Afbeelding

Hemd van het Lijf: Erna Feijge

vaste rubrieken

Editie: Week 10, Jaargang 22 |

Erna Feijge (50) is lerares, schildert in haar vrije tijd en bracht met de publicatie van haar prentenboek Felix en Floortje onlangs een lang gekoesterde wens in vervulling.

1. Waarom wil je hier, bij jou thuis in Nootdorp, worden gefotografeerd?
“Omdat het hier allemaal gebeurt. Hier maak ik mijn schilderijen en heb ik in de afgelopen maanden hard gewerkt om mijn boek klaar te maken voor publicatie. De rest van de tijd werk ik als juf op een basisschool.”

2. Heb je altijd al iets met schilderen gehad?
“Ik weet wel dat ik er al van jongs af aan mee bezig ben geweest. Als ik voor mijn verjaardag tekenpapier en viltstiften kreeg, was ik helemaal in de wolken. Ik heb nog plakboeken bewaard uit mijn kindertijd. Ook toen ik geen kind meer was ben ik ermee doorgegaan. Verder heb ik voor mijn opleiding tot kleuterleidster het boek Felix en Floortje gemaakt.”

3. Dat is het boek dat je onlangs hebt uitgegeven?
“Inderdaad. We kregen toen een opdracht voor de vakken tekenen en Nederlands waarbij we een prentenboek moesten maken. Dat vond ik ontzettend leuk, want ik vind het leuk om te schilderen en met taal bezig te zijn. Ik kreeg een 9,5 voor de opdracht en heb door de jaren heen verschillende keren geprobeerd werk te maken van publicatie. Halverwege vorig jaar heb ik dat doorgezet en nu ligt het boekje er.”

4. Waarom heeft dat uiteindelijk zolang geduurd?
“Omdat het een fullcolor boek is en vroeger was het een stuk duurder om in kleur te drukken. Inmiddels is het goedkoper geworden en heb ik er honderd laten drukken bij een uitgever in Zoetermeer. Dat is nog een heel karwei geweest, want de schilderingen waren al zo’n dertig jaar oud en niet geheel ongeschonden. Ik heb dus veel ingescand, bijgewerkt en ik heb ook schilderingen moeten schalen.”

5. Waar gaat het verhaal over?
“Het verhaal gaat over Felix en Floortje; twee katten die heel goed bevriend zijn. Op een gegeven moment besluit het baasje van Felix om te verhuizen en mist hij Floortje ontzettend. Daarom besluit hij te vluchten en beleeft hij allerlei avonturen in zijn zoektocht naar haar. Zo heb ik het twintig jaar geleden bedacht.”

6. Is het toevallig dat twee katten de hoofdrol spelen in het verhaal?
“Niet echt nee. Mijn moeder is Truus Feijge van Kattenhulp Delft. Wij hadden thuis altijd katten in huis en als er zwerfkatten waren, bood mijn moeder ze een thuis. In het begin woonden we nog met vier kinderen bij mijn moeder; toen die eenmaal weg waren, kwamen er nog meer katten bij. Als ze een nieuw nestje had, kon ik een kat uitzoeken. Zodoende heb ik altijd katten in huis gehad.”

7. Als ik burgemeester van Pijnacker-Nootdorp was, dan…
“… zou ik er in ieder geval voor zorgen dat er meer geld wordt uitgegeven aan de inrichting en omgeving van openbare scholen. Het schoolplein bij ons is helemaal verzakt en daar zou ik wat aan doen. Verder is de staat van het meubilair ontzettend slecht. Ten slotte zou ik meer fleurige kunst in alle openbare gebouwen hangen, zodat het er daar allemaal wat minder grauw uitziet.”

8. Waar haal jij je inspiratie vandaan?
“Eigenlijk uit alles wat er om me heen gebeurt. Daarnaast schilder ik graag dingen uit de natuur, zoals tulpen, de zon, zonnebloemvelden. Ik hou van vrolijke kleuren. Voor mij is schilderen vooral een manier om mijn gevoelens uit te drukken. Het komt ook wel voor dat ik ergens aan begin en pas gedurende het schilderen duidelijk wordt wat ik ervan maak. De inspiratie komt dus overal vandaan.”

9. Kunnen we op korte termijn nog een boek van je verwachten?
“Voorlopig nog even niet. Ik ben nu bezig om mijn website www.strekenvanerna.nl nog mooier te maken en daar gaat veel tijd in zitten. Op die site staan mijn schilderijen die je kunt aanschaffen en je kunt er mijn boek bestellen. Als de site helemaal is zoals ik hem wil hebben, ga ik verder met schilderen en misschien met een volgend boek, misschien wel samen met iemand anders.”

10. Met wie dan?
“Mijn dochter heeft het boek gezien en wil er zelf misschien ook wel een uitgeven. Daarnaast heb ik nog een nicht die een boek aan het schrijven is en mij gevraagd heeft om de illustraties te verzorgen. Dus wie weet wat er allemaal nog in het vat zit?” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12