Hemd van het Lijf: Peter van der Roest

Algemeen

Peter van der Roest (45) mag zich een jaar lang Prins noemen. Peter is sinds oktober j.l. Prins van carnavalsvereniging ‘Goud van Oud’, de grootste Carnavalsvereniging van Delft.

1. Waarom wilde je per se in ‘Stars & Bars’ aan de Buitenwatersloot worden gefotografeerd?
Deze bar is de residentie van ‘Goud van Oud’. Hier vieren we altijd carnaval en hier vinden al onze feesten plaats. Ik kom hier nu zo’n zes, zeven jaar.

2. Hoe word je eigenlijk Prins?
Normaliter kiest de Geheime Raad uit een aantal aangedragen kandidaten. Dit jaar is het iets anders gegaan. Ik organiseer nu al weer een aantal jaren het Kindercarnaval bij Goud van Oud. Dat is zo geweldig om te doen dat ik dacht: Waarom zou ik zelf niet eens Prins worden om het van de andere kant mee te maken? Toen Arie van Dalen afgelopen zomer opperde dat hij wel Adjudant wilde zijn, leek het me een mooi moment om Prins te worden. In feite heb ik dus mezelf aangedragen.

3. Schept het Prins zijn nog verplichtingen?
Jazeker. Als Prins vertegenwoordig je de vereniging bij diverse carnavalsactiviteiten. Ik ontvang regelmatig uitnodigingen van andere Carnavalsverenigingen, zowel binnen als buiten Delft, en dan mag ik in vol ornaat aantreden.

4. En schuift het nog wat?
(Schiet in de lach) … Nee hoor, het kost alleen maar geld. De kleding en attributen betaal je als Prins zelf, evenals de gadgets die je weggeeft en de recepties bij benoeming en afscheid.

5. Carnaval is een Katholiek feest. Ben je Katholiek?
Nee. En ik denk dat het merendeel van de carnavalsvierders ook niet weet dat het van oorsprong een Katholiek feest is.

6. Gaat er veel tijd inzitten?
Tijdens de Carnavalsweek ben ik gedurende een week nauwelijks thuis. Ik ben dan van ’s ochtends tot in de kleine uurtjes druk in de weer. In de rest van het jaar zijn er natuurlijk de feestavonden en andere activiteiten. Binnenkort hebben we bijvoorbeeld een Carnavalsavond bij de GGZ en op 3 januari vindt het jaarlijkse Nieuwjaarsbal plaats. Alleen tijdens de zomermaanden is het echt rustig.

7. Wat vinden je vrouw en kinderen er eigenlijk van?
Hartstikke leuk. Gelukkig wel, anders zou Carnaval en mijn gezinsleven lastig te combineren zijn. Mijn schoonmoeder is bij de oprichting van ‘Goud van Oud’ betrokken geweest, dus het is mijn vrouw met de paplepel ingegoten. Ook de kinderen zijn echte Carnavalsvierders. Mijn jongste doet komend jaar weer mee met het Kindercarnaval.

8. Wat doe je als je geen Carnaval viert?
Ik werk voor Thermo Fischer Scientific in Delft en ben daar Area Manager van Asia Pacific. Dit betekent dat ik nog wel eens van huis ben om klanten in Azië te bezoeken. De eerste twee weken van februari ben ik daar weer. Gelukkig ben ik net op tijd terug voor het Carnaval weer losbarst. Daarnaast is zingen een grote hobby van me. Met twee andere zangers vorm ik sinds kort ‘The Three Tops’.

9. Als ik burgemeester van Delft was, dan …
… zou ik de Delftse binnenstad voor toeleveranciers en oude mensen toegankelijker willen maken. En ik zou ik iets willen doen voor de horeca. Ik zie dat zij het door alle regelgeving, zoals onder andere het rookbeleid, steeds moeilijker krijgen. Tot slot zou ik er persoonlijk voor zorgen dat er geen lelijke nieuwbouw meer wordt geplaatst.

10. Heb je nog goede voornemens voor het nieuwe jaar?
Daar doe ik eigenlijk nooit aan. Ik vind dat je altijd zo moet leven zoals je zou willen. Wel zou ik de wens willen uitspreken dat de diverse Carnavalsverenigingen de handen ineen slaan gezien het teruglopende ledenaantal. Het zou toch zonde zijn als de kleinste verenigingen moeten stoppen omdat ze te weinig leden hebben. Verder wil ik iedereen fijne feestdagen en een gezellige Carnaval toewensen. En ik hoop dat de niet-actieve Carnavalsvierders wel van de Carnavalsoptocht gaan genieten. Vooral voor kinderen is dat hartstikke leuk om naar te kijken. (MdB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12