Afbeelding

Ook Den Hoorn wordt straks in de gaten gehouden door de eigen bewoners

Algemeen

Editie: Week 50, Jaargang 21 |

Sander Knoll en Jan van Vuuren kijken er naar uit om met Buurtpreventie Den Hoorn aan de slag te gaan.

DEN HOORN – Nu Buurtpreventie ook in Den Hoorn gaat beginnen, wordt heel Midden-Delfland straks door de eigen burgers in de gaten gehouden.
Wanneer voor het eerst door het dorp wordt gepatrouilleerd, is nog niet exact bekend. Sander Knoll, de 32-jarige voorzitter van Buurtpreventie Den Hoorn, verwacht dat dit half februari ongeveer gaat gebeuren. Eerst moet de organisatie nog goed in de steigers worden gezet. De eerste vijftien aanmeldingen voor buurtpreventen zijn al binnen, maar het bestuur mikt op vijftig vrijwilligers. Dus organiseren ze in de vierde week van het nieuwe jaar een informatiebijeenkomst om dorpsbewoners te enthousiasmeren.
Sander Knoll hoefde niet lang na te denken toen hij in Delft op Zondag las over de eerste informatiebijeenkomst. “Ik ben vijf jaar geleden in Den Hoorn komen wonen”, vertelt hij. “De eerste nacht had ik m’n schuur niet op slot gedaan. De volgende dag was m’n fiets weg. Sindsdien zeg ik al: We moeten in Den Hoorn buurtpreventie hebben, maar ik heb nooit wat met dit idee gedaan. Totdat ik die oproep las.” Secretaris Jan van Vuuren, wiens werkbus al twee keer is opengebroken voor z’n gereedschap, was eveneens meteen enthousiast. “Ik vind het heerlijk om in een dorp te wonen”, zegt de 51-jarige dorpsbewoner. Dat wil hij zo houden. “Ik vind dit een prima initiatief om iets voor het dorp te doen en het dorp te kunnen helpen. We hoeven geen mensen in elkaar te gaan slaan, maar als we ook maar één inbraak kunnen voorkomen, dan zou dat mooi zijn.”

Derde dorpskern
Den Hoorn is de, na Maasland en Schipluiden, de derde dorpskern die met Buurtpreventie begint. Volgens Sander Knoll zijn er gemiddeld twee inbraken per week in Den Hoorn en worden wekelijks ongeveer evenveel fietsen gestolen. Precieze cijfers heeft hij niet, maar hij denkt dat het toeneemt. “We hopen dat, als er straks Buurtpreventie is, er helemaal geen inbraken meer zijn.” Dat zal echter lastig worden, beseft ook Knoll. “Want als je aan de ene kant van het dorp patrouilleert, kan er aan de andere kant natuurlijk wat gebeuren. Ik verwacht echter dat het ook preventief zal werken.” Verder willen de buurtpreventen ook defecten aan bijvoorbeeld straatmeubilair, straatverlichting en graffiti bij de politie melden. Zoals het hele buurtpreventie-idee eigenlijk neerkomt op zaken doorgeven aan de politie. “Want we zullen niet zelf achter criminelen aangaan”, benadrukt Knoll. “Als we hangjongeren aanspreken en ze worden agressief, dan lopen wij weg.” Buurtpreventie Den Hoorn wil bovendien een aanspreekpunt voor de burgers worden. Of al hun inzet gaat helpen? “Zeker wel”, verwacht Jan van Vuuren. “Het heeft een afschrikwekkend effect. Je laat ermee zien dat je kwaadwillende lieden niet in je dorp wilt.”
Wie Buurtpreventie Den Hoorn als sponsor, als vrijwilliger of op wat voor manier dan ook wil helpen, kan mailen naar buurtpreventiedenhoornzh@gmail.com. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12