DHC-verdediger Rik Binkhorst is omgebouwde middenvelder en dat bevalt hem redelijk

Algemeen

DELFT – Rik Binkhorst (20) werd, afgelopen zondag, in de rust van de wedstrijd DHC-HBS gewisseld. Daar was en is hij doodziek van, doet hij niet moeilijk. “Het kwam er niet uit. Iedere voetballer heeft wel ’s zo’n dag. Alleen jammer dat het tegen HBS gebeurde. Was zo’n mooie wedstrijd”.

Natuurlijk piekert hij zich, achteraf, suf over waarom het deze zondag niet bepaald wilde lukken. “Iedere voetballer denkt na over wat hij goed heeft gedaan en wat fout ging. Maar ook iedere voetballer heeft wel ’s zo’n wedstrijd”. 

Zoetermeerder Binkhorst voetbalde voor FC Zoetermeer en DWO voordat hij, als eerstejaars B-junior, overstapte naar DHC. Daar werd hij vaste klant in de hoogste jeugdelftallen. En toen hij met de grote mannen mocht meedoen, kwam hij direct in DHC 1. “Vorig seizoen had ik een basisplaats. Tot ik geblesseerd raakte. De laatste drie wedstrijden heb ik niet in één gespeeld. Dit seizoen is er wel meer concurrentie, maar ik heb toch wel de meeste wedstrijden meegedaan. Dat ik tegen HBS werd gewisseld, daar had ik wel begrip voor. Het was zeker niet één van m’n betere wedstrijden, nee”.
Hij speelt sinds twee seizoenen, dus eigenlijk sinds hij senior is, als (rechter)vleugelverdediger. Van huis uit is hij middenvelder. Dat verdedigen gaat ‘m aardig af, vindt hij. “Al blijf ik op het middenveld spelen het leukst vinden”. Maar dat hij nu een stapje, ofwel: een linie, heeft moeten terugdoen, daar raakt hij allerminst van in een depressie. “Ik heb geen hekel aan verdedigen. En zeker als je ziet hoe we bij DHC spelen, dat maakt dat ik toch redelijk ook m’n eigen spel kan spelen, met veel doorschuiven en opkomen”. 

Hij mag, ook als verdediger, de problemen die tegenstanders proberen te veroorzaken, graag voetballend oplossen. “Ik ben zeker geen schoffelaar. Geen schopper. Ik hou niet van fysiek geweld. En helemaal niet van naschoppen. Dat komt natuurlijk ook doordat ik van nature geen verdediger ben”. 

Het gaat dit seizoen nog niet echt fantastisch met DHC. Al mag de kracht van de tegenstanders bepaald niet worden onderschat. En misschien zijn de verwachtingen na de promotie ook wel een tikkeltje te hoog gespannen. “We hebben een goed en jong team”, vindt Binkhorst. “Maar we moeten natuurlijk wèl punten pakken. Daarom spelen we misschien wat te veel bikkelvoetbal. Met te vaak de lange bal. Terwijl het echte DHC-voetbal toch vooral mooi, technisch combinatievoetbal is”. En, vragen we hem, is het feit dat trainer Bert de Best aan het eind van het seizoen afzwaait toch ook niet een beetje de oorzaak van het wat mindere presteren? Al is het maar onbewust? Binkhorst gelooft daar niks van. “De trainer èn wij willen dit seizoen absoluut zo hoog mogelijk eindigen”. Over zichzelf is hij dit seizoen wel ‘redelijk tevreden’. Al weet hij best wat er zeker nog beter kan. “Het verdedigen, bijvoorbeeld. En ik ga wel ’s te snel en te vaak naar voren. Ik denk eerst aanvallend en niet eerst verdedigend. Daar trainen we ook op, om dat te verbeteren. En het gáát ook al stukken beter”. Hij weet intussen wel wat hij wil: “Het hoogst mogelijke. Ik ben nog vrij jong, het eersteklas-niveau kan ik gewoon goed aan. Hoofdklas moet ook kunnen, denk ik. DHC heeft die ambities ook. Dus het liefst met DHC, maar als het daar niet lukt, dan maar ergens anders”.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12