Gemeente moet bezuinigen. Waar kan het wel een onsje minder? En waar beslist niet?

Algemeen

DELFT – Dat is op zich natuurlijk geen verrassing, dat ook de Gemeente Delft op de kleintjes moet (gaan) letten. Sterker, zo werd onlangs openbaar gemaakt, de Gemeente zal een miljoentje of tien moeten bezuinigen.

Dat vaststellen is één. Maar bepalen waar die centjes vandaan moeten komen of welke groepen burgers en/of voorzieningen hoe dan ook ontzien moeten worden, dat is andere koek. Zoveel hoofden, zo veel zinnen. We vroegen de vertegenmwoordigers van de fracties in de Delftse Gemeenteraad waarop naar hun mening nog wel te beknibbelen valt en waarop voor geen prijs. 

Harold van Til, van de ChristenUnie-SGP, is duidelijk: "Er moet niet bezuinigd worden op de veiligheid, de Gemeentereiniging, het onderhoud van wegen en de armoedebestrijding". En: "De lastenverhoging moet beperkt blijven". Zijn partij is 'teleurgesteld in de Begroting'. Want: "In mei is besloten dat de lasten met maximaal 1,8 procent zouden stijgen. Dat is 3 procent geworden". Maar het moet toch ergens vandaan komen? "Er kan bezuinigd worden op het evenementenbudget en op de reïntegratie van mensen die prima hun eigen boontjes kunnen doppen". En dan is er nog het klimaatbeleid. "Voor dit belangrijke onderwerp wordt tot en met 2012 4 miljoen euro uitgetrokken. We zullen er scherp op toezien dat dat geld zinnig wordt besteed".

Dat er bezuinigd moet worden, is duidelijk, aldus Martijn Sipkema van de SP-fractie, maar: "Dat komt door enorme verliezen op het bedrijventerrein Technopolis en door de bouw van dure woningen in de Harnaschpolder. Het komt blijkbaar niet bij het College op de bezuinigingen daar te zoeken. Of bij het nieuwe Stadskantoor, waarvan iedereen kan bedenken dat het straks weer duurder gaat worden". De bezuinigingen mogen, wat de SP betreft, 'niet ten koste gaan van de zorg'. De voorgestelde verhoging van de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp en bezuinigingen ten koste van de budgethulp zijn uit den boze. Ook zoiets: "Er wordt nu bezuinigd op onderwijs en de Brandweer, maar er is wèl geld voor Delft Kennisstad, zonder dat duidelijk is of dat ook echt iets oplevert".

De VVD, laat fractievoorzitter Lennart Harpe weten, sluit geen enkele bezuiniging uit. "Natuurlijk zijn er beleidsvelden die we graag ontzien, maar in deze tijd moet je vooraf geen blokkades willen opwerpen, maar kijken naar wat nodig en haalbaar is". De lokale lasten nu zo laag mogelijk houden en die in 2010 bevriezen, daar pleit de VVD voor. "Maar dat betekent wel dat financiële tegenvallers via (aanvullende) bezuinigingen moeten worden opgevangen". Ook de Gemeente zal de tering naar de nering moeten zetten. "Wij gaan voor een sluitende begroting, we willen financiële problemen niet doorschuiven naar de toekomst".

"In Delft ligt er een redelijk sluitende begroting met investeringen en ook bezuinigingen", stelt PvdA's Femke Stolker behoorlijk tevreden vast. "Voor de PvdA is belangrijk dat de bezuinigingspijn voor de Delftse burgers zo veel mogelijk wordt beperkt. Met daarbij het uitgangspunt dat de sterkste schouders het meeste kunnen dragen, zodat kwetsbare groepen in de samenleving zo veel mogelijk worden ontzien". Als 'goede punten in de Begroting' noemt ze 'structureel nieuw WMO-beleid, het beleid rond mantelzorgers en vrijwilligers en dat er geld is gereserveerd voor techniekeducatie en verbetering van het binnenklimaat in scholen'. 

Pauljan Kuijper, van D66, kan niet ontkennen dat de bezuinigingen 'er stevig inhakken', maar ze zijn 'helaas noodzakelijk'. Niettemin: "We zullen kritisch kijken naar alle keuzes die B en W hierin gemaakt hebben". Op onderwijs en milieu valt niet te bezuinigen, als het aan D66 ligt. En: "We willen de grote meevaller op de afvalverwerking verwerken in een lagere afvalstoffenheffing, die de laatste jaren alleen maar is gestegen. We denken ook aan uitstel van de verbouwing van de Raadszaal in het Stadhuis. Dat kost ongeveer twee ton. In een tijd dat iedereen de crisis voelt, moet ook de Raad kritisch naar zichzelf kijken".

