Afbeelding

Een leerzame rondgang door Crematorium Iepenhof

Algemeen

Editie: Week 40, Jaargang 22 |

DELFT – Sinds 2011 heeft Delft een eigen crematorium, ten oosten van de A13 op het terrein van begraafplaats Iepenhof. Een kijkje voor en achter de schermen van dit bijzondere gebouw.

Locatiemanager  John Vogel leidt de weg door Crematorium Iepenhof. Het pand is licht en modern. “Jaarlijks vinden er gemiddeld zo’n 800 à 900 uitvaartdiensten plaats. Niet al die diensten eindigen met een crematie: in 200 tot 300 gevallen wordt de overledene na afloop van de herdenkingsdienst begraven op de aangrenzende algemene begraafplaats, die wordt beheerd door de gemeente Delft”, vertelt Vogel. Het crematorium maakt onderdeel uit van uitvaartvereniging De Laatste Eer. Dat betekent niet, dat andere uitvaartondernemers hier niet welkom zijn. Zowel kleine plaatselijke uitvaartondernemingen als grote bedrijven als Yarden, Dela en Monuta kunnen gebruikmaken van het crematorium.

Oven
Er is één crematieoven. De gemiddelde tijd die de oven nodig heeft om een overledene te cremeren bedraagt vijf tot zeven kwartier. Aan het begin van de dag heeft de oven een temperatuur van 750 graden Celsius. De maximale temperatuur die wordt bereikt is 1200 graden. “Als nabestaanden zelf een kist voor een overledene willen maken, moeten ze zich aan bepaalde formaten houden. Anders past de kist niet in de oven. Deze formaten zijn bij ons op te vragen”, legt Vogel uit. Is een kist met hoogglans verf gelakt, dan leggen de crematoriummedewerkers een nat laken over de kist bij het invoeren in de oven, om te voorkomen dat de verf spontaan ontbrandt.

Diensten
Mits goed gepland kunnen er op één dag maximaal vijf uitvaartdiensten plaatsvinden. Vogel: “Diensten kunnen ook in de avonduren plaatsvinden, en zelfs op zondag. Er wordt dan wel een toeslag berekend. Op zondag is er maar één dienst mogelijk, om 11.00 uur.” De as van een overledene wordt gedurende één maand bewaard in een asbus in de zogenaamde Algemene Nis van het crematorium. Dat is wettelijk zo bepaald. Wanneer iemand de as eerder wil komen ophalen, bijvoorbeeld omdat men naar het buitenland vertrekt, moet hij eerst toestemming hiervoor vragen aan de officier van justitie.

Crematorium Iepenhof, Hoflaan 18, Delft. Tel. 015 – 2511190.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12