Afbeelding

Hemd van het Lijf

vaste rubrieken

Editie: Week 12, Jaargang 21 |

Alexandra van der Wilk

Alexandra van der Wilk (40) zit in de organisatie van de Avondvierdaagse Delft, waarvan de inschrijving begin april opent.

1. Waarom wilde je hier, voor de Laurentiusschool aan de Griegstraat, worden gefotografeerd?
“Omdat het hier op 10 juni allemaal gaat beginnen. Dit is de startlocatie van de vijftigste Avondvierdaagse en de vijfendertigste Jeugdvierdaagse van Delft. Er wordt ieder jaar vanaf deze locatie gestart, soms op maandag en soms later in de week.”

2. Hoe ben je in de organisatie van de Avondvierdaagse terechtgekomen?
“Vijf jaar geleden stapte het toenmalige bestuur op en zag het ernaar uit dat Delft na vijfenveertig jaar zonder Avondvierdaagse zou komen te zitten. Vier moeders van kinderen die op het Mozaïek zaten en vier moeders van leerlingen van de Regenboogschool wilden dat niet laten gebeuren en hebben daarom de organisatie overgenomen. Ik was één van die moeders.”

3. Kwam er vanaf dat moment niet ineens ontzettend veel op jullie af?
“Dat zeker, ja. In eerste instantie moesten we routes maken en was het erg belangrijk om een netwerk op te bouwen met mensen die je kunnen helpen. Je moet altijd vrijwilligers hebben, al is het alleen maar om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen. Op de laatste avond, waar we politiebegeleiding hebben, na houden we ons altijd aan de verkeersregels, maar we zetten op gevaarlijke punten wel iemand neer om alles in goede banen te leiden.”

4. Is het niet lastig om aan vrijwilligers te komen?
“Dat is inderdaad wel het geval ja. We hebben een vaste kern van zo’n dertig lieden die er elk jaar weer zijn. Daarnaast benaderen we mensen die ons geschikt lijken persoonlijk. Verder zijn we aan het onderzoeken of we leerlingen van het Mondriaan die een maatschappelijke stage moeten afleggen kunnen inzetten. Het is wel duidelijk dat alles op vrijwillige basis moet gebeuren, want wij hebben niet veel te besteden.”

5. Heb je altijd al iets met wandelen gehad?
“Nee, eigenlijk helemaal niet. Het gaat mij vooral om de gezelligheid. Ik liep voordat de Avondvierdaagse dreigde ophouden te bestaan altijd met mijn twirlvereniging mee. Het is gewoon ontzettend leuk om met zo’n grote groep mensen te lopen en vaak is het al voorbij voordat je het door hebt. Zelfs als het regent is het hartstikke leuk.”

6. Wat is het verschil tussen de Avondvierdaagse en de Jeugdvierdaagse?
“Ten eerste bestaat de Avondvierdaagse vijftien jaar langer dan de Jeugdvierdaagse. Daarnaast lopen de deelnemers aan de Avondvierdaagse tien kilometer en is de Jeugdvierdaagse vijf kilometer. Het is niet zo dat we ons hier strikt aan houden. Er zijn ook senioren die vijf kilometer lopen of jongeren die de tien doen. Dat is ook niet erg, want het gaat vooral om de gezelligheid.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik zeker minder beknibbelen op culturele aangelegenheden. Het is zonde dat allerlei culturele of andere mooie initiatieven wegbezuinigd worden. Zo is er bijvoorbeeld het buurtfeest in de Wending in het Westerkwartier dat misschien ophoudt te bestaan omdat de mensen van de organisatie steeds ouder worden en er geen subsidie meer is. Dat soort gebeurtenissen zijn belangrijk voor de sociale cohesie in de wijk en moeten blijven.”

8. Hoe zit het met het aantal deelnemers?
“Voor dit jaar is dat nog niet duidelijk, want de inschrijving begint pas begin april via www.avondvierdaagsedelft.nl, dus als je zin hebt om tussen 10 en 14 juni mee te doen moet je je aanmelden. Verder is het zo dat we veel medewerking hebben vanuit scholen en tegenwoordig zijn er ook sportverenigingen die met veel leden meedoen.”

9. Zijn er nog speciale festiviteiten in verband met het jubileum?
“Daar zijn we wel mee bezig, ja. We willen sowieso bij elke startlocatie voor muziek en een ballonnenclown zorgen. Verder is er op de vrijdagavond een ballonnenwedstrijd, kunnen de lopers tijdens de rit op zoek naar ‘de gouden pijl’ waarmee prijzen zijn te winnen. De jeugd kan onderweg prijzen winnen met een rebus. Verder heeft de vrijdagavond altijd een thema en dat is dit jaar ‘Ga voor glitter en goud, want de Avondvierdaagse is vijftig jaar oud’.”

10. Wat is je mooiste herinnering aan vijf jaar Avondvierdaagse?
“Dat is de vrijdagavond van het eerste jaar dat wij de organisatie vormden. Aan het eind bleek alles gelukt te zijn en kregen we de complimenten. Dat was wel even een ontlading. Zeker ook omdat de maandag spannend was. Die avond was er onweer voorspeld en liep het parcours door de Delftse Hout. Uiteindelijk hebben we het toch door laten gaan en ging het pas onweren toen iedereen weer terug was.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12