overgenomen en vulden hun hongerige magen met etensresten uit opengepikte vuilniszakken. “We dachten: Hoe moeten we dit gaan doen”, herinnert Schouten zich. Dat is nu wel anders, de meeuwen lijken grotendeels te zijn gevlogen. Niks is echter minder waar, weet de valkenier. “Het is niet dat ze nu in een andere stad zijn. Meeuwen zijn opportunisten. Als er geen vuilnis buiten staat, dan is er wel iemand die z’n bakje patat laat vallen.” En zo is er voor hen altijd wel iets te eten in de stad en dat is genoeg reden om te blijven. “Wij verjagen de meeuwen ook niet”, wil Schouten nog een misverstand uit de wereld helpen. “Als Harry eruit komt, dan gaan ze hoger boven de stad vliegen. Ze willen dat die vogel daar weggaat. We verjagen ze dus niet, we houden ze af.” Bovendien: “Als een ondernemer of bewoner de avond van tevoren het vuilnis buitenzet, dan scheuren ze ‘m alsnog open.” Kees Schouten schat het aantal overlastveroorzakende Delftse meeuwen op ongeveer vijftig. Dat lijkt, zeker in vergelijking met meer problematische steden als Leiden en Schiedam, niet veel. “Maar als ze alle vijftig één zak openmaken, dan zijn dit toch vijftig vuilniszakken”, merkt de 45-jarige valkenier op. Dè oplossing is dan ook om vuilniszakken altijd in een container te doen, maar dat is in de binnenstad onmogelijk. Wèl stuurde de Gemeente Delft twee maanden geleden brieven naar alle binnenstadbewoners met een vriendelijk verzoek om de zakken ’s ochtends pas buiten te zetten. 

Groot probleem 
René de Jager, eigenaar van Mr Fish aan de Camaretten, vindt dat de meeuwen in de binnenstad nog steeds ‘een groot probleem’ zijn. Dat ligt volgens hem niet zozeer aan de meeuwen of de valkeniers, maar meer aan lieden die hun vuilnis buiten zetten op dagen dat dit niet hoort. “Als iemand hier op vrijdag al z’n vuilnis bij ons in de steeg zet, dán is het een keer foute boel. Dan ligt het vuil overal. En er zijn behoorlijk wat mensen die dat doen.” De mannen en vrouwen van het Toezicht Openbare Ruimte zouden, vindt De Jager, eens uit moeten zoeken wie dit doen. Ook Herman Weyers van de Ondernemersvereniging Binnenstad Delft stoort zich aan Delftenaren die hun vuilnis op de verkeerde dag op straat zetten. “Als ik zie hoéveel bewoners en ondernemers de avond van tevoren hun vuilnis buitenzetten, dan is dat vragen om moeilijkheden. Op de Voldersgracht zijn het altijd dezelfden die dit doen. Eentje had laatst op vrijdagavond al het vuil buitengezet. Toen we de zaterdag erop de Kunst- en Curiosamarkt organiseerden, lag het afval verspreid over vijftig meter”, vertelt Weyers. Hij vindt de inzet van valkeniers een ‘prima initiatief’. “Want er moest wat aan gebeuren. Fijn dat ze er zijn. Maar aan de andere kant moet de Gemeente ook haar taak als controleur oppakken.” Bij Restaurant Stromboli aan de Markt merken ze weinig van meeuwenoverlast, laat Joeri Pohan desgevraagd weten. “En we doen ons afval hier altijd in een container, dus dan heb je er sowieso weinig last van.”

Krijsend geluid
Terug naar de Markt. Harry zit aan de ketting op de arm van Thomas Buchner. In de verte komt een meeuw aangevlogen, die op een drietal vuilniszakken afstevent en centimeters ervoor de landing inzet. Even lijkt z’n plan te slagen, maar als Harry met z’n vleugels klappert merkt de meeuw ‘m op en vliegt ‘ie direct de hoogte in. Daar maakt de meeuw een onaangenaam krijsend geluid. “Hij waarschuwt de andere meeuwen nu dat hier gevaar is”, legt Kees Schouten uit. De drie vuilniszakken zijn in elk geval heel gebleven en Harry heeft zijn werk gedaan. Schouten noemt de strijd met de meeuwen een kat-en-muisspel. Maar: “Zolang de meeuwen bezig zijn met ons, zijn ze niet met vuilniszakken bezig. We zijn dus eigenlijk bezig met het verstoren van hun ‘natuurlijke gedrag’, haha.” Dat meeuwen slimme dieren zijn, blijkt overigens ook wel uit het feit dat ze de paarsblauwe bus van de valkeniers tegenwoordig al van afstand herkennen en er direct vandoor gaan. Als we weer afscheid nemen van de valkeniers, is er op de Markt geen meeuw meer te bekennen. Een bewijs dat de aanpak werkt, merken we op. De valkeniers willen echter snel weer verder met hun werk. “Want als we hier te lang blijven, gaan ze enkele straten verderop weer tekeer.” De valkeniers en hun buizerd zijn sowieso nog tot half september in Delft aan het werk, daarna volgt een evaluatie en wordt besloten om al dan niet met deze aanpak verder te gaan. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12