Afbeelding

Peter Tetteroo is precies tien jaar geleden overleden, maar nog lang niet vergeten

Algemeen

Editie: Week 37, Jaargang 20 |

Rosemarie Pols komt nog elke week bij het graf van Peter Tetteroo en ze is niet de enige. Regelmatig treft ze bloemen aan die familie en fans hebben achtergelaten. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Rosemarie Pols (57) en Jacqueline van Leusden (50) zijn dit weekend in gedachten bij Peter Tetteroo. Het is deze zondag namelijk precies tien jaar geleden dat de oprichter en voorman van Tee Set overleed.

Rosemarie Pols was tot zijn dood een goede vriendin van Tetteroo. Ze komt nog wekelijks bij zijn graf op Jaffa, vertelt ze als we haar hier ontmoeten. “Ik weet zeker dat Peter dat ook voor mij zou hebben gedaan. Hij zou er waarde aan hechten dat het er hier mooi bij staat en er een kaarsje brandt. Hij brandde zelf ook altijd een kaarsje voor z’n overleden ouders.”

Rosemarie Pols leerde Tetteroo kennen toen ze nog een puberend meisje was. Haar vriendin Jet woonde naast het gezin Tetteroo in de Warmoezierstraat en was bevriend met een zus van Peter. Toen ze hier voor het eerst kwam, begon Tee Set net populair te worden. “Dat vond ik als puber wel interessant”, vertelt Rosemarie. “Het was een drukke familie, met zeven drukke en grote jongens en een klein meisje. Toen ik Peter hier voor het eerst zag, vond ik hem een extraverte en opvallende verschijning. Hij deed aan wat hij wilde en hij trok zich niets aan van geruchten over z’n vermeende homoseksualiteit. Daar heeft ‘ie zich trouwens nooit wat van aangetrokken. Hij was zichzelf.” Ze leerde al snel dat je in gezelschap van Peter Tetteroo nooit moest zeggen dat je iets mooi vond. “Want dan kreeg je het. Daarom heb ik nu nog steeds de meest kitscherige lamp in huis, haha. Peter was heel gastvrij en een uitstekende gastheer.”

‘DOOR HET SUCCES GINGEN MENSEN OM PETER HEEN RARE DINGEN DOEN’

De mannen van Tee Set maakten niet alleen muziek, ze begonnen ook een discotheek in Scheveningen. Hier kwam Rosemarie Pols vaak. “Toen is de band met hem ontstaan. Ik reed met hem mee naar de discotheek en naar feesten. Ik werd echt een huisvriendin.” Ze maakte eerst vooral hoogtepunten mee. “Zoals het succes van Ma Belle Amie en de optredens in Amerika. Ze hebben ook op nummer 3 in de Amerikaanse hitlijsten gestaan. Het was een gekkenhuis in die tijd.” De band ging van interview naar interview en van optreden naar optreden. “Maar door het succes gingen mensen om Peter heen rare dingen doen. Binnen de band dachten sommigen dat ze al miljonair waren en zo gingen ze zich ook gedragen.” Maar, voegt ze eraan toe: “Door het succes van Tee Set heb ik zelf ook ontzettend veel meegemaakt en heel veel mensen ontmoet.” Ook in de periode na Tee Set. “Omdat ‘ie zo flamboyant was wilden mensen ook jaren later nog met ‘m op de foto als ze ‘m bijvoorbeeld op Schiphol tegenkwamen.” Die aandacht was leuk, maar ze maakte ook dieptepunten mee. Zoals in het jaar 2000, toen Tee Set-manager Theo Kuppens overleed aan de gevolgen van een hartstilstand. Peter Tetteroo was daar behoorlijk kapot van, weet Rosemarie nog. “Dus toen was ik er voor ‘m. Peter was in die tijd eenzaam. Het ging niet meer zo goed met ‘m.”

‘LEUK OM EEN OOM TE HEBBEN DIE WEKELIJKS BIJ TOPPOP OP TV KWAM’

Jacqueline van Leusden is een nichtje van Peter Tetteroo. De 50-jarige Delftse weet dat de familie Tetteroo vroeger heel hecht was met elkaar. “En ik vond het zelf leuk om een oom te hebben die wekelijks bij Toppop op tv kwam.” Tijdens verjaardagen werd Tetteroo vaak gevraagd te zingen. “Dat was een groot feest, vooral voor m’n oma. Ze konden er ècht een feest van maken”, herinnert Jacqueline zich.

