Nachtburgemeester van Delft, Anna Krul zou het wel leuk vinden

Algemeen

Anna Krul, die hier voor de gelegenheid achter de bar bij Belvédère staat, is de eerste genomineerde voor de Nachtburgemeester van Delft-verkiezing.

DELFT – Veel Delftenaren lieten de krant Delft op Zondag deze week weten wie volgens hen genomineerd moeten worden voor de Nachtburgemeester van Delft-verkiezing. Ook de naam van Anna Krul werd vaak genoemd.

Ze mag zich dus de eerste genomineerde noemen. Die nominatie heeft ze niet voor niets gekregen. Anna Krul is, vertelt ze, al veertig jaar op stap, ze had in totaal zes kroegen, waarvan vier in Delft, en ze is momenteel vooral druk met haar goedbezochte website www.delft.kijkt.nl, waar veel foto’s van Delft en Delftenaren op staan. Krul vindt het leuk dat veel Delftenaren vinden dat ze Nachtburgemeester moet worden. Dat komt, denk ze, omdat ze heel sociaal is. Zo heeft ze op Hyves.nl 834 vrienden en elke ochtend begint voor Anna Krul met het feliciteren van de jarigen onder hen. “En ik bijna overal in geïnteresseerd”, vertelt de 63-jarige Delftse op het terras van Belvédère op de Beestenmarkt. Tot twintig jaar geleden stond ze altijd achter de bar in haar eigen kroegen. Sindsdien is ze nog altijd veel in Delftse horecagelegenheden te vinden. 

- Waarom denken veel mensen dat je een goede Nachtburgemeester zou zijn?
“Dat zou ik niet weten. Niemand weet echt precies wat het inhoudt. Je moet als Nachtburgemeester, denk ik, nieuwsgierig en betrokken zijn. Dat heb ik allemaal wel.” 

- Lijkt het je leuk om Nachtburgemeester te worden?
“Ik vind het wel een leuke titel, ja. Ook omdat er zo weinig vrouwen in de politiek zitten. Het lijkt me leuk om meer betrokken te raken bij de horeca. Maar wat doet Jules Deelder eigenlijk als Nachtburgemeester van Rotterdam? Het is ook meer een eretitel, denk ik. Ik zie wel wat goed en fout gaat in de horeca. Iedereen kan fouten maken. Maar als je drie keer achter elkaar hetzelfde fout ziet gaan, dan denk ik wel van: Tsja... Mensen hebben minder te besteden en koffie en bier zijn thuis toch het goedkoopste. Als je daarvoor de stad ingaat, wil je wèl wat extra’s. En dus niet dat het voor je neus neer wordt gesmeten en er niets tegen je wordt gezegd. Horeca moet dienstverlenend zijn.” 

- Wat moet een Nachtburgemeester goed kunnen?
“Sociaal en geïnteresseerd zijn en weten wat er rondloopt. Iemand die één keer per maand uit eten gaat, weet natuurlijk niet veel. Ik word overal met Anna aangesproken. Je moet als Nachtburgemeester bovendien van uitgaan houden en het leuk vinden om ergens een drankje te doen. Er zijn weinig vrouwen zoals ik die alleen de stad in gaan. Als niemand met ze meegaat willen ze niet alleen, omdat ze denken dat het onveilig is. Maar wat heb je aan je vrijheid als je op anderen moet wachten om met je mee te gaan? Ik ga al veertig jaar op pad en dat is nooit anders geweest. Voor mij is het net zo eng om ergens in m’n eentje binnen te stappen, ik ben ook blij als ik dan een bekend gezicht zie. Maar als je er voor open staat, kun je met iedereen, ook met onbekenden, een praatje maken.” 

- Waar hou je je verder zoal mee bezig?
“Ik besteed veel tijd aan mijn website Delft.kijkt.nl. Ik heb nog zo’n 5000 foto’s liggen die ik erop moet zetten. Verder ben ik veel bezig op Hyves. En er komen mensen bij me op visite. Ik doe geen betaald werk meer, maar ik heb het er vrij druk mee. Sommige vrouwen sluiten zich in het weekend drie dagen op in huis. Ik niet, het leven moet geleefd worden.” 

Wie nu al zijn of haar stem op Anna Krul wil uitbrengen, moet nog even geduld hebben. De komende weken worden ook de andere genomineerden bekendgemaakt, pas daarna kan er worden gestemd. Hou deze krant de komende weken dus goed in de gaten. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12