Technopolis blijft zich doorontwikkelen tot een technologische community met voordelen voor alle partijen

Algemeen

Editie: Week 48, Jaargang 22 |

DELFT – Multinational 3M opende begin deze maand haar hoofdkantoor voor de Benelux op sciencepark Technopolis langs de A13. De vestiging van de innovatiegigant betekende opnieuw een succes voor het sciencepark, waarvan in 2005 de eerste paal al in de grond ging.

Anja Stokkers, directeur vastgoed van TU Delft is zeer te spreken over de huidige stand van zaken in Technopolis. “We zijn aan het proberen om binnen het gebied één grote 'community' te creëren. Dagelijks lopen er in het gebied zo'n vijfentwintigduizend mensen. Hierbij gaat het zowel om studenten als om onderzoekers. Als deze groepen elkaar ontmoeten, kunnen daar mooie samenwerkingen uit ontstaan. Het is fijn dat er al een heel aantal innovatieve bedrijven gevestigd zijn, die optimaal gebruik kunnen maken van de kennis en de know-how die bij de onderzoekers en de studenten van TU Delft aanwezig zijn.”

Bestendige relaties
Technopolis moet vooral een plek voor bestendige relaties zijn. “Omdat we geen ontwikkelingsmaatschappij zijn, moeten we daarbij niet teveel haasten,” vertelt Stokkers. “We hebben een doel voor ogen en we zetten stappen in die richting. Voor de grotere bedrijven die zich hier willen vestigen geldt dat het in ieder geval van belang is dat zij hier niet voor een paar jaar komen en dat hun producten aansluiten bij wat we hier als universiteit doen. Het is belangrijk om gerenommeerde bedrijven in je omgeving te hebben als universiteit. Dat blijkt wel uit het feit dat dat bij de hoogst aangeschreven universiteiten ter wereld ook zo is.”


Naast 3M vestigden het Nederlands Meetinstituut, YES!Delft, Exact, VSL, de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen en Applikon zich in een nieuw pand op het terrein. “Vooral bij Applikon zie je dat er erg nauwe banden zijn met de onderzoeksgroepen van de universiteit. Daarbij zie je goed wat de meerwaarde van vestiging op het sciencepark kan zijn. Als de community uiteindelijk meer vorm krijgt, zal de meerwaarde van de vestiging in het park voor alle partijen alleen maar groter worden,” vertelt Stokkers.


Naast nieuwbouw houdt de TU zich ook bezig met het onderhoud van de bestaande gebouwen. “We zijn bezig met een herontwikkeling van de gehele campus. Je ziet dat sommige onderzoeksfaciliteiten aan vernieuwing toe zijn. Daarin investeren wij om onze naam als toonaangevende universiteit hoog te houden. Wat dat aangaat is wel duidelijk dat we een heel goede naam hebben, maar dat kan niet vaak genoeg herhaald worden.”


Daarom werkt TU Delft nauw samen met de gemeente Delft en Innovation Quarter om partijen te interesseren in een mogelijke vestiging op Technopolis. “Daarin bundelen we onze krachten. Je ziet dat dat effect heeft en dat veel partijen bijzonder geïnteresseerd zijn om hier een kantoor te bouwen.”

Interesse
Dat die interesse groot is, verbaast Chris van Voorden niets. Hij was als directeur van Science Port Holland, een samenwerkingsverband tussen de gemeentes Delft, Rotterdam en TU Delft, vooral bezig met de marketing rondom het sciencepark. Inmiddels is SPH overgegaan in de regionale ontwikkelingsmaatschappij Innovation Quarter en heeft hij nog terzijde met Technopolis te maken.


“Waar ik toen puur bezig was met Technopolis, beslaan mijn werkzaamheden nu de hele regio. De belangrijkste bezigheid is om onze contacten aan een juiste vestigingsplaats te helpen. Dat kan Technopolis zijn, maar ook het Leiden Bioscience Park of de Rotterdam Science Tower. In die hoedanigheid kom ik nog regelmatig op Technopolis.”


Buitenlandse contacten van Van Voorden blijken het Delftse science park aantrekkelijk te vinden. “Ik kom er nog regelmatig met de leiding van bedrijven en die zijn over het algemeen zeer te spreken over het cluster van hoogwaardige technologische bedrijven en de universiteit die op het park te vinden zijn. Ook zijn er veel bedrijven geïnteresseerd om zitting te nemen in één van de bedrijvenverzamelgebouwen, zoals YES!Delft. Daarnaast zijn er bedrijven die de ontwikkelingen van de startups bij YES!Delft goed in de gaten houden in verband met een eventuele overname. Ten slotte is de nabijheid van de TU Delft, met al haar potentieel aan talent natuurlijk heel aantrekkelijk om aan goed geschoold personeel te komen.”


Volgens Van Voorden ziet de toekomst van Technopolis er rooskleurig uit. “Want tot nu toe is het gelukt om ieder jaar met Exact Software, Applikon en 3M, een groot bedrijf op het park te doen landen. De aantrekkingskracht ervan blijkt dus, ook in tijden van crisis, groot te zijn. Of de verdere inrichting van het park geleden heeft onder de crisis, is moeilijk te zeggen, want er is geen vergelijkingsmateriaal. Het is in mijn ogen in ieder geval heel goed dat we al zover zijn met het park.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12