Passie herkennen en op de goede plek terecht laten komen

Algemeen

In zijn toespraak bij de opening van het kantoor aan het Noordeinde gaf Burgemeester Verkerk aan blij te zijn met de komst van Bedrijf & Samenleving als zelfstandige stichting.

DELFT – Bedrijven en maatschappelijke organisaties maken zich op voor de vijfde Beursvloer Delft. Die vindt plaats op dinsdag 9 maart a.s. in DOK Centrum.

Op de Beursvloer wordt gehandeld in maatschappelijke betrokkenheid, met ‘hoofd en hart’ en met winst voor iedereen. Op de Beursvloer Delft ontmoeten het bedrijfsleven en het maatschappelijk veld elkaar. Wat de één over heeft of wil bieden, is voor de ander zeer gewenst. De thema’s menskracht, netwerk, expertise en middelen staan centraal bij het formuleren van vraag en aanbod. De ontmoetingen leiden tot matches die voor beide partijen een meerwaarde bieden. Beursvloer Delft, dat dit jaar dus zijn lustrum beleeft, heeft zijn waarde tijdens de vorige edities wel bewezen. Vele bedrijven en maatschappelijke organisaties hebben elkaar via deze weg gevonden. Het initiatief voor de beursvloer is destijds genomen door Bedrijf & Samenleving, in projectvorm actief onder de vleugels van Breed Welzijn Delft. De komende editie wordt door Bedrijf & Samenleving voor het eerst als zelfstandige stichting georganiseerd. Deze maand vond de officiële startbijeenkomst plaats in het nieuwe onderkomen van de stichting aan het Noordeinde. “Wat we met de beursvloer geconcentreerd op één moment doen, willen we als zelfstandige stichting doorlopend gaan doen in de Delftse samenleving”, zegt consulente Vera Pijl.

Aanwinst voor de stad
Vera Pijl werkt bij Bedrijf & Samenleving samen met directeur Brenda Grootscholten. De stichting heeft een bestuur dat de hele Delftse samenleving vertegenwoordigt. De bestuursleden zijn afkomstig van Westvest Netwerk Notarissen, Pieter van Foreest, SAA Behaenk Financieel Advies en Woonbron Delft. De opening vond plaats in aanwezigheid van Burgemeester Verkerk, die de stichting in zijn toespraak een aanwinst voor de stad noemde. “Tijdens de opening was ook heel goed te zien dat Brenda al een heel divers en gemêleerd netwerk heeft opgebouwd”, zegt Pijl. “Wij bieden een prima plek om nieuwe mensen te ontmoeten uit kringen waar je jezelf niet snel in begeeft. Jong, oud, professionals, vrijwilligers bij maatschappelijke organisaties, de Gemeente, wij brengen iedereen bij elkaar.”
Bij de werkzaamheden voor Bedrijf & Samenleving, die ze vanaf februari nog intensiever gaat invullen, merkt Pijl wel dat er bij alle partijen één bindende factor is. “Dat is namelijk de passie die iedereen wel ergens voor heeft”, zegt ze. “Het is heel leuk om te zien dat er zo veel enthousiasme in Delft is. Wij zien het als belangrijke taak om dat enthousiasme op te merken en op de goede plek terecht te laten komen.”

Evenwicht zoeken
De stichting heet niet voor niets Bedrijf & Samenleving. Er wordt naar een evenwicht gestreefd tussen het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Je ziet steeds meer dat bedrijven zich in willen zetten voor de maatschappij. Wat zij ‘over’ hebben, kan heel goed door maatschappelijke organisaties gebruikt worden. Niet alleen qua middelen, zoals computers, maar ook qua menskracht (bijvoorbeeld teambuildingsessies), expertise (advies, meedenken en dergelijke) en netwerk (toegang tot de juiste mensen). “Bij de beursvloer is het de bedoeling om in één keer zo veel mogelijk matches te maken”, zegt Pijl. “Maar om dit een doorlopend proces te laten zijn, zullen we overal waar we komen tijdens gesprekken onze voelsprieten uitsteken. Nu we een eigen kantoor hebben, hopen we dat partijen ook steeds meer bij ons een afspraak maken.”
Verder zijn ook kennisavonden in het aanbod opgenomen. Bijeenkomsten over heel specifieke onderwerpen om maatschappelijke organisaties verder te helpen. Bijvoorbeeld met thema’s als ‘spreken in het openbaar’ en ‘feedback geven’. “Daarnaast starten we als zelfstandige stichting ook met een spreekuur”, aldus Pijl.
‘Samen ondernemen voor Delft’: bedrijven, maatschappelijke organisaties en burgers die zich voor een goed doel inzetten, kunnen lid worden en gedurende het hele jaar terecht voor advies, training, netwerkbijeenkomsten èn matches. Iedereen met een idee voor een maatschappelijk project voor Delft, die niet weet hoe hij dit moet aanpakken, is natuurlijk ook welkom aan het Noordeinde 46. Maak van tevoren wel even een afspraak via telefoonnummer (015) - 214 36 72. Kijk ook op www.bensdelft.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12