Als DHC blijft voetballen op de manier zoals ze dat nu doet, komen de punten vanzelf, denkt Kevin den Os

Algemeen

Kevin den Os weet de bal tussen twee Leonidas-spelers uiteindelijk toch bij Roel de Graaff te krijgen. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Het seizoen van DHC verloopt op dit moment nog niet helemaal naar wens. Toegegeven, met het voetbal dat wekelijks op de mat gelegd wordt is niet eens zo heel veel mis. “Maar we moeten de kansen die we creëren beter gaan benutten”, vindt middenvelder Kevin den Os.

Dit werd afgelopen weekend maar weer duidelijk. In de thuiswedstrijd tegen het Rotterdamse Leonidas domineerde DHC een helft lang, maar wist het de vele kansen niet te benutten. In de tweede helft waren de rollen omgedraaid en het resultaat van een middag voetballen was dat de Rotterdammers twee keer scoorden en de punten met de bus mee naar huis mochten nemen.

Een valse start zo direct na de winterstop, maar geen schande tegen de nummer twee in de competitie. Een competitie die DHC tot op heden twee overwinningen, zeven gelijke spelen en vijf nederlagen opleverde. “En dat is balen”, vindt Den Os. “We spelen namelijk mooi en verzorgd voetbal, maar als je die ballen er niet inschiet, wordt het lastig.” Bij beide overwinningen scoorden de groenzwarten. Tegen AFC’34 (5-1) en FC Chabab (5-4) werd bij elkaar tien keer het net gevonden. In de overige twaalf wedstrijden gebeurde dat dertien keer. “Dat is gewoon te weinig”, vindt de middenvelder.

Zelf is hij verantwoordelijk voor zeven van de treffers van zijn ploeg, terwijl de nieuwe spits Roel de Graaff dit seizoen al twaalf keer trefzeker was. “Het ligt dus niet aan het feit dat we Jeffrey Jongeneelen, onze topscorer van het vorige seizoen, zijn kwijtgeraakt aan Katwijk. Roel is gewoon ook een heel goede voetballer en maakt ook zijn doelpunten. Het vervelende is alleen dat ik na Roel kom en dat er daarna wat spelers zijn die één of twee keer gescoord hebben.” Dat het bij DHC vorig jaar wat minder moeilijk ging, wijt Den Os niet aan het vertrek van Jongeneelen. “Alhoewel, het zou natuurlijk mooi zijn als we met zowel Jeffrey als met Roel zouden kunnen spelen. Het verschil tussen de twee is in elk geval dat Roel wat meer mee probeert te voetballen, terwijl Jeff soms zelf iets meer creëerde. Uiteindelijk blijkt dat ze allebei hun doelpunten meepikken, dus als je er zo naar kijkt, zijn we er niets op achteruit gegaan.” 

Het voetbal van zijn ploeg beschrijft Den Os als ‘verzorgd’ en ‘opbouwend van achteruit’. “Dat moet ook wel, want we hebben er niet de spelers naar om lange ballen te hanteren of werkvoetbal te gaan spelen. We hebben een technische groep met veel jonge gasten en daarmee gaan we uit van onze eigen kracht.”

‘SPELEN BIJ EEN PROFCLUB IS NATUURLIJK NIET TE VERGELIJKEN MET WAT WE HIER BIJ DHC DOEN’
Ondanks zijn vice-topscorerschap ziet Den Os het vooral als zijn rol om het spel te verdelen en de eindpass te verzorgen. “Daarbij wil ik ook wel proberen om die jonge gasten op sleeptouw te nemen, maar ik zie mezelf niet als een mentor.“ De kwaliteiten heeft hij er wel voor, want hij speelde al bij de beloften van NAC en heeft een seizoen bij Haaglandia achter de rug. “Het spelen bij een profclub is niet te vergelijken met wat we hier bij DHC doen. Daar train je overdag en ligt het niveau gewoon wat hoger. Dat heeft niks te maken met het feit dat het bij DHC niet goed zou zijn, maar we hebben het wèl over een profclub.” 

De Delftenaar heeft het dus prima naar zijn zin bij DHC. Voor een deel komt dat ook door de aanwezigheid van trainer Rob de Lange. “Het is fijn om onder zo’n trainer te spelen. De Lange laat veel vrijheid aan de spelers en we hebben dus als groep een grote inbreng. Daarnaast is het altijd zijn intentie om mooi en verzorgd voetbal te spelen. Hij geeft zijn de spelers veel vertrouwen en dat voelt goed in het veld. Ik las van de week dat hij voor een jaar bijgetekend had en daar was ik wel blij mee. Dat de punten achterblijven ligt niet aan hem, want we creëren genoeg. We hebben alleen gewoon veel pech.” 

‘ALS WE ZONDAG WINNEN VINDEN WE AANSLUITING BIJ DE PLOEGEN DIE VLAK BOVEN ONS STAAN’
Komende zondag staat er een belangrijke wedstrijd op het programma. DHC speelt namelijk tegen hekkensluiter AFC’34, de ploeg die tijdens de seizoensopening met 5-1 verslagen werd door de ploeg van Den Os. “Dat is wel een heel belangrijke pot”, weet Den Os, “want wij staan nu op een plek voor de nacompetitie om degradatie te voorkomen. Als we zondag winnen vinden we aansluiting bij de ploegen die vlak boven ons staan. We bereiden ons op deze wedstrijd bijna net zo voor zoals op andere wedstrijden. Het enige verschil is dat we, omdat zij op echt gras spelen, daar deze week op trainen. We hopen maar op het beste, want een derde overwinning zou voor een goed gevoel en wat meer vertrouwen zorgen. Want, zoals ik al eerder zei, heb ik er alle vertrouwen in dat als we blijven voetballen zoals we nu doen, het zeker goed moet komen in de tweede seizoenshelft.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12