Veel omstanders zien hoe veel brandweerlieden zeer grote brand blussen

Algemeen

Ongeveer een uur na het uitbreken van het vuur is het dak deels weggebrand.

DELFT – Aan de Stalpaert van der Wieleweg brak woensdagmiddag rond 1 uur brand uit in een dubbele bovenwoning. Doordat de brand zich snel uitbreidde naar de bovenste verdieping en het dak is veel materieel en personeel ingezet.

De bewoonster ontdekte de brand zelf. Na een mislukte bluspoging is ze samen met haar kind naar buiten gegaan en heeft ze de alarmcentrale gebeld. De hulpdiensten arriveerden drie minuten na de melding. Het ambulance personeel besloot om de vrouw en het kind voor controle mee te nemen naar het ziekenhuis.

De brandweer trof bij aankomst een uitslaande brand aan. Hierop werden direct extra voertuigen opgeroepen. Korte tijd daarna had ook de tweede verdieping vlam gevat en breidde de brand zich uit naar het schuine dak. Er ontstond hierbij een reële kans dat de naastgelegen woningen ook in brand zouden gaan. Daarom werd het sein ‘zeer grote brand’ doorgegeven aan de alarmcentrale. Hierdoor kwam er nog meer materieel en personeel beschikbaar om de brand te bestrijden. Zestien voertuigen en 43 brandweerlieden waren rond de brand te vinden. 

Ook veel buurtbewoners en andere Delftenaren werden aangetrokken door de brand en de rookwolken, die onder andere vanuit de binnenstad en vanaf rijksweg A13 te zien waren. Achter de rood-witte politielinten keken zij hoe de brandweer het pand in ging en ook vanaf een hoogwerker het vuur in bedwang probeerde te houden. Met smartphones werd alles gefilmd en gefotografeerd. 

Uiteindelijk lukte het de brandweer om de brand terug te dingen en onder controle te krijgen. Om half drie kon dan ook het sein ´brand meester´ worden gegeven. Het nablussen heeft nog enkele uren geduurd. Om de gedupeerden verder te helpen is de Stichting Salvage gekomen. Stichting Salvage is er om betrokkenen persoonlijke hulp te bieden en de schade zo veel mogelijk te beperken.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12