Het verdwenen huis van Tijn Noordenbos is veel meer dan een kinderboek

Algemeen

Tijn Noordenbos had het nooit verwacht, maar hier poseert hij toch echt met zijn eerste boek. (foto: Alphons de Wit jr.)

DELFT – Weinig Delftenaren leiden zo’n druk leven als Tijn Noordenbos. De meubelmaker, beeldend kunstenaar, horecaondernemer en mede-initiatiefnemer van de HYPO Kunstsupermarkt bracht eind vorige maand zijn eerste boek ‘Het verdwenen huis’ uit.

Lange tijd zag het er niet naar uit dat de 62-jarige Delftenaar een boek zou schrijven. Pas zo rond zijn veertigste jaar veranderde de Nederlandse taal van een vijand in een vriend. “Ik ben dyslectisch en het lezen van boeken, waar ik toen mee begonnen ben, kost me nog steeds meer moeite dan een ander. Ik vind de Nederlandse taal wel heel leuk. Ik schrijf speeches bij verjaardagen van personeelsleden en voor mijn eigen zoon schreef ik, tot hij zestien was, elk jaar een boekje met gebeurtenissen die dat jaar voor hem kleur gegeven hadden. Daar ben ik daarna maar mee gestopt, omdat er steeds minder positief nieuws te brengen was, haha.” 

Sinds kort is het ook voor anderen mogelijk om zijn liefde voor de taal mee te beleven. Zijn eerste boek is verkrijgbaar bij boekhandel De Omslag aan de Wijnhaven. Noordenbos kwam op het idee om een eigen boek te schrijven doordat hij van meerdere mensen te horen kreeg dat zijn tekeningen niet zouden misstaan in kinderboeken. “Ik vond dit wel een leuk idee en bedacht me dat ik het verhaal dan zelf ook wel zou kunnen schrijven.” En aldus geschiedde. 

‘EIGENLIJK STAAN DIE RADEREN BIJ MIJ NOOIT STIL’
De inspiratie haalt hij naar eigen zeggen overal vandaan. “Ik loop over straat en krijg een idee. Ik kijk naar de televisie en kom iets tegen wat ik in mijn verhaal kan gebruiken. Vroeger kwam het binnen tijdens het uitlaten van mijn honden, maar die zijn er helaas niet meer. Gebleken is dat ik nu ook wel aan materiaal kom. Eigenlijk staan die raderen bij mij nooit stil.” Het heeft geleid tot een leuk verhaal, waarbij hij de grenzen van de werkelijkheid heeft opgezocht en op sommige punten heeft overschreden. “Het is een onzinverhaal, waarin veel dingen gebeuren die in het echt ook kunnen. Iets wat absoluut niet kan, lijkt daardoor zelfs bijna realistisch.” 

In het prachtig vormgegeven boek, waarvan zowel de voor- als de achterkant van hout gemaakt zijn, gaat een man boodschappen doen. Als hij thuiskomt, ziet hij alleen zijn voordeur nog staan. Later blijkt dat zijn huis het zat was en naar Frankrijk is geëmigreerd. Als de hoofdpersoon daarachter komt, besluit hij zijn huis achterna te reizen en er weer in te gaan wonen. Het geheel wordt opgesierd met prachtige tekeningen, die uit strakke, rechte lijnen zijn opgebouwd. Het absurde verhaal in combinatie met de illustraties zorgen ervoor dat er geen sprake is van een kinderboek. “Het is namelijk voor iedereen leuk om Het verdwenen huis te lezen. Ik zeg dan ook altijd dat het een boek is voor mensen tussen de drie en de drie-en-negentig jaar.” 

‘VOORLOPIG HEB IK IN ELK GEVAL ALLEEN MAAR POSITIEVE REACTIES GEHAD’
Noordenbos is begonnen met het schrijven van het verhaal en heeft het daarna aan zijn vriendin laten lezen. “Zij vond het een leuk verhaal. Vervolgens heb ik het door drie anderen laten lezen en zij hebben er zoveel mogelijk spellings- en grammaticafouten uitgehaald, maar er zullen vast nog wel wat foutjes in staan. Het belangrijkste is dat ik heel veel plezier heb beleefd aan het schrijven ervan en ik hoop dat de mensen het ook graag lezen. Voorlopig heb ik in elk geval alleen maar positieve reacties gehad.” ‘Het verdwenen huis’ heeft een oplage van driehonderd exemplaren en is verkrijgbaar bij boekhandel De Omslag aan de Wijnhaven. (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12