Politicus en rekenaar Stephan Brandligt (46) weet wat hij wil en denkt vaak ver vooruit

Algemeen

Stephan Brandligt (centraal) tijdens een gemeenteraadsvergadering. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Stephan Brandligt gaat de vertrekkend wethouder Saskia Bolten vervangen. Voor veel Delftenaren is het GroenLinks-raadslid echter nog een grote onbekende. Is hij een rekenaar, een denker of een zemelaar?

Brandligt werd 46 jaar geleden geboren in Zeist. Daar, in de groene en rustieke omgeving van Driebergen en Zeist, bracht hij ook het grootste deel van zijn jeugd door. De studie Lucht- en Ruimtevaart Techniek bracht hem naar Delft, waar hij niet meer wegging. Brandligt vervulde eind jaren ’80 bestuursfuncties voor de Delftse studentenvakbond VSSD en de landelijke studentenvakbond LSVb. Na zijn studie ging hij niet de lucht- of ruimtevaart in, maar richtte hij een IT-bedrijf op waar hij tot op de dag vandaag nog werkt en eigenaar van is. In het jaar 2003 meldde hij zich aan als lid van GroenLinks Delft. Drie jaar werd hij commissielid voor de partij en in 2008, toen GroenLinks-raadslid Wim Bot vertrok, volgde Brandligt hem op. Tot nu.

‘DELFT IS BIJ BRANDLIGT IN GOEDE HANDEN’
GroenLinks schoof Brandligt naar voren als opvolger voor Bolten, die straks burgemeester van Steenbergen wordt. GroenLinks koos juist voor Brandligt, legt fractievoorzitter Fleur Norbruis uit, omdat hij ‘politiek ervaren’ is. “Hij kent de Delftse situatie en de dossiers goed”, voegt Norbruis eraan toe. Brandligt is volgens haar een politicus die op de hoofdlijnen let en niet op details ingaat. “Hij is rustig, een prettig iemand en resultaatgericht. Hij is daarnaast een allrounder in de fractie.” 

Brandligt staat bekend als iemand die verstand heeft van cijfers en financiën. “Dat kan in deze tijden ook geen kwaad. Hij is heel nauwkeurig en precies, dat heeft te maken met het feit dat hij analytisch is. Hij heeft echter belangstelling voor uiteenlopende zaken. Het is iemand die zich overal mee bemoeit”, weet Norbruis. Haar fractiegenoot wil volgens Norbruis ‘resultaten boeken’. “Hij denkt in het belang van de stad.” Dus was de keuze om hem voor te dragen als vervanger voor Bolten eigenlijk een hele logische, vindt Norbruis. “Delft is bij hem in goede handen.”

‘EEN VLIEGTUIGINGENIEUR MOET STRAKS SOCIALE PROBLEMEN VAN DE GEWONE MAN OP STRAAT OPLOSSEN’
Daar denkt dè politiek watcher van Delft, Harrie Fruyt van Hertog van de website Politiekdelft.nl, anders over. “Ik ken Brandligt alleen van afstand”, begint hij, “maar hij lijkt me bij voorbaat al niet geschikt als wethouder. Een vliegtuigingenieur moet straks sociale problemen van de gewone man op straat oplossen. Dat kan hij niet, de afstand is te groot.” Fruyt van Hertog noemt Brandligt ‘een grote zemelaar’. “Maar verder weet ik eigenlijk weinig van ‘m. Zou hij een eigen mening hebben?” 

Ook Jan Peter de Wit van Leefbaar Delft, die in de gemeenteraad niet zelden flink met Brandligt in discussie was, kent hem eigenlijk niet heel goed. “Hij is een rekenaar, een cijferaar”, zegt ook De Wit. “Maar ik heb nog nooit een eigen politieke visie of inhoud van ‘m gehoord. Wat mij betreft is hij geen goede kandidaat om wethouder te worden. Ik vind ook eigenlijk dat een nieuwe wethouder van buiten Delft moet komen en dat het dan iemand moet zijn die verstand heeft van armoede en milieu, waar Bolten zich ook mee bezig hield. Nu komt er iemand die daar geen verstand heeft, maar wèl wethouder wordt.”

‘IK OVERDRIJF NIET ALS IK ZEG DAT BRANDLIGT DE MEEST MOEILIJKE ZAKEN
KAN OPLOSSEN’
René Langeree is programmeur bij DGA Corngroup bv, het bedrijf waar Brandligt nu nog fulltime werkt en mede-eigenaar van is. Langeree kent zijn collega als een ‘heel prettig persoon’. “Hij is een uitstekende programmeur. Ik overdrijf niet als ik zeg dat hij de meest moeilijke zaken kan oplossen.” Langeree werkt nu drie jaar bij het bedrijf van Brandligt. “Alles dat ik weet heb ik van hem geleerd. Hij is een goede leermeester. Hij is ook echt een denker, hij kan twintig stappen vooruit denken en zo een oplossing vinden.” 

Dus is Brandligt uitermate geschikt als wethouder, vindt Langeree. De toekomstig wethouder is als mens ook sociaal, vindt Langeree. “Daarom past hij zo goed bij GroenLinks.” Hij vindt het echter een ‘aderlating’ dat zijn leermeester het bedrijf straks gaat verlaten. “Maar hij het wethouderschap past goed bij hem. Hij staat goed in het leven en weet wat hij wil.” 

Stephan Brandligt is nog niet volop met zijn nieuwe functie bezig, vertelt hij. “Want het Koninklijk besluit moet nog worden getekend. Dat gebeurt in april. Pas als de handtekeningen zijn gezet ga ik beginnen met mezelf voorbereiden. Ik ben nu wèl aan het bekijken ik wegga in m’n bedrijf”, vertelt hij. Dat bedrijf zette hij al kort na zijn studie Lucht – en Ruimtevaarttechniek op en het is waar hij van leeft. “We zitten in de zakelijke dienstverlening. Dat heeft inderdaad niets met lucht- en ruimtevaart te maken, maar zo’n dertig procent van mensen die die studie hebben gedaan gaat uiteindelijk in de lucht- en ruimtevaart werken. Een heleboel gaan wat anders doen.”

‘OVERDAG WERK IK EN ’S AVONDS EN IN HET WEEKEND BEN IK VAAK POLITIEK BEZIG’
Stephan Brandligt heeft daarnaast nog een ‘heel privé leven’, geeft hij aan. “Maar veel mensen weten daar niets van. Het is ook niet iets dat ik direct aan iedereen vertel.” Tijd voor hobby’s en passies heeft hij niet echt. “Want overdag werk ik en ’s avonds en in het weekend ben ik vaak politiek bezig. Dan hou je niet veel tijd over voor andere dingen.” Als hij wel tijd heeft, is hij graag buiten. “Ik hou van wandelen en fietsen en ga regelmatig naar de Ardennen, daar geniet ik van. Je hebt daar meer rust en ruimte dan hier in de Randstad.” Stephan Brandligt heeft al vanaf de middelbare school een relatie met dezelfde vrouw. Ze zijn niet getrouwd en hebben geen kinderen. “Ze is mijn jeugdliefde. Dat hoor je inderdaad niet veel, maar we zijn gelukkig samen, dus het kán wel.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12