Afbeelding

Gemeente wil schone straten na carnaval, carnavalsvierders willen minder kosten en gedoe

Algemeen

Editie: Week 4, Jaargang 22 |

In een loods aan de Rotterdamseweg wordt elke avond door tientallen Delftenaren gewerkt aan de praalwagens. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Dagelijks zijn nu al vele Delftenaren  bezig met de voorbereidingen voor het komende carnaval. Ze kunnen niet wachten tot Delft weer Kabbelgat heet en het feest losbarst, maar zijn tegelijkertijd teleurgesteld dat de Gemeente Delft hun inzet niet bepaald op waarde schat.

Veel verenigingen beginnen in november al met de bouw van hun praalwagen. Ook afgelopen week waren die clubs daar in een loods aan de Rotterdamseweg weer druk mee in de weer. “Je ziet dat ze hier met veel plezier bezig zijn met bouwen, iedereen heeft er weer zin in”, vertelt Erwin Zaalberg, de voorzitter van de overkoepelende organisatie Stichting Delftse Carnaval Viering (DCV). “Per vereniging zijn soms wel tien man met een kar bezig, en dat twee,  drie avonden in de week. Dat doen ze allemaal met heel veel lol. Mooi om te zien. En is hun eigen wagen klaar? Dan zie je ze opeens helpen bij de wagen van een andere vereniging. Geweldig, die saamhorigheid.”


Minder geweldig vindt Zaalberg de manier waarop de Gemeente Delft tegen carnaval in Kabbelgat aankijkt. “Elk jaar worden we verrast met nieuwe maatregelen”, begint de 48-jarige Delftenaar. “Vroeger, dan praat ik over de periode tot drie jaar geleden, hadden we geen kosten voor vergunningen. Toen hadden we gesprekken met enkele afgevaardigden van de politie, brandweer en de reiniging en verliep alles heel soepeltjes. Nu moeten we 450 euro betalen voor de vergunning voor de Opwarmavond in Kerkpolder en 450 euro voor de vergunning voor de optochten. Heel jammer.” Die vergunningaanvraag levert niet alleen gedoe, maar ook een extra kostenpost op. “Terwijl we het met de Stichting DCV van schenkingen van sponsors moeten hebben, want we hebben geen leden.” Stichting DCV wil die extra kosten niet doorberekenen aan de deelnemers aan de optocht, want dan bestaat de kans dat verenigingen zullen afhaken. De oplossing: DCV moet nóg harder op zoek naar sponsors. “Maar het wordt in deze tijd steeds moeilijker om sponsorgelden te verkrijgen”, weet Zaalberg. “Dat geldt overigens voor alle verenigingen.”

Klachten
Als het tegenzit wacht de Stichting DCV een nog grotere kostenpost. De Gemeente Delft liet de stichting onlangs weten dat ze vorig jaar klachten van buurtbewoners hadden ontvangen over confetti dat na de optocht nog op straat lag. Als de stad na de optocht niet goed genoeg wordt geveegd en gereinigd en de Gemeente Delft het moet navegen, dan kan de stichting hiervoor boetes krijgen die op zaterdag oplopen van 2500 tot 3000 euro. Op zondag kunnen de boetes oplopen tot 1500 euro. “Belachelijk”, vindt Zaalberg. “Vorig jaar hadden we geloof ik windkracht zes tegen.” Dus was het niet vreemd dat de door DCV ingeschakelde veegwagen niet elk sliertje heeft opgeveegd. “Ik zou het netjes vinden als we in zo’n situatie te horen krijgen waar nog confetti ligt, en de vraag of we daar kunnen navegen. Maar een jaar na dato kan ik zoiets niet terugdraaien.” Het bevreemdt Zaalberg dat carnavalvierend Delft plots wordt opgedragen al hun afval op te ruimen. “Natuurlijk, de vervuiler moet betalen. Maar hoe gaat dit met Oud en Nieuw, als het Nederlands elftal speelt of met Koninginnedag? En wie betaalt dit na de intocht van Sinterklaas of na de OWee ontvangstweek?”


Stichting DCV gaat in elk geval haar best doen om – aan de hand van een officieel veegplan – met een veegwagen en twee bladblazers de stad weer brandschoon achter te laten. Want een boete wordt, gezien de financiële situatie, een moeilijk verhaal. Zaalberg vindt het jammer dat de Gemeente Delft de inzet van al die enthousiaste carnavalsvierders niet wat meer waardeert. “We hebben hier negen vereniging, vijf boerenkapellen en ontelbare andere groeperingen die meedoen. Er zijn boven de rivieren weinig steden waar zó intensief carnaval wordt gevierd. De Gemeente zou daar trots op moeten zijn.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12