Afbeelding

Delft heeft een nieuwe Nachtburgemeester en zijn naam is Leo Quack

Algemeen

Editie: Week 5, Jaargang 21 |

DELFT - Een luid applaus klonk maandagavond op toen Joost Verhoeff bekendmaakte dat Leo Quack de nieuwe Nachtburgemeester van Delft werd.

Na een aanloop van zo’n drie maanden, waarin de krant Delft op Zondag kroegje-in, kroegje-uit ging om te bepalen wat de Delftse horecagasten van een Nachtburgemeester verwachten, een interview met achtereenvolgens Anna Krul, Peter Smit, Tijn Noordenbos, Erwin Beijersbergen en Leo Quack, was het maandagavond tijd voor de grande finale.

In een prachtig aangekleed Belgisch Biercafé Belvédère maakte spreekstalmeester Joost Verhoeff op een manier zoals alleen hij dat kan er een prachtige avond van. Ook die avond bleek dat de locatie van Marcel van der Reijken prachtig is om een feest te organiseren, maar u kunt er op beide verdiepingen ook terecht voor lunch, diner, borrel en nog veel meer, ook voor grotere groepen. Rond een uur of negen betrad Joost het podium en liet hij samen met Marjoke en Jasper Wildenberg van Juwelier Warnaar aan de Brabantse Turfmarkt zien waar het die avond allemaal om te doen was: de prachtige gouden Nachtburgemeestersspeld van Delft. Wildenberg ontwierp de speld in zijn eigen goudsmederij. “De hoed is voor mij het symbool van de burgemeester en de sterretjes waarin de diamantjes zitten vertegenwoordigen de nacht. Wij werken vaker met dit soort specifieke opdrachten, maar ook voor mooie, niet op maat gemaakte artikelen en reparaties kunt u bij ons terecht.” Niet veel later betraden de kandidaten het podium. Joost Verhoeff stelde ze vragen, hield de sfeer er goed in en kwam uiteindelijk met de uitslag waar het publiek, dat bestond uit ondernemers, familieleden van de kandidaten en geïnteresseerden, op gewacht had: Leo Quack is de komende twee jaar de Nachtburgemeester van Delft. Hij kreeg 2308 van de in totaal 8317 uitgebrachte stemmen.

Voor Leo zelf was de uitverkiezing een verrassing. “Ik weet ook niet waarom er zoveel mensen op me gestemd hebben; misschien vinden ze me een aardige man. Het is wel zo dat ik al wat jaartjes rondloop en veel mensen me kennen.” Dat zou kunnen zijn uit zijn tijd als groenteboer in de Ternatestraat, maar natuurlijk ook uit zijn jaren in Café de Oude Jan. Leo Quack hoopt als Nachtburgemeester deuren geopend te krijgen die tot op heden gesloten bleven. “Want ik ben echt wel van plan om wat met deze titel te gaan doen, maar ik ben ook geen minister-president die alles er zo maar even door kan drukken. Ik zit nu natuurlijk al in het horecaoverleg met de Gemeente, maar ik ga als Nachtburgemeester nog net even een stapje harder zetten. Maar mensen moeten vooral niet vergeten dat ik ook afhankelijk ben van anderen.”

Spreekstalmeester, maar vooral ook Delfts horeca-icoon Joost Verhoeff is blij met de uitverkiezing van Quack. “Alle complimenten voor Anna, want die heeft het de afgelopen twee jaar ook goed gedaan, maar ik ben ook blij met Leo. Ik ken hem als een kritisch persoon. Het leuke vind ik ook dat hij in de aanloop naar de uitslag wat zenuwachtig was. Ik heb het idee dat hij zich echt in wil zetten om er wat moois van te maken.” Joost gaf maandagavond al aan dat zijn dochters hem hadden gezegd dat de Nachtburgemeester echt wat voor de jongeren moet doen. Zelf ziet hij ook een andere mooie uitdaging voor de nieuwe Nachtburgemeester. “Ik weet dat Leo een echte caféliefhebber is en Delft heeft ook prachtige bekende en minder bekende cafeetjes waar ik heel trots op ben. Ik zou het leuk vinden als hij de wat minder bekende cafés wat meer in de picture weet te zetten.”

Na de uitspraak bleef het nog tot in de vroege uurtjes gezellig in Belgisch Biercafé Belvédère. Het publiek en de kandidaten babbelden nog even door en kregen tussen de bedrijven door nog een rondje aangeboden door slager Leo van Vliet.

Foto’s: Koos Bommelé.

Kijk voor meer foto’s op delftopzondag.nl/fotoalbum

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12