Buurt is boos om sluiting van De Wipmolen, Breed Welzijn Delft snapt de teleurstelling

Algemeen

De Wipmolen: Nu nog bijna dagelijks geopend, straks voorgoed gesloten.

DELFT – De Wipmolen gaat sluiten. Het activiteitencentrum voor 55-plussers is nog tot 1 juli open, daarna gaan de deuren voorgoed dicht. De activiteiten die nu nog in De Wipmolen plaatsvinden worden vanaf dan elders georganiseerd. Dat maakte Breed Welzijn Delft afgelopen week bekend. Het besluit leidde tot ophef in de wijk en onder vrijwilligers en bezoekers van De Wipmolen.

Bewonersorganisatie Wippolder Zuid ging daarom maandagavond - onder aanvoering van voorzitter Peter Traub - op pad om handtekeningen in te zamelen onder wijkbewoners die tegen sluiting van het activiteitencentrum zijn. Alleen de eerste avond werden al 250 handtekeningen gezet. Volgens Traub bleek tijdens die eerste handtekeningenactie dat ‘niet 50, 60 of 70 procent van de wijkbewoners tegen de verplaatsing van de activiteiten is, maar ruim 90 procent’. Traub hoopt dat de bewonersorganisatie en de acties om het centrum voor 55-plussers open te houden serieus genomen worden. “We hopen dan ook dat de politiek hier een mening over geeft en dit besluit terugdraait. Een overleg met vrijwilligers en bewonersorganisaties uit de Wippolder moet dan tot een goed plan voor de wijk leiden. Nu is het ergens bij Breed Welzijn Delft en de Gemeente besloten door mensen die werkelijk geen idee hebben wat De Wipmolen voor de wijk betekent”, aldus Traub. Dinsdagavond gingen de wijkbewoners, Breed Welzijn Delft en de Gemeente met elkaar in gesprek tijdens een informatieavond in De Wipmolen. De Bewonersoranisatie Wippolder Zuid hield daar niet bepaald een bevredigd gevoel aan over, laat Traub de volgende dag weten. Er werd volgens hem fel gediscusieerd door de betrokken vrijwilligers en 55-plussers die van het activiteitencentrum gebruikmaken. Traub: “Wat duidelijk is, is dat de ouderen het niet meer accepteren dat er op deze manier met hen wordt gesold. Dat maakten ze ook duidelijk naar Breed Welzijn Delft en de Gemeente. De maatschappij is aan het vergrijzen en dat juist hierop wordt bezuinigd, is niet te begrijpen voor deze mensen. Ze voelen zich dan ook duidelijk in de steek gelaten.” Traub had het idee dat de aanwezigen ‘tegen een muur aan zaten te lullen’. “Dat gevoel hebben we aan deze bijeenkomst overgehouden. We worden met z’n allen in de maling genomen op een manier die de vrijwilligers niet verdienen. Zo ga je niet om met mensen uit de wijken.” De bewonersorganisatie en vrijwilligers hebben nu hun hoop gevestigd op de Gemeenteraad. De leden hiervan hebben inmiddels een brief ontvangen met daarin een noodoproep van bewoners en vrijwilligers. “Volgens ons is het nog steeds de Gemeenteraad die besluit waar wel en waar niet bezuinigd gaat worden. Wat dat betreft hebben we er alle vertrouwen in.” 

Volgens Emmy Klooster, de directeur van Breed Welzijn Delft, werden er de afgelopen week veel onwaarheden over de sluiting de wereld in geholpen. “We huren het pand van De Wipmolen van VTV Delft, dat huurcontract loopt 1 juli af”, reageert ze. Omdat Breed Welzijn Delft minder te besteden heeft, is het volgens haar - financieel gezien - niet mogelijk het activiteitencentrum open te houden. “We hebben geconstateerd dat we in het wijkcentrum, honderd meter verderop, ruimte hebben voor de activiteiten van De Wipmolen.” Het verhaal dat vrijwilligers niet meer welkom zijn, is volgens Emmy Klooster onzin. “We zijn in gesprek met hen. Het is niet zo dat we de activiteiten van De Wipmolen stopzetten en het is ook zeker niet zo dat we afscheid nemen van de vrijwiiligers. We zijn juist erg blij met de vrijwilligers die we hebben. Ze doen erg belangrijk werk en het is belangijk om hun werk voort te zetten.” Ze snapt dat het bericht over de sluiting hen heeft overvallen. “De mensen die daar komen, komen er al lang. Ze waren er niet op voorbereid dat dit zou kunnen gebeuren. Ik begrijp dat ze teleurgesteld zijn. We zijn voor hen echter in gesprek voor een nieuwe plek. We zien dat er veel animo is om de activiteiten voort te zetten op een andere plek. Maar wat nu in De Wipmolen gebeurt, gaat straks honderd meter verderop gebeuren. En als de vrijwilligers aangeven dat ze dat niet willen, dan willen we ze wel helpen met het vinden van een andere plek.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12