Afbeelding

PARTICIPATIESAMENLEVING? HOE ZIT DAT IN DELFT?

Algemeen

Editie: Week 42, Jaargang 21 |

Karin Halbe: “Een buurthuis is belangrijk. Vooral voor oudere, eenzame mensen.” Links: buurtwerkster Anja van Oosten.

Koning Willem Alexander heeft het Nederland uitgelegd in de troonrede: de klassieke verzorgingsstaat verandert in een participatiesamenleving. Dat betekent voor bewoners ook meer zelfredzaamheid. In Delft op Zondag laten bewoners, vrijwilligers en bestuurders hun licht schijnen over deze verandering. Bij Karin Halbe zit zelfredzaamheid in het bloed

DELFT - Bij Karin Halbe zit zelfredzaamheid in het bloed. De moeder van twee zoons van 25 en 21 is al meer dan tien jaar als vrijwilliger betrokken bij buurthuis De Wending. Sinds 1 augustus zijn haar werkzaamheden uitgebreid, nu welzijnsorganisatie Participe, voorheen BWD, zich noodgedwongen steeds meer terugtrekt.

Onder invloed van stevige bezuinigingen op de subsidie moest Participe in een jaar tijd 65 procent van het personeel gedag zeggen. “Dat betekent dat de buurthuizen nu meer dan ooit aangewezen zijn op ons”, weet de 51-jarige Halbe, die als taxichauffeur bij Conexxion twintig uur per week verstandelijk gehandicapten vervoert. “Ik vind dat geen enkel probleem. Ik kwam hier altijd al. Toen mijn jongens klein waren, was ik al begeleider bij het jongerenwerk in De Wending. Nu ben ik er elke dag en organiseer de bingo en het klaverjassen.”

Stuurgroep
Met behulp van een stuurgroep, die naast Karin Halbe bestaat uit de ‘die hards’ uit de buurt Math Boomkens, Clara Simonis plus Ger en Henny van der Ham, houden de bewoners het buurthuis in stand. Karin Halbe: “We voorzien in een behoefte. We hebben gelukkig de hulp nog van sociaal werker Anja van Oosten. Daarnaast zorgt Participe voor de schoonmaak, beveiliging en reparaties. De koffie en thee zijn tot het eind van het jaar gratis is en dat leidt tot meer bezoekers. Zodra wijkbewoners ergens behoefte aan hebben, starten wij die activiteit op.”
De muziekavonden op dinsdag zijn weer terug en er is op dinsdagavond een inloopavond in onze huiskamer. “Straks op Tweede Kerstdag doen we iets groots voor ouderen. Met behulp van tien vaste vrijwilligers die op afroep komen opdraven als er even wat handjes nodig zijn. Wat er na 31 december gebeurt, is nog ongewis. We hebben begrepen dat de Gemeente Delft een nieuwe exploitant voor De Wending zoekt. Daar zijn we wel bezorgd over, want een buurthuis is belangrijk. Vooral voor oudere, eenzame mensen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12