Afbeelding

Delft denkt massaal aan de gevallenen

Algemeen

Editie: Week 19, Jaargang 22 |

In een stille tocht werd vanaf de Markt richting de Nieuwe Plantage gewandeld. Herman Weyers loopt voorop. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Het zal weinigen zijn ontgaan: vorige week zondag werden stipt om 20.00 uur alle gevallenen van verschillende oorlogen herdacht.

De dodenherdenking begon ’s middags om 14.00 uur al bij het Indiëmonument op het Sint Agathaplein. Later die middag was er een tweede herdenking op begraafplaats Jaffa. De avondherdenking begon om 19.30 uur met een stille tocht vanaf de Markt. Vanaf de Markt werd gewandeld richting het oorlogsmonument bij de Nieuwe Plantage. Ouderen, maar ook kinderen en alle leeftijden daar tussen in dacht in alle stilte aan de gevallenen. Een flinke en indrukwekkende groep, die al even indrukwekkend stil was. Herman Weyers van Bureau Binnenstad Delft stond niet te kijken van de grote hoeveelheid aanwezigen. Weyers is al zo’n 25 jaar één van de organisatoren van de Dodenherdenking. “Het is de afgelopen tien jaar altijd al zo druk geweest”, merkt hij op. “De Dodenherdenking heeft elk jaar weer aantrekkingskracht op diverse groepen Delftenaren. Ik schat dat er dit jaar zo’n drie- tot vierduizend aanwezigen waren. Het leeft nog behoorlijk.” De herdenking verliep volgens hem van een leien dakje. “Sommige mensen zijn op zo’n moment wel emotioneel, omdat ze dan denken aan de familieleden of bekenden die ze kwijtraakten tijdens de Tweede Wereldoorlog of andere oorlogen.”
Toen Weyers 25 jaar geleden voor het eerst bij de organisatie betrokken raakte, werd de dodenherdenking minder druk bezocht. “Het was altijd mooi en door de jaren heen heb ik het alleen maar drukker zien worden. Dat is een bijzondere ontwikkeling, ja.“
Kijk voor meer foto’s van de Dodenherdenking op de website www.delftopzondag.nl/fotoalbum.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12