Full Speed heeft helemaal niet zo'n gekke seizoenstart

Algemeen

Het was, afgelopen zondag, tegen Wateringse Veld kantje boord. Zoals hier, na een vrije trap voor Wateringse Veld. Alle gespannen aandacht is gericht op de bal. Deze vrije trap belandde, gelukkig, naast het doel. En Full Speed won in de negentigste minuut

DELFT – Brian Schalker, hij kan –als zo vele voetballers – bogen op een DHC-verleden, speelt alweer voor het vierde seizoen bij Full Speed. "Ik vind van mezelf wel dat ik een echte clubjongen ben geworden".

Voor alle duidelijkheid: de club waarop hij doelt is Full Speed. Dat, als kakelverse tweedeklasser, in de vier tot nu toe gespeelde wedstrijden zes punten bijeen schopte. "Vooraf hadden we daarvoor getekend", zegt Schalker. "Het niveauverschil tussen de derde en de tweede klas is toch wel redelijk groot. Het gaat allemaal sneller, dat zijn we niet gewend. We hebben nog nooit tweede klas gespeeld". Dat is wat hem betreft niet helemáál waar, want Schalker speelde als DHC'er wel een paar wedstrijden in de toenmalige tweede klas. Toen er ook nog een vijfde klas was. Blijft overeind: "Het is voor ons nu wel aanpassen. Daar zijn we nog steeds mee bezig. Er zijn drie, vier clubs die vorig seizoen in de tweede klas in het linkerrijtje zijn geëindigd. Het verschil tussen de nieuwkomers en de top van vorig seizoen is best wel groot. Het tempo ligt een stuk hoger, de spelers zijn slimmer". Daarbij komt: "We waren in vorige seizoenen niet zo gewend om te verliezen. We zijn twee keer kampioen geworden en één keer vierde. In principe hebben we dus niet veel verloren, de laatste jaren". Oók een verschil: "Fouten worden eerder afgestraft. Je moet heel geconcentreerd blijven, want voor je het weet staan ze voor de keeper. En negen van de tien keer schieten ze 'm binnen". 

Erg drastisch is de selectie van Full Speed niet verbouwd. "Er zijn twee jongens weggegaan en er zijn drie jongens bij gekomen. In principe zijn het een beetje hetzelfde type voetballers. Ik denk dat de groep wel aardig in balans is. Net als vorig seizoen". 

Verrassend mag het wel heten dat niet Jack Bommelé, maar Simon Dijkshoorn het doel van Full Speed 1 verdedigt. "De trainer heeft wel aan de verdedigers gevraagd aan wie ze de voorkeur geven, maar het is toch de trainer die het bepaalt. En hij heeft voor Simon Dijkshoorn gekozen". 

Full Speed wordt dit seizoen getraind door Peter Bos. Een heel andere trainer dan Pierre van Zinnen, om maar 's een open deur in te trappen. "In het begin hebben we moeten wennen. Dan heb ik het over zaken als positiespel en het conditionele gedeelte. In de voorbereiding hebben we veel krachttraining gedaan, dat was voor iedereen wennen. Ondertussen zijn we wel aan hem gewend. Natuurlijk is hij een heel ander type dat Pierre van Zinnen. En, dat vergeten de mensen wel 's, Peter Bos moet opboksen tegen de mooie resultaten die Pierre van Zinnen hier heeft behaald. Dat zal voor hem ook niet altijd even makkelijk zijn". 

-Vind je dat wel prettig, af en toe een andere trainer?
"Ik hou sowieso wel van een beetje afwisseling. Van iedere trainer leer je wat. Voor jezelf is dat alleen maar goed". 

-Merk je zelf ook dat er onder deze trainer meer aandacht is voor het conditionele aspect?
"Voor m'n gevoel ben ik conditioneel nu wel wat verder, al is dat wel moeilijk te bepalen. We spelen nu een klas hoger. Het gaat allemaal sneller, dus na afloop ben je tóch wel kapot. Maar ik merk wel dat ik meer conditie heb". 

-Spelen jullie nu ook anders dan vorig seizoen?
"Iets anders, ja. Maar we zijn nog zoekende hoe we echt zullen gaan spelen". Tsja, voetballen, het is en blijft een ingewikkeld spel. "Maar wèl leuk". 

Schalker is een pure linkspoot, "al kan ik wel ièts met rechts". En dan is hij ook nog 's linksback. Dat linksbenige voetballers per definitie technisch vaardiger en creatiever zijn dan rechtsbenige en dat ze dus, in het algemeen, een lust voor het voetbaloog zijn, dat gaat voor hem niet helemaal op, vindt hij. "Ik speel het liefst aanvallend, maar ik ben tóch linksback. Dat vind ik toch het fijnste, dan kan ik lekker opkomen. Ik moet het toch wel van m'n snelheid hebben. En niet van m'n individuele actie. Ik moet het ook niet van m'n creativiteit hebben".Toen hij, destijds, van DHC overstapte naar Full Speed, belandde hij bij een vierdeklasser. Die overstap was dus ook een stap terug, qua voetbalniveau. Op de vraag of hij daardoor ook, al is het maar tijdelijk, een mindere voetballer is geworden, reageert hij met een welgemeend "Poehhh". Dan: "Dat kan ik zo niet zeggen. Voor m'n gevoel ben ik als voetballer nog steeds dezelfde". Maar: "In het begin merkte ik toch wel dat het niveau wat lager was. En dat je je daar automatisch aan gaat aanpassen". 

-Heb je nog ambities om uit te vinden waar je top als voetballer ligt?
"Voorlopig vind ik het prima dat ik in de tweede klas speel. Misschien als we daar drie, vier seizoenen gespeeld hebben, dat ik dan zeg: Misschien moet ik het 's hogerop proberen. Maar die ambitie heb ik nu zeker nog niet". 

-Waar moet het dit seizoen op uitdraaien met Full Speed?
"De trainer wil het liefst in het linkerrijtje eindigen. Ik denk: er gaan er twee direct uit, twee moeten er nacompetitie spelen, we moeten dus minimaal vijfde van onderen eindigen, willen we geen zorgen hebben. Ik denk dat handhaven onze doelstelling moet zijn".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12