Anneloes Wolters heeft veel knuffels, een rijke fantasie, en een goedlopend Knuffelhotel

Algemeen

Anneloes Wolters heeft een Knuffelhotel, waar momenteel de pinguïns van de schaatsbaan verblijven.

DELFT – Anneloes Wolters runt alweer een jaar een Knuffelhotel. Knuffelbezitters betalen de 47-jarige Delftse om hun knuffel in haar hotel van één van de vele arrangementen te laten genieten. Dat klinkt gek, en dat is het ook, beseft zelfs Anneloes Wolters. “Veel mensen begrijpen het ook niet”, begint ze. Anneloes kan echter wel in één zin uitleggen wat het Knuffelhotel is. “Dat is een vakantiebestemming voor als je knuffel moe of uitgeput raakt.”

Daar is vraag naar, weet Wolters, die met haar bedrijf bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven. “Uit onderzoek is gebleken dat 25 procent van de mannen met een knuffel reist. Een Britse hotelketen verstuurt jaarlijks 1100 pakjes naar mannen die hun knuffel in de hotelkamer hadden laten liggen.” En onder die groep van knuffelbezitters zijn er blijkbaar lieden die ervoor betalen hun knuffel een weekendje weg te gunnen, weet Anneloes Wolters inmiddels. Ook kinderen en bedrijven behoren tot haar doelgroep. 

Ze kreeg ze ooit eens ‘de therapiecavia’ over de vloer. “Dat was een bedrijfsmascotte. Werknemers gooiden die naar elkaar toe. De cavia was duidelijk aan vakantie toe.” Dus werd ‘ie naar Delft gestuurd, waar Wolters hem een week lang vertroetelde en hiervan een fotoverslag op haar website www.knuffelhotel.nl maakte. “Later hoorde ik dat de sfeer op kantoor hierdoor bijzonder was opgeknapt.”
Wie over het Knuffelhotel hoort, vindt het volgens Anneloes Wolters óf heel leuk, óf helemaal niks. Eén iemand vond het dusdanig leuk dat ‘ie Anneloes naar Berlijn liet afreizen voor een weekend met ‘Superaap’. Ze fotografeerde Superaap daar bij de verschillende toeristische trekpleisters in de stad en maakte er een fotoverslag van voor op haar website. “Mensen betalen eigenlijk voor de grap en een illusie”, zegt ze hierover. “Kinderen geloven het wel. Voor volwassenen is het net als met Sinterklaas: Ze doen gezellig mee. Voor mij was het ook een experiment, ik moest kijken of het wel zou lopen.” Anneloes Wolters krijgt nu ongeveer één knuffel per week op bezoek. Het moet nog wat groeien, merkt ze op, maar ook weer niet teveel. “Ik kan er ongeveer tien per week aan.”

- Heb je veel fantasie?
Anneloes Wolters: “Ja. Ook ik weet ’s ochtends nog niet hoe een verhaal gaat lopen. Het gebeurt heel soms dat ik een dag geen inspiratie heb, maar dat komt niet vaak voor. Naast de website van het Knuffelhotel maak ik ook serieuze websites. Ik vind het heerlijk om na een zware werkdag even lekker leuke verhalen te verzinnen.”

- Zijn er meer Knuffelhotels?
”In Nederland niet. Je hebt er nog één in Parijs en één in Barcelona. In Berlijn had je er ook één, maar die is gestopt. Ik had wel gehoopt samen een soort tour te organiseren, maar er wordt niet op mijn verzoeken gereageerd. Ze zien me misschien als concurrenten.”

- De knuffelbranche kan dus ook hard zijn…
“Terwijl het een gek product is om keihard mee te concurreren.”

- Heb je al lang iets met knuffels?
“M’n hele leven al. Als kind had ik er al zestig, momenteel zijn dat er honderd. Eén daarvan, een beer, ligt bij mij in bed.”

- Heerst er een taboe op knuffels?
“Veel mensen vinden het inderdaad moeilijk. Het is ook een intiem ding dat verbonden is aan iemand, het is heel persoonlijk. Mensen willen wel een knuffel, maar delen dat niet met familie en vrienden.”

- Hoe komt dat denk je?
“Misschien vinden ze het niet volwassen staan. Reizende zakenlui willen niet dat anderen weten dat ze een pinguïn in hun koffer hebben, maar als ze ’s avonds alleen op hun hotelkamer zitten vinden ze het fijn om iets van thuis bij zich te hebben…” (JN)


Win een kerstarrangement voor je knuffel
De DSW schaatsbaan op de Beestenmarkt en het Knuffelhotel zijn onlangs een samenwerking aangegaan. De schaatsbaanknuffels gaan in het hotel en er komt in het Knuffelhotel een schaatsarrangement. De organisatie van de schaatsbaan en het Knuffelhotel geven samen één all inclusive kerstarrangement weg. Wie kans wil maken moet de volgende zin afmaken: 

- Mijn knuffel is toe aan een all inclusive kerstarrangement omdat.... 

De inzender met het origineelste idee wint een kerstarrangement.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12