Niet met de kaasschaaf

'De tering naar de nering zetten'. Dat spreekt ook het CDA ten zeerste aan. "Bezuinigingen zijn onvermijdelijk", zegt Niek van Doeveren. "Dat moet heel gericht gebeuren en niet met de kaasschaaf. De burger moet daarbij centraal staan. En echte problemen mogen niet blijven liggen". Van Doeverens verlanglijstje: "De aanpak van overlast en van de stagnatie in de woningbouw. Het tot een goed einde brengen van lopende projecten. Reïntegratie van mensen zonder werk en het blijvend steunen van mensen die het echt nodig hebben". De lasten voor de burger moeten binnen de perken blijven. Dus: "Verstandig met de middelen omgaan, taken efficiënt uitvoeren, slim samenwerken en zo nodig moeilijke keuzes durven maken".

Martin Stoelinga, van Onafhankelijk Delft, zou het wel weten, met die bezuinigingen. Hij zou 'zeker niet bezuinigen' op onder (veel) meer het milieu, de zorg voor ouderen en voor mensen in zorginstellingen, op sportsubsidies in het algemeen en op laagdrempelige culturele activiteiten. Waar, wat hem betreft, het mes wèl in kan zijn 'de dure drukwerkjes van de Gemeente, hoogdrempelige culturele activiteiten en het ambtenarenapparaat'. Lijm & Cultuur afstoten, ook prima. "En de helft van de parkeerwachters ontslaan en overhevelen naar de zorg. Want die parkeerwachters zijn de grootste ergernis van Delft".

Aad Meuleman, hij spreekt namens Stadsbelangen Delft, acht het nog te vroeg om een reactie te geven op de voorgestelde bezuinigingsplannen. "Wel staat vast dat Delft niet ontkomt aan de effecten van de kredietcrisis en dat bezuinigingen daarom noodzakelijk zijn. Of het College met zijn plannen hiervoor de juiste route heeft gekozen, is de vraag. De komende weken zal Stadsbelangen in samenwerking met andere fracties bezien of het zinvol is een alternatieve Begroting te presenteren. Voor ons staat daarbij voorop dat onze inwoners zo veel mogelijk moeten worden ontzien".

Jan Peter de Wit, hij is van Leefbaar Delft, vindt dat er niet bezuinigd mag worden op het Politieapparaat. "Veiligheid voor de burgers is onze topprioriteit. Er kan wèl bezuinigd worden op het forse aantal van 1460 ambtenaren. Er wordt te weinig bezuinigd. De lasten voor de burger blijven stijgen, terwijl de lonen wel onder druk staan". Hij heeft nóg wel wat aanraders: "Bevries de OZB-tarieven. Geef het aanbestedingsvoordeel van 1,2 miljoen euro op het huisvuil direct terug aan de burger. Dan kan de afvalstoffenheffing van 318 euro met 25 euro omlaag. En laten we geen 160.000 euro uitgeven voor nieuwe tafels en stoelen in de Raadszaal. Ook moeten alle ABP-bijverdiensten, 79.800 euro, van burgemeester Verkerk in de Gemeentekas gestort worden".

GroenLinks, aldus Fleur Norbruis, staat op het standpunt dat kwetsbare mensen in Delft zo min mogelijk geraakt moeten worden door de bezuinigingen. "Bezuinigingen op armoedebestrijding, zorg en de WMO moeten dan ook tot een minimum beperkt worden. Hetzelfde geldt wat ons betreft voor het Delftse klimaatbeleid. Investeren in een duurzame ontwikkeling van de stad is juist nu van groot belang. Wèl kan er bezuinigd worden door als Gemeente minder extern personeel in te huren, beter in te kopen, nóg efficiënter te werken en nóg beter te ramen en te plannen". En: "In de volgende Raadsperiode is een wethouder minder een optie die op onze steun kan rekenen. De Gemeenteraad kan ook bezuinigen op beveiligingskosten tijdens de commissie- en Raadvergaderingen"

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12