Even bellen met... Winanda de la Rambelje, asielhoudster van de Vogel- en Egelopvang Delft

Algemeen

Het is koud en ook dieren vinden dat niet al te fijn.

-Hoe gaat het nu met de vogels, met deze temperaturen?
"Nou, ja, je merkt dat ze er toch wel last van hebben. Er komen hier met name meer watervogels binnen. Meerkoeten met gebroken pootjes, kleine gansjes die van het ijs zijn gehaald. Een mus had problemen met z’n halve vleugel. Voor gezonde vogels is er geen nood, die vinden in de polders nog genoeg gras en kruiden die ze kunnen eten. Het zijn vooral jonge dieren of dieren die al wat hadden die hier nu veel worden gebracht. Ook vogels die niet kunnen vliegen komen in de problemen. Zo kwam er hier een waterhoentje binnen dat was aangereden. Vogels worden namelijk trager met dit weer, waardoor ze te laat wijken voor naderend verkeerd. Veel mensen weten dat niet en houden er geen rekening mee. Die denken: Hij vliegt wel weg. Maar ze zijn gewoon trager nu".

-Wat kun je het beste doen als je een vogel of een eend ziet die zit vastgevroren in het water?
"Als mensen een vogel op het ijs zien zitten, adviseren we om eerst net te doen of je ze gaat voeren. Zo kun je zien of het dier echt vast zit of dat het gewoon met z’n pootjes tegen z’n borst op het ijs zit, dat doen ze wel vaker. Als het dier vastzit in het ijs, moet je altijd de Brandweer bellen. Gisteren hebben ze nog twee vogels uit het ijs gehaald. Zij weten precies hoe ze dat moeten doen".

-Maar jullie hebben het wel aardig druk dus…
"Ja, het is lang geleden dat we dit met onze opvang meemaakten. We krijgen veel telefoontjes, veel tips en er komen veel nieuwe dieren binnen. Het begint nu druk te worden".

-En hoe is het met de egels?
"Wat dat betreft is het heel stil. Dat moet ook, want de egels zijn in winterslaap. Als mensen nu natuuregels zien moeten ze hier à la minute naartoe worden gebracht". (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12