Afbeelding

Kenners gaan bij TOP Delft in debat over de nieuwe kansen van een nieuw station

Algemeen

Editie: Week 38, Jaargang 22 |

Hans Reijnen leidt woensdag een debat over het nieuwe station en stationsgebied en de inrichting daarvan.

DELFT – Delft krijgt binnenkort een gloednieuw station. De facelift die het stationsgebied ondergaat en nog zal ondergaan biedt kansen om het centrum, de Spoorzone en de TU Campus meer met elkaar te verbinden.

Hierover wordt woensdagavond 24 september gesproken tijdens een debat in het Techniek OntmoetingsPunt aan de Koornmarkt 48F. Aan het woord komen Barend Kuenen van de NS, OBS-directeur Isidoor Hermans en Anka Mulder van de TU Delft. Hans Reijnen, bijna een leven lang werkzaam in de wereld van stedelijke ontwikkeling en lang geleden nog wethouder in Delft, leidt het debat.
“Als je door je oogharen heen naar het nieuwe station kijkt, dan zie je dat je in Delft straks een enorme kwaliteitssprong krijgt”, geeft Reijnen aan. Enkele voorbeelden: Door viersporigheid zullen meer treinen Delft aandoen en het gebied wordt aangesloten op het tracé van Tram 19, die in de toekomst tot aan Rotterdam The Hague Airport zal rijden. De fietstalling kan vijfduizend fietsen bergen, dat zijn er veel meer dan in het verleden. “Hoe maken we die kwaliteitssprong zo groot mogelijk? Daarover gaan we het woensdag hebben.”

Behoorlijk gegroeid
De TU Delft is de afgelopen decennia behoorlijk gegroeid. Reijnen: “We beschouwen de TU met al haar medewerkers en studenten als de grootgebruiker van het station. De afstand van de TU-campus naar het station is niet eens zo vreselijk groot, maar vanwege barrieres als het Schiekanaal líjkt het wel ver. Hoe maak je de kwaliteit van die routes zo groot mogelijk voor de reiziger? Als een route aantrekkelijker is, ervaren gebruikers ervan deze als korter. Het station, de TU en TNO zijn in heel veel jaren wat uit elkaar gegroeid. Nu krijgen we de kans dat te verbeteren. Dat lukt niet van vandaag op morgen, maar zorg ervoor dat je ideëen om de routes en het gebied aantrekkelijker te maken in je planning meeneemt.”


-Wordt de vraag hoe we de kwaliteitssprong zo hoog mogelijk krijgen woensdag beantwoord?
Reijnen: “We leggen zulke vragen voor aan de drie sprekers. Ik heb er goede hoop op dat zij de vraag beantwoorden. Zo niet dan zal ik niet schromen prikkelende vragen te stellen. Ik verwacht dat veel mensen in de zaal erin geïnteresseerd zijn en ook vragen gaan stellen. Delft is brandpunt van mensen die vanuit hun vakgebied met zulke onderwerpen bezig zijn.”


-In hoeverre staat al niet vast hoe het stationsgebied eruit gaat zien?
“Best veel staat al vast, maar het grappige is dat er hele andere looproutes gaan ontstaan. Mensen merken dat pas als het zover is en dan zullen ze merken dat het een verbetering is. Hoe kunnen we de omgeving rond het station maximaal benutten? Wat dat betreft kunnen nog best wat keuzes worden gemaakt. Het gebied gaat er echt heel anders uitzien.”
Het debat begint om 20.30 uur en de toegang is gratis. Zie voor meer informatie de website www.topdelft.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12