Peter Tetteroo was daarnaast altijd bezig met de vele ideeën die hij had, vertelt Jacqueline. “Hij wilde van alles. Hij wilde bijvoorbeeld een discotheek beginnen in het pand waar nu de Rabobank is.” Die discotheek kwam er echter nooit. Rosemarie: “Z’n ideeën kwamen niet echt uit de verf.” Volgens Jacqueline was hij wel vooruitstrevend. “Hij had bijvoorbeeld een rollerskatebaan in Scheveningen, dat was in die tijd heel erg leuk. Ik zou er zó weer heen gaan.” De voorman van Tee Set was volgens haar erg creatief. “Hij zag overal iets in.” Rosemarie voegt eraan toen dat hij ook goed kon zingen. “Het wás me ook een stem, tjonge jonge. Dat was geen Hollandse stem. Als mensen geen beeld bij ‘m hadden dan dachten ze vaak dat hij een neger was.”

In 1979 kwam aan einde aan het jongensboek dat Tee Set heette. Dat vond Peter Tetteroo niet erg, geven Rosemarie en Jacqueline aan. “Hij vond het mooi geweest”, zegt Rosemarie. “Vooral de optredens op onmogelijke plaatsen op onmogelijke tijdstippen. ‘Waar glibberen we vanavond naartoe?’, zei hij altijd. De optredens werden steeds kleinschaliger. De laatste jaren traden ze bijvoorbeeld veel in De Tobbe op om toch met muziek bezig te zijn.”

‘TOEN HIJ NOG KLEIN WAS WILDE HIJ ZELFS MISDIENAAR WORDEN’

Peter Tetteroo had volgens Rosemarie en Jacqueline ook kanten die veel mensen niet van hem kennen. “Hij was bijvoorbeeld erg gelovig. Hij zat elke zondag in de kerk”, weet Jacqueline. Toen hij nog klein was wilde hij zelfs misdienaar worden. “En dat speelde hij ook thuis.” Hij praatte daar niet veel over met Rosemarie. “Omdat ik niet gelovig ben.” Wel ging ze eens mee op één van zijn bedevaarten, op Malta. “Toen mocht hij een kerk niet in omdat hij een korte broek aan had. Toen was ‘ie kwaad, joh. ‘Zo heeft Hij het niet bedoeld’, zei Peter toen.” Rosemarie glundert weer als ze eraan terugdenkt. Het is één van de vele mooie herinneringen die ze aan hem heeft.

Op 9 september 2002 kwam echter een einde aan de hechte band tussen de twee. “We waren die avond nog bij ‘m geweest.” En toen ging de telefoon. “Degenen die over hem waakten belden ons. Hij was om 1 uur ’s nachts overleden.” Jacqueline was toen op vakantie in Frankrijk. “Ik ben toen meteen teruggekomen om m’n moeder te ondersteunen.” Bij Rosemarie ontstond na zijn dood een grote leegte, vertelt ze. “Ik had dagelijks contact met ‘m. We deden boodschappen, gingen samen op vakantie en we belden altijd met elkaar om te vragen hoe het ging.” De roem was echter definitief voorbij en de deur bij hem aan de Warmoezierstraat werd niet bepaald platgelopen. “Hij was aan het einde van z’n leven echt eenzaam”, weet Rosemarie. “Maar ook wij konden ‘m daar niet echt meer in helpen. Het is, denk ik, typisch voor een artiest die hoogtepunten en roem heeft gekend.”

‘DE PETER TETTEROO BOKAAL ONTROERT ME ELK JAAR WEER’

De twee zijn blij dat nog regelmatig aan Peter Tetteroo wordt herinnerd, bijvoorbeeld met de strijd om de Peter Tetteroo Bokaal op Westerpop. “Dat vind héérlijk”, zegt Rosemarie. “Dat ontroert me elk jaar weer. Geweldig. Laten we dat alsjeblieft blijven doen. Ze hebben het in de politiek ook wel eens over een Peter Tetteroostraat gehad. Dat zou ik ook mooi gevonden hebben.”

Op de begraafplaats Jaffa herinnert ook een mausoleum nog aan Peter en de familie Tetteroo. Rosemarie en Jacqueline komen hier regelmatig. “Het is ontworpen door m’n partner; Robert ’t Hart van Schols en ’t Hart”, vertelt Rosemarie. “Het is op verzoek van Peter gemaakt. Hij wilde zo’n soort monument, met een bankje zodat mensen bij z’n graf kunnen zitten.” Daar zit ze nu elke week eventjes. Dan denkt ze terug aan de goede herinneringen en brandt ze een kaarsje voor hem, want dat deed Peter Tetteroo ook altijd voor z’n ouders. Behalve die keer in Malta, maar dat was alleen omdat hij toen een korte broek aan had… (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12