Afbeelding

Coen de Jong legde zijn eigen Spoorzone-archief op de gevoelige plaat vast

Algemeen

Editie: Week 13, Jaargang 23 |

Coen de Jong genoot van het werken aan zijn eigen Spoorzone-archief.

DELFT – De Spoorzone is voor kunstenaars een bron van inspiratie geweest. Zo ook voor beeldend kunstenaar Coen de Jong, die in twee grote projecten zijn Spoorzone-archief aanlegde.

“In die tijd fietste ik dagelijks onder het spoor door en wilde ik er iets mee doen. Daarom maakte ik de documentaire ‘Morgen is Gisteren’ bij vier bedrijven die vanwege de bouw van de Spoortunnel de deuren moesten sluiten. Daarbij ging het om Koos de Roos, Dansschool Wesseling, Hotel de Kok en snackbar/fietsenstalling ‘De Turk’. In de documentaire schetste ik een beeld van hun werkzaamheden die plaats moesten maken voor de tunnel.”

Na het maken van de documentaire had De Jong de smaak pas echt te pakken en wilde hij meer. “Ik dacht aan de keren dat ik in de trein zat en probeerde bij de huizen aan de Spoorsingel naar binnen te kijken als de trein vaart minderde. Daarbij bedacht ik dat die interieurs ruim driehonderdvijftig keer per dag een extra gele muur hadden in de vorm van een passerende trein. Dat vond ik een interessante gedachte en daar wilde ik iets mee doen.”

De Jong kwam op het idee om de interieurs van de Spoorsingel te fotograferen; maar dan wel die op de eerste verdieping én op het moment dat er een trein passeerde. “Dat heb ik niet alleen gedaan, maar met Lucia Hazenberg. Zij was verantwoordelijk voor de logistiek en sprak met de mensen, terwijl ik fotografeerde. Die inbreng is ontzettend belangrijk, want toen ik in het begin zonder haar op pad ging, kwam ik terug met onbruikbaar materiaal, doordat ik zo opgeslokt werd door de gesprekken met de bewoners, dat ik me niet voldoende op de foto’s kon concentreren.”

Uiteindelijk werkten vrijwel alle bewoners enthousiast mee.  “Ik heb in de verschillende huizen ontzettend veel foto’s gemaakt en die tot één foto bewerkt, echt een monnikenwerk. Als je heel goed kijkt, zie je ook dat het perspectief niet helemaal klopt; dat maakt zo’n foto juist interessant, vind ik. Het is een prachtig project geworden. De meer dan 80 foto’s hebben een paar jaar geleden al in Museum Prinsenhof gehangen en krijgen uiteindelijk een plek in het nieuwe stadskantoor. Er is ook een boek van gemaakt, ‘Spoorsingel Interieur’, dat te koop is bij Boekhandel Huyser.

De Jong zag dus vele vertrekken van binnen. “Slaapkamers, studentenkamers, bedrijfsruimten, van alles wat. Het was geweldig om aan dit project te werken. Grappig was dat een paar studenten toen ik aankwam teleurgesteld waren dat er maar op één verdieping werd gefotografeerd, omdat ze heel het huis hadden opgeruimd.“

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12