Afbeelding

Opnieuw dikke onvoldoende voor ondersteuning vrijwilligers

Algemeen

Editie: Week 42, Jaargang 22 |

Onderschrift foto: Vrijwilligers in de zorg krijgen in Delft nog te weinig ondersteuning van de gemeente (foto: Ziekenzorg CMrMT)

DELFT – Voor de tweede maal op rij scoort de Gemeente Delft fors onder de maat bij het ondersteunen van vrijwilligers die zorgtaken overnemen. Wel wordt de gemeentelijke ondersteuning van mantelzorgers ondertussen flink hoger gewaardeerd.

Door: Bjinse Dankert

Ook vorig jaar heeft de Gemeente Delft te weinig gedaan voor het ondersteunen van vrijwilligers die betrokken zijn bij het uitvoeren van zorgtaken, zoals vrijwillige thuishulp. Voor de tweede maal op rij scoort Delft een zware onvoldoende op het gemeentebeleid om het werk van vrijwilligers te begeleiden. Ten opzichte van vorig jaar is het oordeel zelfs verder gezakt, naar een score van 39 procent.

Dat blijkt uit de Benchmark Wmo 2014, een uitgebreid evaluatierapport van de zorgtaken waar de gemeente vorig jaar verantwoordelijk voor was. Het verslag van de evaluatie werd begin deze maand naar de gemeenteraad verstuurd.

Eerder dit jaar schetste het College van B en W de ambitie 'dat over vijf jaar 1 op de 2 van de volwassen Delftenaren aan vrijwilligerswerk doet'. Het jongste rapport maakt echter duidelijk dat de gemeente er nog maar weinig werk van heeft gemaakt om vrijwilligers nauwer te betrekken bij het helpen in onder meer de ouderenzorg. De evaluatie maakt gebruik van verschillende indicatoren. Zo wordt bekeken in welke mate vrijwilligers binnen de gemeente worden ondersteund en of veel functies met de hulp van vrijwilligers worden uitgevoerd.

Op beide vlakken scoort Delft beduidend lager vergeleken met andere gemeenten. Het rapport concludeert: 'Er is weinig contact met (potentiële) vrijwilligers en voor (kwetsbare) vrijwilligers is weinig ondersteuning voorhanden.' De website die de gemeente heeft opgetuigd om meer vrijwilligers te benaderen 'voldoet niet aan de verwachtingen', oordeelt het rapport. Ook wordt gewezen op de bezuinigingen van de gemeente op het welzijnswerk. Verder valt op dat de gemeente Delft bijna een derde minder geld uitgeeft aan de ondersteuning van vrijwilligers vergeleken met, qua grootte, vergelijkbare gemeentes.

Mantelzorgers
Op andere onderdelen van het uitvoeren van zorgtaken scoort Delft wel hoger vergeleken met de evaluatie van vorig jaar. Wanneer alle deelscores bij elkaar worden opgeteld, krijgt de gemeente als eindoordeel dit jaar een ruime voldoende, een hogere score ten opzichte van het vorige rapport. Vooral onder  het ondersteunen van mantelzorgers, mensen die onbetaalde zorg leveren aan zieke of gehandicapte familieleden of vrienden, lijkt de gemeente het afgelopen jaar de schouders te hebben gezet.

Zo scoort Delft in de jongste evaluatie beduidend beter op dit onderdeel vergeleken met vorig jaar. Toen werden de inspanning van de gemeente nog beoordeeld met een onvoldoende van 52 procent, ruim onder het gemiddelde van andere gemeenten. Ook in de jongste evaluatie is onderzocht hoeveel voorzieningen in de gemeente aanwezig zijn om mantelzorgers te ondersteunen. Nu wordt de inzet van Delft met een score van 80 procent een stuk positiever beoordeeld.

Het ondersteunen van mantelzorgers en vrijwilligers wordt gezien als een belangrijk onderdeel om de nieuwe zorgtaken, waar gemeenten verantwoordelijk voor worden, uit te kunnen voeren binnen het gestelde budget. Ook Delft zal met minder geld deze zorgtaken vanaf volgend jaar uit moeten gaan voeren.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12