Afbeelding

De Vaandeldrager: Bart Smals (VVD)

Algemeen

Editie: Week 1, Jaargang 22 |

'Het eerste doel is het op orde brengen van de financiën van de gemeente'

'S-GRAVENZANDE – De binnenstad van Delft zonder pollers, minder belastingen voor de inwoners van de gemeente, en fors minderen op gemeentelijke ambtenaren. De plannen die VVD-lijsttrekker Bart Smals heeft voor Delft na de gemeenteraadsverkiezingen rusten op klassieke VVD-waarden.

Hij is de baas van vijftien medewerkers in zijn apotheek in 's-Gravenzande, maar noem hem geen directeur of chef. Daar heeft Bart Smals (43), de nieuwe lijsttrekker voor de VVD in Delft, een hekel aan. Jasje, dasje, nette schoenen, maar straks staat hij weer op een stoel een nieuwe lamp in te draaien, vertelt hij. Want iedereen is gelijk, vindt Smals, ook al draagt hij de verantwoordelijkheid voor zijn apotheek. "Het allerleukste van een bedrijf is om personeel boven zichzelf te laten uitstijgen, dat zij het naar hun zin hebben. Dat probeer ik hier in de apotheek, maar dat kan ook in het groot. Zoals in de politiek."

-U stond in 2012 nog op de lijst voor de Tweede Kamer-verkiezingen. Waarom kiest u nu voor het VVD- lijsttrekkerschap in Delft?
"In 2012 stond ik voor de landelijke verkiezingen op plek 62. Leuk, maar onverkiesbaar. Het lijsttrekkerschap kwam per toeval op mijn pad. De huidige fractievoorzitter wilde na twee termijnen stoppen, en bij mij paste het precies. Er was ook geen andere kandidaat, dus het was snel beklonken."

-Wat voor resultaat hoopt u te behalen bij de verkiezingen?
"Ik ben realistisch, ik denk dat het vier tot zes zetels worden. Wij willen in ieder geval onze huidige vier zetels behouden en het zou mij verbazen als dat niet zou lukken. Uitslagen van gemeenteraadsverkiezingen worden toch grotendeels bepaald door de populariteit van het regeringsbeleid in Den Haag, dat is gewoon zo. En in de landelijke peilingen staat de VVD nog altijd hoger in vergelijking met 2010. "

-Wat wilt u bereiken in de gemeenteraad?
"Het eerste doel is het op orde brengen van de financiën van de gemeente. Het uiteindelijke doel is het verlagen van belastingen voor de burgers in Delft. Daarmee stimuleer je de werkgelegenheid en economie van de stad."

-De financiën van de gemeente zijn niet rooskleurig, en toch belooft u minder belastingen?
"Als je als gemeente minder uitgeeft, kan je ook minder verkeerd doen. De financiële problemen uit het verleden moeten we opruimen. We moeten ons verlies nemen en eerlijk durven te vertellen dat bepaalde gebiedsontwikkelingen niet meer succesvol gaan worden. Over de Harnaschpolder en de Spoorzone is naar mijn mening het laatste woord nog niet gezegd. Verder denk ik dat de gemeente heel veel taken doet die helemaal niet nodig zijn. Een aantal ambtenaren kan worden geschrapt."

-Het takenpakket van de gemeente wordt juist uitgebreid met nieuwe zorgtaken, hoe kunt u dan schrappen?
"De komende decentralisatie van de zorg is een gigantische uitdaging, maar er zijn mogelijkheden om dat zonder ambtenaren efficiënter te organiseren. Zulke taken moet je uitbesteden."

-En verder?
"Ook buiten de nieuwe zorgtaken zijn er veel slagen te halen. Delft heeft heel veel ambtenaren vergeleken met andere gemeenten. Daar kunnen wij een slag winnen. Zo verbaas ik mij over het parkeerbeleid en de parkeertarieven, het is zo vreselijk ingewikkeld. Er lopen te veel parkeerwachters rond, die kunnen veel nuttigere dingen doen.
Of bekijk eens hoe de gemeente infrastructurele projecten organiseert. Neem de Kapelsebrug of de Hooikade als voorbeeld. Kijk, als ik thuis een verbouwing heb, loopt het ook wel eens uit de klauwen. Maar in Delft gaat het niet eenmalig fout. Dat soort taken moet de gemeente niet langer doen. Laat dat door mensen organiseren die er professioneel verstand van hebben."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12