Wubbo Ockels is de Bekendste Delftenaar van 2012

Algemeen

Editie: Week 1, Jaargang 21 |

DELFT - Wubbo Ockels mag zich vanaf afgelopen dinsdag een jaar lang de Bekendste Delftenaar noemen. De eerste Nederlander in de ruimte volgt hiermee Herman Weyers op, die de titel een jaar eerder verdiende.

In het jaar dat zijn opvolger André Kuipers ruim een half jaar in de ruimte doorbracht, was het Ockels, professor aan de TU Delft, die veel in de media verscheen om over zijn tijd in de ruimte te vertellen. Bovendien zet Ockels zich in voor duurzame ontwikkeling met onder meer de laddermolen, de Nuna, de superbus en voer hij begin november met zijn zeilschip de Ecolution af naar Aruba, waar hij op dit moment nog steeds verblijft. Door al deze inspanningen, zo vinden de lezers van de krant Delft op Zondag die bij duizenden hun stem uitbrachten, verdient Ockels het predikaat De Bekendste Delftenaar van 2012.

Nederlands eerste astronaut wordt hierbij op de voet gevolgd door Roel van Velzen, die dit jaar met zijn theatertour The Rush of Life onder meer Theater de Veste aandeed en bovendien weer jurylid bij The Voice of Holland was. De top 3 wordt gecompleteerd door Herman Weyers, zodat de bekendste Delftenaren van de afgelopen twee jaar samen met Ockels de top 3 vormen.

Gregor Bak steeg met stip van de twintigste naar de vierde plek, Kerdy van Vuuren die de afgelopen jaren leek uit te groeien tot de Joop Zoetemelk van de lijst, daalde drie plaatsen en werd zodoende vijfde. Martin Stoelinga, die dit jaar in de Gondelaffaire in het gelijk werd gesteld, kreeg genoeg stemmen om zesde te worden, Nachtburgemeester Anna Krul werd zevende, burgemeester Bas Verkerk achtste en Leo Quack en Tijn Noordenbos, beide, net als Krul, verwikkeld in de strijd om het Nachtburgemeesterschap maken de top 10 compleet. Erwin Beijersbergen en Peter Smit, de andere kandidaat-Nachtburgemeesters bevinden zich op respectievelijk de achttiende en de vijfentachtigste plek op ‘de lijst der lijsten’.

Smit was overigens één van de twintig nieuwe binnenkomers, wat inhoudt dat evenzoveel bekende Delftenaren van het afgelopen jaar de lijst moeten verlaten. Onder de nieuwe binnenkomers bevinden zich met Nina Voets, Henk Koster, Ed Hoogendijk en Henry Lander vier horecaondernemers. Ook de entree van tennisleraren Benno Ouwersloot en Fabian Stoelinga springt bij het zien van de lijst direct in het oog.

Onder de afvallers op de lijst vinden we een aantal politici. Zo verliet Jeroen van Oort dit jaar niet alleen de Delftse gemeenteraad, maar raakte hij ook zijn plaats op de lijst van de honderd bekendste Delftenaren kwijt. Ditzelfde geldt voor Simone van Dijk, Ron Witsenboer, Mariëlle van Kooten, Fleur Norbruis en Leja van der Hoek. Opvallend aan de lijst is ook dat van de negentien nieuwe binnenkomers van het afgelopen jaar met Walter Getreuer, Christ van Oers, Jacques Nieuwlaat, Mihai Poscoiu, Sonja ter Heijden en Eduard Schomaker alweer zes Delftenaren na één jaar de lijst verlieten.

De volledige lijst met bekende Delftenaren is terug te vinden op pagina 3 van deze krant. De krant Delft op Zondag bedankt haar lezers voor de vele stemmen en zal eind dit jaar uiteraard weer een nieuwe verkiezing uitschrijven.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12