Afbeelding

Hemd van het Lijf: Yvonne Deinert

vaste rubrieken

Editie: Week 20, Jaargang 22 |

Yvonne Deinert (49) presenteert binnenkort haar eerste boek ‘In het midden van nergens’.

1. Waarom wilde je hier bij VAK, Centrum voor de Kunsten, worden gefotografeerd?
“Omdat hier mijn boek op 24 mei om 11.00 uur wordt gepresenteerd. Overigens is iedereen daarbij van harte welkom, na aanmelding via info@letterrijn.nl. Verder ben ik hier rond 2000 aan mijn eerste schrijfcursus begonnen en zit ik hier nu al een aantal jaar in een schrijfgroep. Bovendien had mijn boek er, zonder de inspiratie die ik hier heb opgedaan en de goede feedback van mijn groepsleden, nooit gekomen.”

2. Heb je altijd al schrijfster willen worden?
“Ik kan me niet herinneren dat ik dat bewust zo heb gewild. Wel schreef ik voor mijn werk veel beleidsnotities. Veel mensen zeiden me dat deze lekker weglazen en daarom ben ik creatief gaan schrijven. Ik heb bij de VAK ontdekt hoe lekker het is om te schrijven. Lezen is ook leuk, maar bij schrijven raak je soms misschien wel meer verrast.”

3. Waar heb je de inspiratie voor je boek vandaan gehaald?
“Ik ben begonnen met het schetsen van een rode draad in mijn boek, een soort kapstok. Verder heb ik me laten inspireren door wat er om me heen gebeurt. Mijn zoon speelde een flamengodeuntje op zijn gitaar en het stuk dat ik schreef speelde zich af in een tapasbar. Bovendien was er een aantal plekken dat me inspireerde, bijvoorbeeld het oude Bacinol, Lijm & Cultuur en de Maria van Jessekerk.”

4.Waar gaat het boek over?
“Het boek is geschreven voor jongeren vanaf 12 jaar. Het thema is het maken van keuzes en daar ook voor durven uit te komen. Bijvoorbeeld de keuze van de kleding die de hoofdpersoon draagt, en van haar vrienden. Hoe gaat ze er mee om, als haar ouders deze afkeuren? Ze ontmoet ze een oudere vrouw die een belangrijke keuze altijd verborgen heeft gehouden, en daar nog altijd last van heeft. Uiteindelijk helpen ze elkaar verder.”

5. Wat vind je leuker; beleidsnota’s of boeken schrijven?
“Het is anders en de combinatie maakt het allebei leuker. Het proces verschilt. Bij het schrijven van een nota is er een deadline en weet je al precies wat erin moet komen te staan, al staan er sinds de cursus ook wat meer anekdotes in. Een boek is echter nooit af, en je weet van tevoren ook nooit precies wat er gaat gebeuren.”

6. Wie is je favoriete schrijver?
“Die heb ik niet echt. Ik lees van alles, maar haal vooral van boeken die over het leven gaan. Zo vind ik de boeken van Carlos Ruiz Zafon erg mooi en kan ik genieten van de verhalen van Martin Bril, die uit het leven gegrepen zijn. Daarnaast heb ik pas in mijn vakantie een boek van Gerbrand Bakker gelezen en dat vond ik ook erg goed.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“...zou ik ervoor zorgen dat de jeugd het plezier dat lezen met zich meebrengt kan ontdekken. Daarom zou ik investeren in bibliotheken, maar ook in projecten die het lezen onder de jeugd bevorderen. De jeugd moet kunnen ervaren dat lezen niet alleen heel belangrijk is voor de toekomst, maar dat het vooral ook heel erg leuk is.”

8. Wat is de rol van je schrijfgroep in de totstandkoming van je boek?
“Mijn groepsgenoten hebben me vooral op het rechte pad gehouden. Als ik in mijn verhaal door één van mijn personages liet meevoeren en het klopte niet, dan werd ik daar direct op gewezen. Verder zijn ze me blijven motiveren en dat is weleens nodig geweest ook. Er zijn momenten geweest dat ik het even niet zo zag zitten.”

9. Komen er na ‘In het midden van nergens’ nog meer boeken van je hand?
“Dit is inderdaad mijn eerste verhaal dat als boek uitkomt. Ik heb al een ander boek klaarliggen om uitgegeven te worden, maar daar zoek ik nog een uitgever voor. ‘In het midden van nergens’ is een young adult roman en in een kinderboek is deze uitgever niet geïnteresseerd. Verder ben ik ook al aan mijn volgende boek begonnen.”

10. Hoe schiet het op met de vorderingen van dat boek?
“Het is echt een kwestie van uurtjes sprokkelen. Ik heb een baan en een gezin en daarnaast is het altijd zoeken naar tijd, want je moet er wel even goed voor gaan zitten. Gezien het weer gaat dat in de winter, vaak beter dan in de zomer. Wel heb ik in mijn vakantie met pen en papier aan het zwembad gezeten en heb ik nog aardig wat kunnen schrijven.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12