POLITIEK in 't kort

Algemeen

Editie: Week 11, Jaargang 22 |

Aangifte tegen Verkerk om schenden geheimplicht

Raadslid Jan Peter de Wit (Onafhankelijk Delft) heeft aangifte gedaan tegen burgemeester Bas Verkerk. Volgens De Wit heeft de burgemeester zijn geheimhoudingsplicht geschonden over de veel hogere kosten van de nieuwe Sint Sebastiaansbrug. In de aangifte, in het bezit van deze krant, schrijft De Wit dat Verkerk geheimhouding heeft doorbroken door 'een absoluut bedrag' in de openbaarheid te brengen. Het is de volgende wending in het steeds dikker wordende dossier over de nieuwe brug die de huidige Sebastiaansbrug over de Schie moet vervangen. Kern van de zaak betreft extra aangekondigde kosten van 1,9 miljoen euro voor de bouw van de nieuwe brug. Het College van B en W vermeldde deze som geld in een recent overzicht van extra kostenposten voor de Gemeente Delft. Volgens De Wit waren deze extra kosten toentertijd nog geheim verklaard door de gemeenteraad. Vorig jaar berichtte raadslid Maurits Bongers (SP) in de media dat de bouw van de nieuwe Sebastiaansbrug veel duurder zou worden. Volgens de Gemeente bracht Bongers daarmee geheim verklaarde informatie in de openbaarheid. Hij moet zich daarvoor verantwoorden voor de rechtbank op 19 maart, uitgerekend op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. De Wit beschuldigt nu op soortgelijke gronden de burgemeester van het schenden van geheimhoudingsplicht, omdat Verkerks handtekening onder de brief staat waarin de 1,9 miljoen euro aan extra kosten werd vermeld. De Wit schrijft in zijn aangifte: 'Als een Delfts raadslid een geheim verklaarde tegenvaller naar buiten brengt wordt aangifte gedaan. Dat zou dan ook moeten gelden voor burgemeester Verkerk.' Net als Bongers moet ook De Wit op 19 maart verschijnen voor de rechter in Den Haag, tevens op beschuldiging van het lekken van geheime informatie. Dit betreft echter geheimschending van informatie uit geheim verklaarde besprekingen over het afvalbedrijf Avalex.

 

Pieter Guldemond stopt als wethouder
Wethouder Pieter Guldemond (STIP) is in een volgend College van B en W niet beschikbaar als wethouder. Guldemond gaat zijn pijlen richten op een functie buiten de politiek. Dat laat hij weten bij navraag van deze krant. "Het is een hele bewuste keus", legt hij uit. "Dit is mijn eerste baan en wethouder worden is niet een logische eerste baan. Het is een voorrecht geweest om mee te mogen besturen aan een stad als Delft, een gemeente met zulke mooie potenties en uitdagingen. Ik heb met ziel en zaligheid voor Delft en STIP gewerkt en er geweldig van genoten. Maar ik ben niet getrouwd met de politiek en ik wil niet de rest van mijn leven politicus zijn. Ik denk dat het goed is om ook andere werkervaring buiten de politiek op te doen. Dus daarom heb ik de afweging gemaakt om iets anders te gaan doen."
Guldemond trad in 2010 toe tot het stadsbestuur van Delft. Eerder zat hij in de Delftse gemeenteraad voor STIP. Gedurende zijn eerste jaar als wethouder studeerde hij af als ingenieur aan de TU Delft. Naar welke functie hij precies op zoek gaat, liet Guldemond nog in het midden.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12