Afbeelding

Cosmetisch verzorgen van overledenen: mooi en dankbaar werk

Algemeen

Editie: Week 40, Jaargang 22 |

Karin Mooijman vond het cosmetisch verzorgen van overledenen in het begin wat eng, maar er was er snel aan gewend om alleen in het mortuarium te staan.

DELFT - Sinds vijftien jaar bestaat de gelegenheid om overledenen cosmetisch te laten verzorgen. Soms hebben ziekten diepe sporen getrokken in het lichaam van overledenen en hebben nabestaanden de wens om de overleden geliefde zo natuurlijk mogelijk op te baren. 


Karin Mooijman van Forma Memoria reist door heel Zuid Holland om overledenen cosmetisch te verzorgen. “Een heel dankbaar beroep”, vindt Karin. “Helaas is nauwelijks bekend wat de mogelijkheden voor de cosmetische verzorging van overleden zijn. We zijn daarbij afhankelijk van uitvaartleiders die onze diensten bij de nabestaanden bekend maken. Vaak worden we benaderd door nabestaanden die het prettig vinden dat hun overleden familielid er bij het afscheid nemen zoveel mogelijk bijliggen zoals ze door het leven gaan. Dat betekent dat we vrouwen die als dametjes door het leven gingen aan de hand van foto’s en verhalen van familieleden zoveel mogelijk levensecht te maken. Soms valt dat niet mee. Als iemand bijvoorbeeld heel erg verkleurd is dan moeten we alles uit de kast halen om de handen weer een zo natuurlijk mogelijke teint te geven.”


Karin Mooijman ziet het als een gave dat zij haar bijzondere baan kan en mag uitoefenen. “Op de eerste plaats omdat het heel dankbaar is en vervolgens omdat het ‘t laatste is wat je voor mensen kunt doen. In het begin vond ik het nog wel eng. Je staat alleen in een mortuarium, maar daaraan was ik wel heel snel gewend. Heel vaak krijgen we complimenten van de nabestaanden en een hele enkele keer geven mensen aan dat ze minder tevreden zijn met het resultaat van onze inspanningen. Een hele enkele keer wordt ons gevraagd om iemand te verzorgen en vervolgens wordt dan meteen de kist gesloten als we klaar zijn. Dat is wel een gekke gewaarwording. Mensen willen dan dat vader, moeder, oom of tante in elk geval mooi opgemaakt de laatste reis maakt.”


De aard van de cosmetische verzorging van dames en heren verschilt. “Bij dames beginnen we met het wegwerken van verkleuringen. Vervolgens worden, vooral bij oudere dames,  de haartjes rondom de lippen weggewerkt en dan leggen we met poeder de basis voor de cosmetica. Vervolgens kunnen de haren worden geknipt, eventueel geverfd en gemodelleerd en dan kleuren we het gezicht in met make-up. Bij heren worden de contouren bijgewerkt en het gelaat en de handen gekleurd. De handen van dames worden trouwens ook weer in een natuurlijke kleur gebracht.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12