KFC '71 heeft eindelijk z'n eerste puntje, met dank aan DVC

Algemeen

DELFT – KFC '71 nam vorige week zaterdag zowaar het eerste winstpunt in beslag. En dat uitgerekend tegen het ook al niet denderend draaiende DVC.

"Heel belangrijk, dat eerste punt", zegt Willem Berkien, trainer van KFC '71 en ras-babbelaar. "Maar één zwaluw maakt nog geen zomer", gooit hij er moeiteloos een goed-Hollands spreekwoordje tegenaan. En wat dacht u van deze zegswijze: "We moeten roeien met de riemen die we hebben". Dat zegt hij als reactie op de vraag of het hem tot nu toe mee- of tegenvalt, bij KFC '71. "Als je naar het aantal punten kijkt, dan valt het tegen. Maar als je ziet hoe we gestart zijn en gezien de kwaliteiten van ons team, dan valt het me ook wel weer mee. Wij, de trainers, zijn in elk geval bereid alles te doen om het goed voor elkaar te krijgen. Onze start was niet geweldig. We speelden tegen teams die kwalitatief gewoon beter zijn. Lombardijen, bijvoorbeeld, dat is een heel goed elftal". Het is niet echt makkelijk werken bij een club als KFC '71, weet Berkien intussen. "Het is een vriendenploeg. Er zijn op het laatste moment wat spelers weggegaan, we hebben maar één speler teruggekregen. We zitten minimaal in onze spelers. Als we te maken krijgen met blessures en schorsingen, dan wordt het moeilijk het hoofd boven water te houden in een lange competitie. En we zijn net begonnen. Ik heb eigenlijk helemaal geen backup". 

Het is, zegt hij, elke week ervoor zorgen zonder kleerscheuren naar de zaterdag toe te werken. Dat betekent echter niet, benadrukt hij, dat hij voorzichtig traint en z'n onmisbare spelers opzichtig spaart. "Zo'n speler was ik zelf niet, zo'n trainer ben ik ook niet. Je speelt zoals je traint. Ik ga niet een bepaalde trainingswijze hanteren om de kippenpootjes heel te houden. Ze trainen voor zichzelf, ze trainen niet voor mij. Er moet scherp getraind worden. 's Zaterdags kun je ook niet verzaken, dan moeten ze óók aan de bak. Ik zeg dat wel 's tegen die gasten: Je moet wedstrijdgericht trainen. Willen winnen. Anders had je op tafelvoetbal moeten gaan. Hoef je niet veel te lopen en je blijft heel. Ja, je moet er wel wát voor overhebben". 

-Heb je er nog geen spijt van dat je hieraan begonnen bent?
"Als ik ergens aan begin, ga ik er voor 200 procent voor. Ik wist waar ik hier aan begon. Dat we het wel moeilijk zouden kunnen krijgen. Wij, als trainers, geven signalen af. Dan moeten we wel signalen terugkrijgen vanuit de groep. In het begin was ik misschien iets te streng, gezien het niveau. Al die gasten zijn ook vrienden van mekaar. We hebben daar toen over gesproken. En we hebben afgesproken: we gaan als team het veld op en we gaan als team het veld af. Natuurlijk: winnen is prettig, verliezen is niet leuk. Je moet ook willen winnen. Maar als we verliezen, kijken we weer naar de volgende wedstrijd". Hij houdt de moed erin. "We hebben in elk geval het eerste puntje binnen".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12