Afbeelding

Wie o wie wordt de Bekendste Delftenaar van 2013?

Algemeen

Editie: Week 48, Jaargang 21 |

VanVelzen was de Bekendste Delftenaar van 2010. Wie zal het dit jaar worden?

DELFT – De verkiezing voor de Bekendste Delftenaar van 2013 gaat binnenkort beginnen. Welke honderd Delftenaren dit jaar weer op de lijst zullen staan, is de grote vraag.

De ervaring leert dat een vaste club Delftenaren altijd wel op de lijst te vinden is. Sommigen zijn inmiddels er al niet meer vanaf te denken. Toch moet ook een andere groep Delftenaren die iets goeds voor de stad of voor anderen deden niet worden vergeten. Dit zijn honderden, zo niet duizenden Delftenaren. Te veel om op te noemen en al helemaal te veel om in de krant te zetten. Toch kwamen we, bladerend door alle Delft op Zondag-edities van het afgelopen jaar, heel wat Delftenaren tegen die wat goeds deden en die we toch even willen noemen.
Zoals Ria van der Meer, die namens Delfia Batavorum meewerkte en meeschreef aan de Canon van Delft. En Aad van der Hoeven die Delft en haar bierhistorie flink onder de aandacht bracht. Restauratietimmerman Jeroen Kistemaker zorgde ervoor dat kleine delen van de Delftse geschiedenis niet verloren gingen. Onder de Sebastiaansbrug haalde hij spullen onder het stof vandaan en verdeelde ze onder geïnteresseerden. Hans Mostert zette zich als voorzitter van de Voedselbank in voor iedereen die het niet breed had. Petra van Ham en Frank Johan Hoogendam spanden zich respectievelijk namens de comités ‘Wij zijn de Zorg’ en ‘Zorg voor elkaar Delft’ in voor Delftenaren die met bezuinigingen in de zorg te maken hebben. Stadsdiaken Jan Lamberts maakte zich op vele manieren verdienstelijk voor Delftenaren die het niet makkelijk hebben, zoals dak- en thuislozen. Mo Mansveld zette zich namens haar Stichting Uit de Brand in voor Delftenaren met een minimuminkomen.

Een succes
De Delftse ondernemer Ronald Vis spande zich in om zijn initiatief ‘Tussen de Geveltjes’ tot een succes te maken. Buurtbewoner Maarten Labordus sloofde zich uit om van Buurthuis Voorhof 2 een zelfstandig buurthuis te maken en met succes. De in de Gillisbuurt geboren Glenn Weisz Jr. bedacht een nieuw vak om de toppers van de TU Delft meer over zichzelf en modern leiderschap te leren. In dat idee hadden ook andere universiteiten interesse. Joop de Blij, een vaste klant in de lijst van Bekendste Delftenaren, bracht zijn zeer gewaardeerde boek Oorlog en Verzet in de Prinsenstad voor de derde keer uit, wederom voorzien van nieuwe feiten en nieuw beeldmateriaal. Wie SV Wippolder zegt, zegt Franz Kraus. Deze 75-jarige Delftenaar doet nog altijd veel voor zijn club en is er dagelijks te vinden. Leo Quack werd dit jaar verkozen tot nieuwe Nachtburgemeester en vervulde die rol met verve. Marijke Heijne deed dit jaar wat ze al 23 jaar achtereenvolgens deed: ze trok er in de duisternis op uit om tijdens de paddentrek padden te helpen over te steken. De journaliste en tekstschrijfster Trudy van der Wees promootte de stad met haar boek Door Delfts Blauwe Ogen en begon onlangs met een nieuw boek over Pierre van Hauwe, de bekende dirigent en Bekendste Delftenaar van 2007. Ook bouwhistoricus Wim Weve schreef een boek. Zijn verhaal ging over 16de en 17de eeuwse huizen in Delft. Aart Struijk schreef een boek over de geschiedenis van molen De Roos.
‘Muziekfenomeen’ Jan J. van den Berg verblijdde geïnteresseerden afgelopen zomer met een reeks orgelconcerten van Johann Sebastiaan Bach. Ronald Snijders zorgde voor een unicum in de muziekwereld. De Delftse jazzfluitist maakte een cd-box met twintig cd’s met nieuw werk. Bloemsierkunstenaar Pim van den Akker en chefkok Yuri Verbeek zetten Delft op de kaart met een grootse Food Floral Fashion Show. De film  Rode Gordijnen van de Delftse filmmaker Freek Zonderland was op verschillende filmfestivals te zien en viel bovendien in de prijzen. Oud-voetballer Koos van der Burg zette meerdere stadsgenoten aan om te spinnen voor Inloophuis Debora.

Over de grenzen
Sommige Delftenaren spanden zich over de grens voor anderen in. Zoals Jeroen Manders. Deze muzikale Delftenaar reisde naar Jordanië om daar in een vluchtelingenkamp muziek te maken voor Syrische kinderen. Chris Slappendel spande zich meer in voor dieren. Deze Delftenaar reisde naar Rusland, China, Afghanistan, Irak en Vietnam om het op te nemen voor tijgers, die in deze landen niet makkelijk hebben.  Stef en Patty Breukel zorgden er met hun stichting Madame Ouage onder meer voor dat een Nederlandse ambulance naar een gezondheidscentrum in Burkina Faso werd getransporteerd. Het CDA-gemeenteraadslid Rob van Woudenberg liep in Oeganda een marathon en zamelde hiermee 17.000 euro in voor het goede doel.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan met het noemen van namen. Want Delftenaren doen graag iets voor een ander. Denk daarom alvast na over op wie u straks gaat stemmen en hou deze krant in de gaten…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12