Vijf jaar De Wereldzaak en dat is gelijk het einde

Algemeen

In De Wereldzaak werkten de afgelopen vijf jaar ruim driehonderd verschillende mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Nog veel meer mensen genoten er van de meest wereldse gerecht. (foto: Suzanne Liem)

DELFT – Wie nog een keer bij De Wereldzaak wil eten, moet snel zijn. Het restaurant aan de Krakeelpolderweg sluit op 1 oktober a.s. definitief de deuren. Dat is voor ingewijden geen verrassing, want De Wereldzaak, in 2005 opgericht, zou voor een peiode van vijf jaar een werkplek bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Nu is het vijf jaar later en dus tijd om er een punt achter te zetten. Het is echter mogelijk dat het bijzondere project een doorstart krijgt, maar dan in een heel andere vorm.

Volgens Femke Kleijweg, één van de initiatiefnemers van De Wereldzaak, is het moeilijk om De Wereldzaak als een restaurant te laten draaien. Een aantal werknemers hebben er moeite mee om ’s avonds te werken. “Bijvoorbeeld omdat iemand een alleenstaande moeder is en geen opvang voor de kinderen heeft. Ze willen wel werken, maar liever overdag”, legt Kleijweg uit. Vanwege personeel dat in de avonduren verstek moet laten gaan, hebben ze in De Wereldzaak soms te maken met onderbezetting. 

De Wereldzaak wil, zegt Kleijweg, een project zijn waar op de arbeidsmarkt vraag naar is. Dat is nu niet meer helemaal het geval. “En als je geen deelnemers meer kunt helpen, schiet je je doel voorbij”. Toch zijn er bij De Wereldzaak veel werknemers die het jammer vinden dat ze nog maar zes weken in het restaurant mogen werken. “Ook al werken ze hier altijd tijdelijk. Ik vind het zelf óók jammer, natuurlijk. Het is altijd een ontzettend succesvol project geweest. We hebben veel mensen geholpen en veel mensen zijn uitgestroomd naar andere werkplekken. Er zijn hier leuke en spannende dingen gebeurd. Wim Kok heeft hier bijvoorbeeld wel eens gezeten, net als Piet Hein Donner. Het is jammer dat het stopt, maar het geeft genoeg energie voor een vervolg van de weg die nu is ingeslagen.” 

In vijf jaar tijd zijn er 309 medewerkers bij De Wereldzaak in dienst geweest. Het werknemersbestand bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking, mensen die langdurig een uitkering hebben gehad en mensen met een Wajong-uitkering, die al vroeg arbeidsongeschikt zijn geraakt. De mooiste herinneringen die Femke Kleijweg aan De Wereldzaak heeft, zitten ‘m in kleine dingen. “Ik vond vooral de diploma-uitreikingen mooi. Bijvoorbeeld als ze hun diploma Horeca-Assistent haalden, dat zijn bijzondere momenten. Als je ziet dat ze heel hard werken en studeren en na een half jaar hun MBO-diploma halen, vind ik dat ook mooi. Tobias heeft het syndroom van Down, maar hij heeft wèl een MBO-diploma gehaald. Dat ging niet vanzelf en niet in een half jaar tijd, maar uiteindelijk komen we er wel.” (JN)

Feestelijke sluiting
De Wereldzaak laat de sluiting natuurlijk niet zo maar voorbij gaan. Daarom staan er twee feestavonden op het programma om te genieten van al het wereldse dat De Wereldzaak te bieden heeft (gehad). Op 10 september a.s. komen De Maxima’s voor de laatste keer in De Wereldzaak optreden, deze keer met gastoptredens van het eigen Wereldzaak-personeel. Het belooft een echt talentenfeest te worden. Naast de muzikale omlijsting is er ook een uitgebreid buffet vol heerlijke gerechten met een Hollands tintje. Er zijn nog enkele plekken vrij, dus wie erbij wil zijn moet snel reserveren. Op 1 oktober a.s. is de echte afsluiter: de allerlaatste avond in De Wereldzaak. Het thema is dan ‘The best of De Wereldzaak’. Deze avond zal bol staan van muziek, cultuur en natuurlijk de allerbeste gerechten van vijf jaar De Wereldzaak. Kijk voor informatie of reserveringen op www.dewereldzaak.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12